«Περπατάω µία ώρα από τους κοιτώνες µέχρι το εργοστάσιο για να πιάσω δουλειά στις 7 το πρωί», λέει στα «ΝΕΑ» η 23χρονη Τζάµπι. «Δεν µας αφήνουν να κάνουµε διάλειµµα και όταν µιλάµε µεταξύ µας επεµβαίνει ο επόπτης» προσθέτει η Γουάν Σι. Δέκα συνάδελφοί τους έχουν αυτοκτονήσει από τις αρχές του έτους, ένας ακόµα έπεσε χθες στο κενό.


Βρέθηκα τυχαία στην πόλη Σεντσέν της Νότιας Κίνας, στα πλαίσια δηµοσιογραφικής αποστολής στη χώρα. Μετά το κύµα αυτοκτονιών στο εδώ εργοστάσιό της, η εταιρεία ηλεκτρονικών εξαρτηµάτων Foxconn, η οποία κατασκευάζει µεταξύ άλλων iΡods και iΡhones για την Αpple, άνοιξε χθες για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτό το τεράστιο εργοστασιακό συγκρότηµα στους δηµοσιογράφους. Παράλληλα, ζήτησε από τους υπαλλήλους της να υποσχεθούν γραπτώς ότι… δεν θα αυτοκτονήσουν.

Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Foxconn (ή Ηon Ηai κατά την κινεζική ονοµασία της εταιρείας), Τέρι Γκου, υποκλίθηκε βαθιά αρκετές φορές ζητώντας συγγνώµη για το κύµα των αυτοκτονιών. «Δεν κοιµάµαι καθόλου καλά τελευταία», δήλωσε. Η εταιρεία θα κάνει ό,τι µπορεί για να σταµατήσει τις αυτοκτονίες, επέµεινε. Δίχτυα τοποθετούνται στα κτίρια, περίπου 100 σύµβουλοι υγείας εκπαιδεύονται να βοηθήσουν… «Χρειαζόµαστε λίγο χρόνο», είπε. «Αλλά θα τα καταφέρουµε».

Επιστολή παραίτησης από αποζηµιώσεις

Λίγες ώρες αργότερα, το επίσηµο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων µετέδωσε πως ακόµα ένας εργαζόµενος στο εργοστάσιο έπεσε στο κενό και σκοτώθηκε. Σύµφωνα πάντα µε το Χinhua, η Foxconn επιβεβαίωσε τον θάνατο, δεν ήταν όµως ακόµα σαφές αν επρόκειτο για την 11η αυτοκτονία από τις αρχές του έτους.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και η αποκάλυψη πως η εταιρεία ζήτησε µε επιστολή της από τους συνολικά 800.000 εργαζόµενους στα εργοστάσιά της να υποσχεθούν ότι «δεν θα χρησιµοποιήσουν ακραία µέσα για να βλάψουν τον εαυτό τους ή τους άλλους» και να συµφωνήσουν ότι οι οικογένειές τους δεν θα καταθέσουν αγωγές κατά της Foxconn για πρόσθετη αποζηµίωση αν οι ίδιοι αυτοκτονήσουν. Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο Γκου παραδέχθηκε ότι ζήτησε από το προσωπικό του να συντάξει µια τέτοια επιστολή, κατόπιν πιο ώριµης σκέψης όµως η εταιρεία «θα την αποσύρει».

Χθες το µεσηµέρι περπάτησα µαζί µε χιλιάδες εργάτες στη γέφυρα που ενώνει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας µε το κέντρο της Σεντσέν, από κάτω περνάει ο αυτοκινητόδροµος. Μία ολόκληρη πόλη 300.000 εργατών µέσα στην κινεζική µεγαλούπολη των 15 εκατοµµυρίων κατοίκων που χτίστηκε από την αρχή µετά το 1980, ως αντίβαρο στο Χονγκ Κονγκ και ως πρότυπο των οικονοµικών µεταρρυθµίσεων του Ντενγκ Σιάο Πινγκ. Προσπαθώ να µιλήσω µε τους εργάτες που αλλάζουν τη µεσηµεριανή βάρδια και τρέχουν µε την καρτέλα της Foxconn κρεµασµένη στον λαιµό τους. «Είµαστε όρθιοι οκτώ ώρες καθηµερινά και δουλεύουµε έξι µέρες την εβδοµάδα», λέει ο 20χρονος Χου. Κι ο Τρόι που εργάζεται σε άλλη εταιρεία συµπληρώνει: «Ο µισθός της Foxconn είναι 1.800 γουάν, όταν στην υπόλοιπη Σεντσέν ο µέσος µισθός είναι 6.000».

Εξω από το εργοστάσιο ένας τεράστιος βράχος έχει σκαλισµένα τα αρχικά της Foxconn στα κινέζικα. Τον έχει κατασκευάσει ο ιδρυτής της, Τέρι Γου, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσµο. Η εταιρεία έχει ως έδρα την Ταϊβάν και αυτήν την περίοδο εκτελεί µία τεράστια παραγωγή της Αpple για την κατασκευή τµηµάτων iΡhone και iΡod. Προχθές στα γραφεία της Foxconn στο Χονγκ Κονγκ έγινε διαµαρτυρία µε κάψιµο οµοιωµάτων iΡhone και τα πανό έγραφαν ότι οι εργάτες της Foxconn δεν θα έχουν ποτέ τα λεφτά να αγοράσουν αυτά που κατασκευάζουν. «Οταν δεν έχεις σπουδάσει, δεν έχεις λεφτά για σπίτι και φαγητό, η Foxconn είναι για σένα η µόνη λύση», λέει ο 20χρονος Χου.

ΔΙΧΤΥΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΣΤΟΥΣΚΟΙΤΩΝΕΣ

Ο πρόεδρος της εταιρείας που κατασκευάζει iΡhones για την Αpple ζήτησε συγγνώµη και δεσµεύτηκε να πάρει µέτρα

Στρατός ανέργων στη λίστα αναµονής


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 3.000 υποψήφιοι εργάτες περιµένουν, παρά τους χαµηλούς µισθούς και τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, στη λίστα στρατολόγησης της Foxconn. Ο 19χρονος Λι Χάι, που αυτοκτόνησε προχθές, ήταν ένας από αυτούς. Περίµενε για µήνες την πρόσληψη του και δούλευε µόλις έξι εβδοµάδες στη γραµµή παραγωγής, όταν αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του, πέφτοντας από τον 50ό όροφο του κοιτώνα στον οποίο διέµενε.

Οι πολυώροφοι κοιτώνες είναι διάσπαρτοι στα 3 τετραγωνικά χιλιόµετρα που καταλαµβάνουν οι εγκαταστάσεις της Foxconn στη Σεντζέν.

Γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές, ο αυτοκινητόδροµος που ενώνει τη Σεντζέν µε το Χονγκ Κονγκ και τεράστιες εκτάσεις πρασίνου µε τροπική βλάστηση. Μοναδική εξαίρεση οι εγκαταστάσεις της Foxconn. Ιχνος πρασίνου ανάµεσα σε αυτές και δίπλα ακριβώς πρόχειρα καταλύµατα και ένα εµπορικό κέντρο ειδικά για τους εργαζόµενους της εταιρείας. Η περιφρούρηση γίνεται από ιδιωτικούς αστυνοµικούς και είναι συνεχής, 24 ώρες το 24ωρο. Σε αυτούς προστέθηκαν από χθες άλλοι 300 άντρες που έστειλε η κινεζική αστυνοµία.