Στο παρελθόν, αυτοί που έχαναν την ακοή τους ήταν εργάτες σε θορυβώδη εργοστάσια και πυροβολητές. Σήμερα είναι οι νέοι άνθρωποι που ανεβάζουν την ένταση στις προσωπικές συσκευές ήχου- τα iΡod και τα ΜΡ3 players.
Μια ολόκληρη γενιά παιδιών και νεαρών ενηλίκων κινδυνεύουν με κώφωση στη μέση ηλικία και αργότερα, προειδοποίησε ένας ειδικός, επειδή ακούν μουσική από τις συσκευές iΡod και τα ΜΡ3 players σε υψηλή ένταση επί αρκετές ώρες κάθε ημέρα. Τα ακουστικά που χρησιμοποιούν αυξάνουν την ένταση του ήχου, που μπορεί να υπερβεί τα 120 ντεσιμπέλ- να φτάσει δηλαδή τον θόρυβο που κάνει ο κινητήρας ενός αεριωθούμενου, υπογραμμίζει ο καθηγητής Πίτερ Ραμπίνοβιτς του προγράμματος Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

Η κώφωση, περιλαμβανομένης της ήπιας μέχρι μέτριας απώλειας ακοής, είναι ένα από τα συνηθέστερα χρόνια προβλήματα των ηλικιωμένων και η συνηθέστερη αιτία της είναι η υπερβολικά μακροπρόθεσμη έκθεση σε θόρυβο που προκαλεί ζημιές στα κύτταρα του έσω ωτός. Το βρετανικό Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο για τους Κωφούς ανακοίνωσε πως τα δύο τρίτα των χρηστών συσκευών ΜΡ3 players ακούν μουσική σε ένταση μεγαλύτερη των 85 ντεσιμπέλ. Από αρκετές μικρές μελέτες έχει διαπιστωθεί μια σχέση ανάμεσα στη χρήση των ΜΡ3 players και στα προβλήματα ακοής των νέων ανθρώπων. Ομως τα στοιχεία για το αν οι νέοι ως σύνολο χάνουν την ακοή τους ταχύτερα απ΄ ό,τι προηγούμενες γενιές είναι μπερδεμένα- πιθανόν επειδή η χρήση των συσκευών αυτών πρόσφατα άρχισε να γενικεύεται.

Ο καθηγητής Ραμπίνοβιτς γράφει στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» πως η χρήση των προσωπικών συσκευών ήχου «διαδόθηκε ταχύτερα από την ικανότητά μας να εκτιμήσουμε τις πιθανές συνέπειές τους για την υγεία». Ερευνες δείχνουν ότι πάνω από το 90% των νέων χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές συχνά για αρκετές ώρες κάθε ημέρα και στη μέγιστη ένταση. Επιπλέον, η βλάβη της ακοής δεν είναι ο μόνος κίνδυνος. Μερικές μελέτες έχουν δείξει πως, αν ακούς iΡod ή ΜΡ3 ενώ οδηγείς, η προσοχή σου αποσπάται όπως όταν χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο.

Ο καθηγητής Ραμπίνοβιτς ζητεί να γίνουν και άλλες έρευνες για την ακοή των νέων, όμως υπογραμμίζει πως, με δεδομένη την έκταση και τη σοβαρότητα των εν δυνάμει βλαβερών συνεπειών από τη χρήση των εν λόγω συσκευών, παρ΄ όλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις, είναι λογικό να ενθαρρυνθούν οι ασθενείς να προστατέψουν τον εαυτό τους. «Οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν τους χρήστες να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν στη μέγιστη ένταση τις προσωπικές συσκευές ήχου. Σχετικά με τις άλλες ανησυχίες, θα ήταν συνετό να τους συμβουλεύουν να βγάζουν τα ακουστικά όταν οδηγούν ή όταν κάνουν κάτι άλλο που, για να είναι ασφαλές, χρειάζεται να είναι συγκεντρωμένοι. Καθώς οι γιατροί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι ηλεκτρονικές συσκευές που προσφέρουν απόλαυση μπορεί επίσης να προξενούν βλάβη, οι προσωπικές συσκευές ήχου μάς θυμίζουν πως η πείνα μας για νέα τεχνολογία πρέπει να συνοδεύεται από εξίσου έντονες προσπάθειες να κατανοήσουμε και να διαχειριστούμε τις συνέπειες που οι αλλαγές του τρόπου ζωής έχουν στην υγεία», γράφει.

Μόνιμη βλάβη

«Ο Πίτερ Ραμπίνοβιτς δικαίως ανησυχεί για την απώλεια ακοής εξ αιτίας των προσωπικών συσκευών ήχου», λέει η Εμα Χάρισον, του βρετανικού Βασιλικού Εθνικού Ινστιτούτου για τους Κωφούς. «Η έρευνά μας δείχνει πως 66% αυτών που χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές ήχου, ακούν τη μουσική με ένταση μεγαλύτερη από 85 ντεσιμπέλ, κάτι που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μπορεί να προκαλέσει με τον καιρό μόνιμη βλάβη στην ακοή. Εχουμε απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση για να κάνει γνωστό αυτό το πρόβλημα, επειδή οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τακτικά αυτές τις συσκευές συχνά δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ακοή τους».

ΣΤΗ ΔΙΑΠΑΣΩΝ

Τα δύο τρίτα των χρηστών συσκευών ΜΡ3 players ακούν μουσική σε ένταση μεγαλύτερη των 85 ντεσιμπέλ