Το θερμόμετρο σκαρφαλώνει επικίνδυνα, ο ορίζοντας των αποδράσεων έχει απομακρυνθεί για τους περισσότερους λόγω κρίσης και η ανάγκη για λίγη δροσιά στην πόλη γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.

O μίνι καύσωνας έχει κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι θερμοκρασίες και σήμερα θα παραμείνουν υψηλές- στην Αθήνα αναμένονται 37 βαθμοί σήμερα- ενώ από αύριο μπορεί μεν να πέσουν, αλλά θα εξακολουθήσουν να είναι πάνω από τους 32 βαθμούς.

Ο περιορισμένος χρόνος λόγω κάποιων υποχρεώσεων που προέκυψαν κρατά στην Αθήνα τον Βασίλη Πούλιο, ο οποίος είναι επιχειρηματίας. Το πρώτο πράγμα που λείπει, όπως λέει, είναι η θάλασσα και η «υποκατάστασή» της είναι επιβεβλημένη. «Το Κολυμβητήριο του Γουδή είναι μια καλή λύση αφού δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα για να δροσιστείς ούτε και να διανύσεις πολύ μεγάλη απόσταση. Ιδανικό για όσους μένουν στο κέντρο της πόλης ή και λίγο πιο μακριά, αφού δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν θελήσουν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο- το πάρκινγκ που προσφέρει ο χώρος είναι μεγάλο και βρίσκεις πάντα θέσεις», λέει.

Το Κολυμβητήριο στο Γουδή είναι καλή και φθηνή λύση, αφού με 40 ευρώ τον μήνα οι ενήλικοι και 25 ευρώ τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να κολυμπούν καθημερινά, ενώ υπάρχει και η επιλογή της μιας επίσκεψης έναντι 5 ευρώ. Οι λύσεις δροσιάς στην πόλη είναι πολλές αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις κοστίζουν… βουτιά και ευρώ! Οι πισίνες των ξενοδοχείων στην πιο φθηνή τους έκδοση στοιχίζουν 15 ευρώ την επίσκεψη. Πολλές καφετέριες όμως, ακόμη και στα βόρεια προάστια, διαθέτουν πισίνες για τους θαμώνες τους, χρεώνοντας μόνο τον καφέ ή το αναψυκτικό.

Η παρέα των τριών κοριτσιών, της Μαρίας Παπαδοπούλου, της Ελένης Βογιατζόγλου και της Μαρίας Φαλιάγκα, είναι σχεδόν μόνιμη σε μία από αυτές τις καφετέριες – το «Da Vinci» στην Αγία Παρασκευή. Η Μαρία Παπαδοπούλου θεωρεί ότι είναι πολύ βολικό γιατί δεν χρειάζεται να ξοδέψουν πολλά χρήματα. «Η πρόσβαση επίσης είναι πολύ εύκολη. Μένουμε στον Χολαργό και όποιο λεωφορείο και να πάρουμε μας εξυπηρετεί». Οι ολιγοήμερες διακοπές των κοριτσιών θα αργήσουν και όπως λέει η Μαρία Φαλιάγκα «πρέπει κάπως και να δροσιστούμε χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε μια περιουσία»!

Θυμίζει διακοπές

Ο Στάθης Βιολέτης επισκέφθηκε το καφενεδάκι του Εθνικού Κήπου πρώτη φορά χθες. «Δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στο κέντρο της Αθήνας. Εχω περάσει χιλιάδες φορές από αυτό το σημείο, όμως ποτέ δεν φανταζόμουν ότι βρίσκεται μια τέτοια όαση τόσο κοντά μας». Η αιτία της αποκάλυψης είναι ο φίλος του Δημήτρης Πλατής, ο οποίος τον πήγε για μια μπίρα στο καφενεδάκι του Εθνικού Κήπου. Οπως λέει, όσοι θέλουν να κάνουν μια βόλτα χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κλειστούν σπίτι αγκαλιά με το κλιματιστικό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το επισκεφθούν. «Ξέρω πολλούς από την παρέα μας που δεν θα πάνε διακοπές αλλά και η ανάγκη να κάνουμε τη ζωή μας πιο ευχάριστη το καλοκαίρι στην Αθήνα είναι μεγάλη. Αυτή η γωνιά της πόλης είναι μια λύση που θυμίζει διακοπές, έστω και στην Αθήνα».

Δροσιά στα πάρκα και τις… καφετέριες

Λίγη δροσιά σε πάρκα, αναψυκτήρια, πισίνες, πεζόδρομους και καφετέριες, αναζητούν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον καύσωνα του καλοκαιριού και τον θόρυβο της πόλης, κάνοντας… προσομοίωση των διακοπών. Οσοι διαθέτουν χρόνο μπορούν να απολαύσουν καφέ εσπρέσο με 2,5 ευρώ στο καταπράσινο πάρκο «Σοφία Βέμπο», απέναντι από το Γ΄ Σώμα Στρατού, στην «καρδιά» της πόλης. Το πάρκο αποτελεί όαση δροσιάς για μικρούς και μεγάλους και χώρο συνάντησης.

Ο Χαΐμ Καπέτας απολαμβάνει το ουζάκι του με θέα τη μικρή λίμνη του πάρκου, χωρίς να ακούει έντονα τον θόρυβο των αυτοκινήτων που διασχίζουν τη Λεωφόρο Στρατού. «Ηρθα εδώ να περάσω ευχάριστα ένα δίωρο και να δροσιστώ από τον καύσωνα της πόλης. Εδώ έχει ησυχία, φυσάει, ενώ το περιβάλλον είναι πολύ όμορφο με το γκαζόν, τα λουλούδια και τα δέντρα. Με 5 ευρώ σερβίρουν ούζο με μεζέ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Καπέτας.

Σε ένα από τα τραπέζια του αναψυκτηρίου δίνουν σκληρή «μάχη» σε μια παρτίδα τάβλι ο Στάθης Πετίδης και ο 44χρονος εκπαιδευτικός Αγγελος Τσουμέτης.

Παίζουν και τα παιδιά

«Εδώ μπορούμε να χτυπήσουμε τα πούλια, να γελάσουμε, χωρίς να ενοχλούμε. Το απόγευμα συγκεντρώνονται εδώ παιδιά που μπορούν να κάνουν ποδήλατο και να παίξουν άφοβα. Και σίγουρα η θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη εδώ μέσα στο πάρκο», λέει ο κ. Πετίδης.

Στα αναψυκτήρια που λειτουργούν μέσα στα πάρκα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο νες καφέ φραπέ στοιχίζει επίσης γύρω στα 2,5 ευρώ, ο χυμός πορτοκαλιού 2 ευρώ και το μπουκάλι μπίρας 3 ευρώ.

Λάρισα όπως… Σαχάρα

«ΟΤΑΝ η θερμοκρασία φθάσει τους 40 C τίποτα δεν σε σώζει στη Λάρισα! Το μόνο ίσως σημείο για λίγη δροσιά, αν μπορούμε να την πούμε έτσι, είναι το Αισθητικό Αλσος και το Αλκαζάρ όπου υπάρχει πολύ πράσινο και σε προφυλάσσει τουλάχιστον από τον καυτό ήλιο. Ξέρετε το ανέκδοτο για την πόλη μας; Γιατί οι καμήλες ζουν στην Σαχάρα και εμείς στη Λάρισα; Γιατί οι καμήλες διάλεξαν πρώτες…» λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κώστας Ακρίβος, κάτοικος Λάρισας.

«Μπορεί να υπάρχουν πλατείες, πράσινο και σιντριβάνια, η θερμοκρασία όμως αυξάνεται από τα μπετά των οικοδομών και η κατάσταση γίνεται ανυπόφορη. Η λύση των παραλιών είναι μονόδρομος και για τον λόγο αυτό η πόλη νεκρώνει τα Σαββατοκύριακα, Τρίτες και Πέμπτες τα απογεύματα που η αγορά είναι κλειστή…» διευκρινίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Βασίλης Βασιλόπουλος.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟ ΟΖΟΝ

ΚΟΚΚΙΝΟ χτύπησε και πάλι χτες το όζον στην Αττική.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας περίπου στους 38 βαθμούς, η τιμή του όζοντος ξεπέρασε το όριο προειδοποίησης (180 μg/m) στον σταθμό της Νέας Σμύρνης.

Στις 5 το απόγευμα η τιμή του φωτοχημικού ρύπου στη συγκεκριμένη περιοχή έφτασε στα 199 μg/m, γεγονός που ανάγκασε το υπουργείο Περιβάλλοντος να προχωρήσει σε προειδοποιητικές συστάσεις, ζητώντας από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Από τη στιγμή που έχουμε υψηλές θερμοκρασίες- λένε οι ειδικοί- η αυξημένη ρύπανση είναι αναμενόμενη, αφού το όζον είναι φωτοχημικός ρύπος που ευνοείται από τη ζέστη και την ακτινοβολία του ήλιου. Ο ρύπος αυτός συνδέεται με πρόκληση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.