Στις 24 Απριλίου του 1990, το διαστημικό λεωφορείο Discovery άφησε να κρέμεται στους ουρανούς το διασημότερο τηλεσκόπιο στην ιστορία. Είκοσι χρόνια αργότερα, το Ηubble εξακολουθεί να στέλνει τις ωραιότερες φωτογραφίες που έχει δει μάτι ανθρώπου από τα βάθη του Σύμπαντος και να εμπλουτίζει τις γνώσεις των ειδικών για τις μακρινές μας γειτονιές.

Υπερκαινοφανείς αστέρες διαμέτρου έξι ετών φωτός, αστρικά συμπλέγματα με χιλιάδες αστέρες, γαλαξίες που μοιάζουν με τέρατα των θαλασσών, λαμπερά νέφη υδρογόνου που αιωρούνται στο σκοτάδι, χαοτικοί στύλοι αερίων και σκόνης γεμάτοι εκρήξεις στο εσωτερικό τους, είναι μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες που μας έχει κληρονομήσει το τηλεσκόπιο. Οι εικόνες του Ηubbleξεπερνούν κάθε φαντασία, ακόμα κι αυτή των δημιουργών του Σταρ Τρεκ ή του Βlade Runner.

Πού να το φανταζόταν ο αστρονόμος Εντουιν Χαμπλ, που πέθανε το 1953 και θεωρείται ο πατέρας της εξωγαλαξιακής αστρονομίας, ότι θα ΄δινε το όνομά του στο πολυτιμότερο εργαλείο των σύγχρονων συναδέλφων του. Ηταν ο πρώτος που απέδειξε πως υπάρχουν κι άλλοι γαλαξίες πέραν του δικού μας και ότι το Σύμπαν διαστέλλεται.

Χρειάστηκαν τέσσερις δεκαετίες από τη σύλληψη της ιδέας για την κατασκευή του τηλεσκοπίου μέχρι την εκτόξευσή του. Το όργανο έφτασε κοντά στον πρόωρό θάνατό του, έπειτα από μία βλάβη σε ενα κάτοπτρο, αλλά μία ομάδα αστροναυτών του έδωσε το φιλί της ζωής το 1993. Από τότε, τέσσερις ακόμα ομάδες το επισκέφθηκαν- η τελευταία πέρυσι- για επιδιορθώσεις. Το Ηubble θα εξακολουθήσει να προκαλεί τον θαυμασμό μας με τις εικόνες που θα στέλνει ώς το 2014, όταν και θα αντικατασταθεί από το καινούργιο τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ. Τότε, μία μη επανδρωμένη αποστολή θα σπρώξει το αγαπημένο τηλεσκόπιο των επιστημόνων πίσω στην ατμόσφαιρα της Γης, κάτι που θα σημάνει και την καταστροφή του.

«Το Χαμπλ ταξίδεψε το μυαλό μας και τις καρδιές μας σε όλο το Σύμπαν και μας πήγε πίσω στο ξεκίνημα του χρόνου», λέει ο Εντ Γουάιλερ, επιστήμονας της ΝΑSΑ. «Η κληρονομιά του δεν θα είναι μόνο η γνώση των αστρονόμων, αλλά και η ικανότητά του να εμπνεύσει κάποια παιδιά και να τα στρέψει προς την επιστήμη».