Σε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό των εσόδων των νοσοκομείων μέσα στο επόμενο εξάμηνο αλλά και σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στοχεύει το υπουργείο Υγείας με την καθιέρωση ολοήμερης λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.


Διεκδικεί επίσης μερίδιο από το 1,5 δισ. ευρώ που πλήρωσαν πέρυσι τα ασφαλιστικά ταμεία στον ιδιωτικό τομέα, καθώς το πρώτο Ταμείο που θα υπογράψει σύμβαση με τα νοσοκομεία για την ολοήμερη λειτουργία θα είναι ο ΟΠΑΔ, ενώ θα ακολουθήσουν ανάλογες συμβάσεις με ασφαλιστικούς φορείς και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Κίνητρο για την επιλογή των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τους ασφαλιστικούς φορείς θα είναι και πακέτα διαγνωστικών πράξεων, με ανταγωνιστικές τιμές που θα καθιερωθούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Ξενογιαννακοπούλου, το 2009 καταγράφηκαν 18 εκατ. επισκέψεις στις δομές του ΕΣΥ (δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας). Από αυτές:

500.000 επισκέψεις έγιναν στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, τα οποία εισέπραξαν 40 εκατ. ευρώ.

12 εκατομμύρια ήταν οι επισκέψεις κατά την πρωινή λειτουργία, με έσοδα που ανήλθαν στα 20 εκατ. ευρώ.

«Η δημόσια υγεία»

«Τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την προσπάθεια που κάνουμε για την επέκταση της απογευματινής λειτουργίας» τόνισε η κ. Ξενογιαννακοπούλου και πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετικές κατηγορίες των γιατρών για ιδιωτικοποίηση στην υγεία: «Με την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων στηρίζονται η δημόσια υγεία και το ΕΣΥ αξιοποιώντας επ΄ ωφελεία του συστήματος πόρους που πήγαιναν στον ιδιωτικό τομέα». Αλλωστε, όπως είπε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται νέο σύστημα εφημεριών καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ του προσωπικού στο ΕΣΥ.

Με το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ΕΣΥ που παρουσίασε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο Υπουργικό Συμβούλιο και λίγο αργότερα στους δημοσιογράφους, δίνεται η δυνατότητα 24ωρης λειτουργίας σε όλα τα νοσοκομεία με κάλυψη από ασφαλιστικό φορέα ή ασφαλιστική εταιρεία και προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

Με την ολοήμερη επέκταση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα είναι δυνατή όχι μόνο η διενέργεια επισκέψεων σε γιατρούς αλλά και διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων πέραν του τακτικού ωραρίου.

Μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί του νοσοκομείου όλων των βαθμίδων, οι πανεπιστημιακοί γιατροί, το νοσηλευτικό, το παραϊατρικό, το επιστημονικό μη ιατρικό και το διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου, καθώς και το αντίστοιχο επικουρικό προσωπικό.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί των νοσοκομείων που ανήκουν στο ΕΣΥ θα μπορούν να συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία αποκλειστικά σε χώρους του νοσηλευτικού ιδρύματος, ενώ από 1/1/2011 δεν θα επιτρέπεται να διατηρούν προσωπικά ιατρεία.

Για τους γιατρούς

Επίσης στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για ένα σύστημα ελέγχου της εφαρμογής και της τήρησης των όρων συμμετοχής στην ολοήμερη λειτουργία. Μεταξύ των όρων συμμετοχής που αναφέρονται είναι ότι οι γιατροί που συμμετέχουν θα πρέπει οπωσδήποτε να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην πρωινή λειτουργία τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα αλλά όχι σε ημέρες εφημερίας και δεν θα μπορούν να υπερβούν τον αριθμό ιατρικών πράξεων που διενεργούν στο τακτικό ωράριο.

Σε πρώτη φάση, στην ολοήμερη λειτουργία θα ενταχθούν 20-25 νοσοκομεία στις μεγάλες πόλεις. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανέφερε ακόμη ότι ειδικά για τα Κέντρα Υγείας θα ενεργοποιηθεί η διάταξη νόμου για την είσπραξη του «εισιτηρίου» των 3 ευρώ, που μέχρι σήμερα δεν καταβάλλεται από τους ασθενείς διότι τα κέντρα υγείας δεν διαθέτουν εισπρακτικό μηχανισμό.

Το νομοσχέδιο τίθεται σύντομα σε δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε μέχρι τέλους του μήνα να έχει ψηφισθεί.

ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θα ενεργοποιηθεί η διάταξη νόμου για την είσπραξη του «εισιτηρίου» των 3 ευρώ, που μέχρι σήμερα δεν καταβάλλεται από τους ασθενείς

Κάπνισμα τέλος σε όλους τους δημόσιους χώρους


ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους αλλά και μείωση των προστίμων σχεδόν στο μισό σε σχέση με τον προηγούμενο αντικαπνιστικό νόμο προβλέπεται σε ρύθμιση που έχει περιληφθεί (ελλείψει χρόνου) στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΥ.

Η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα αρχίσει την 1η Σεπτεμβρίου.

Η εξήγηση που έδωσε η υπουργός Υγείας κ. Ξενογιαννακοπούλου για την αλλαγή θέσης στο θέμα των προστίμων είναι, όπως είπε, πως «έχει αποδειχθεί ότι τα πολύ υψηλά πρόστιμα τελικά δεν επιβάλλονται και δεν εισπράττονται», ενώ τόνισε και τη σημασία της πρόληψης.

Τα νέα πρόστιμα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται σε:

50- 500 ευρώ για τον καπνιστήπαραβάτη.

500- 10.000 για τους καταστηματάρχες- παραβάτες.

Η… υποτροπή λαμβάνεται σοβαρά υπόψη για το ύψος του προστίμου.

Για παράδειγμα, εάν ένας καταστηματάρχης επανειλημμένα παραβαίνει τον νόμο προβλέπεται ότι στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για 10 ημέρες και στην πέμπτη η ποινή φτάνει ώς και την οριστική αφαίρεση της άδειας.