Χωρίς μεγάλες αλλαγές αναμένεται να κυλήσει η κυνηγετική περίοδος 2010-2011 σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που καθορίζει τις προδιαγραφές και τους περιορισμούς για το κυνήγι.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Θάνος Μωραΐτης ελήφθη με γνώμονα την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος παράλληλα με την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Η τελευταία, όπως επισημαίνεται, στα αυστηρά πλαίσια και τους περιορισμούς που ισχύουν στη χώρα μας είναι σύμφωνη με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα συμπεράσματα των σχετικών μελετών, ενώ έχουν ληφθεί υπόψη οι δράσεις θηροφύλαξης των κυνηγετικών οργανώσεων. Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ τονίζει πως, αναφορικά με την έκδοση αδειών, χωρίς να αυξηθεί το κόστος επιτυγχάνεται η μείωση των συνδρομών υπέρ των κυνηγετικών οργανώσεων, ενώ αυξάνονται τα τέλη υπέρ του Δημοσίου, διασφαλίζοντας περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα για το Πράσινο Ταμείο.

Η κυνηγετική περίοδος 2010-2011 θα διαρκέσει από τις 20 Αυγούστου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2011, ενώ κατ΄ εξαίρεση θα επιτραπεί το κυνήγι του αγριοκούνελου μέχρι τις 10 Μαρτίου 2011. Σύμφωνα με την απόφαση, για κάθε θηρεύσιμο είδος έχουν οριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες και επιτρεπόμενος αριθμός θηραμάτων για κάθε κυνηγό.

Το κυνήγι αλεπούς

Μικρές είναι και φέτος οι αλλαγές που έγιναν σε σχέση με την περσινή περίοδο. Οι σημαντικότερες είναι η απαγόρευση του κυνηγιού της μπεκάτσας στο καρτέρι το πρωί και το βράδυ, ο περιορισμός της χρήσης κυνηγετικών σκύλων από 15/9/10 έως και 20/1/2011 σε τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), ενώ φέτος επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς από 15/9/10 έως και 20/1/2011 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21/1/2011 έως και 28/2/2011 χωρίς σκύλο δίωξης. Στους νομούς, ωστόσο, που έχουν χαρακτηριστεί αρουραιόπληκτοι, το κυνήγι της αλεπούς απαγορεύεται.

Επιπλέον, διατηρήθηκε η περσινή ρύθμιση για το κυνήγι του αγριόχοιρου, με τον επιτρεπόμενο αριθμό θηραμάτων ανά ομάδα δέκα κυνηγών να παραμένει στα τέσσερα, ενώ το κυνήγι του φασιανού απαγορεύτηκε στα νησιά Λήμνος, Σάμος και Αγ. Ευστράτιος.

Το κυνήγι απαγορεύεται σε μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, εκτροφεία θηραμάτων, περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις ορισμένης χρονικής διάρκειας, πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, αρχαιολογικούς χώρους χωρίς άδεια του υπουργού Πολιτισμού, περιοχές που έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγιού λόγω πυρκαγιών, ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, καθώς και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές.

Παράλληλα, επιτρέπεται και φέτος κατ΄ εξαίρεση η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη Λήμνο και τη Θηρασία, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

ΑΓΡΙΟΚΟΥΝΕΛΟ

Επιτρέπεται και φέτος κατ΄ εξαίρεση η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στη Λήμνο και τη Θηρασία