«Μας έκλεισαν τον δρόμο στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο. Ηταν τρία αυτοκίνητα και οι οδηγοί τους έβγαλαν Καλάσνικοφ και γάζωσαν το αυτοκίνητο», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δημήτρης Στεφανής, που εργάζεται τριάντα χρόνια ως σωματοφύλακας και διαθέτει εταιρεία φύλαξης και προστασίας. «Ευτυχώς, το αυτοκίνητο ήταν τεθωρακισμένο και διαφύγαμε χωρίς τραυματισμό».


Oι σύγχρονοι σωματοφύλακες, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι και οι εκπαιδευτές τους, πρέπει να γνωρίζουν πολεμικές τέχνες, σκοποβολή, επιθετική και αμυντική οδήγηση αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας και κυρίως πρώτες βοήθειες.

«Εχω εκπαιδεύσει δεκάδες συνοδούς υψηλών προσώπων και μόνο δύο γυναίκες στην Ελλάδα», λέει η 27χρονη Ντενίντα Ζιντζιρία, που εκπαιδεύτηκε από Ισραηλινούς και Αμερικανούς και σήμερα διδάσκει η ίδια επίδοξους φρουρούς και σωματοφύλακες και προγραμματίζει στο άμεσο μέλλον την ειδική εκπαίδευση νταντάδων για παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο απαγωγής.

«Εχω προστατεύσει επιχειρηματίες, καλλιτέχνες και πολιτικούς, όμως οι αμοιβές στην Ελλάδα είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με αυτές στις ΗΠΑ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» λέει η Ντενίντα. «Εδώ οφείλεις να είσαι διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα για 150 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό είναι τριπλάσια και τετραπλάσια η αμοιβή. Θυμάμαι πρόσφατα έναν Αραβα που ζητούσε μόνο γυναίκες σωματοφύλακες και πλήρωνε 750 δολάρια το οκτάωρο!».

«Γενικά, οι ξένοι πληρώνουν καλύτερα από τους Ελληνες και η καλύτερη για εμάς περίοδος είναι το καλοκαίρι με τις επισκέψεις και τις διακοπές ξένων καλλιτεχνών και επιχειρηματιών», λέει ο κ. Στεφανής. «Η αμοιβή, βέβαια, είναι ανάλογη του σχεδίου που θα καταστρώσουμε σε συνεργασία με τον πελάτη μας. Μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρία αυτοκίνητα, μοτοσυκλετιστές και ειδικός εξοπλισμός. Ανάλογα με τις παροχές που θέλει ο πελάτης, κλείνεται και η συμφωνία μας. Υπάρχουν ετήσια συμβόλαια ή και ημερήσια».

Το 10% της ΕΛ.ΑΣ.

Υπάρχουν όμως και αστυνομικοί οι οποίοι υπηρετούσαν στην ασφάλεια επισήμων και αποτελούν το 10% της συνολικής δύναμης της ΕΛ.ΑΣ. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνδρες και όλοι έχουν παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση.

«Εργάστηκα είκοσι χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία και τα περισσότερα στην ασφάλεια επισήμων», λέει ο κ. Γιώργος Κατσίμης, που αν και συνταξιούχος σήμερα συνεχίζει να εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία στη φύλαξη χώρων και προσώπων. «Ευτυχώς, όλα αυτά τα χρόνια στην ΕΛ.ΑΣ. και τώρα στον ιδιωτικό τομέα δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω όπλο. Τα τελευταία χρόνια, αναλάβαμε την προστασία της Σακίρα, όταν ήρθε στην Ελλάδα, των Σκόρπιονς και πολλών ξένων και ελλήνων σταρ. Πιο πολλές όμως είναι οι παραξενιές τους παρά ο κίνδυνος που διατρέχουν. Πιο επικίνδυνη είναι η φύλαξη των επιχειρηματιών. Ειδικά σε περιπτώσεις αντικρουόμενων συμφερόντων πολλών εκατομμυρίων».

«Εχουμε προστατεύσει VΙΡ σε κότερα, κρουαζιερόπλοια, βραχονησίδες, λιμάνια, ξενοδοχεία και αεροπλάνα» λέει ο κ. Στεφανής, η εταιρεία του οποίου έχει αναλάβει μεταξύ άλλων την προστασία των στελεχών και των χώρων της κινεζικής Cosco, των μελών της πρώην βασιλικής οικογένειας, της Ιβάνας Τραμπ και πολλών γνωστών εφοπλιστών.

Τα αυτοκίνητα της εταιρείας του διαθέτουν σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό για συνεχή οπτικοακουστική επικοινωνία και φάρο, παρόμοιο με αυτόν των αστυνομικών οχημάτων.

«Δυστυχώς, το κύρος και η αξία μας έχουν πληγεί από την κρατούσα αντίληψη ότι οι σωματοφύλακες είναι άνθρωποι της νύχτας, πρώην ή και ενεργοί αστυνομικοί ή στρατιωτικοί. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Αλλα είναι τα κυκλώματα προστασίας της νύχτας κι άλλη η δουλειά μας. Ομως οι παρεξηγήσεις είναι συνηθισμένες.

Αγγαρείες

Μία φορά μού ζήτησαν να κουβαλήσω τα ψώνια και έπρεπε να εξηγήσω στην κυρία που το απαίτησε πως αφενός δεν είναι η δουλειά μου και αφετέρου πως αν το έκανα δεν θα μπορούσα να την προστατεύσω. Συμβαίνουν διάφορα ευτράπελα και κυρίως στον χώρο της σόου μπιζ, καθώς άνθρωποι που έγιναν ξαφνικά πλούσιοι δεν γνωρίζουν πώς να φερθούν και παραλογίζονται», λέει η Ντ. Ζιντζιρία.

«Οι αγγαρείες είναι… μέσα στη δουλειά μας» λέει ο κ. Στεφανής. «Εχει τύχει να κουβαλήσουμε και βαλίτσες και ψώνια, όμως όταν οι πελάτες δεν ακολουθούν τις οδηγίες μας δεν συνεργαζόμαστε και η συμφωνία χαλάει. Στην εταιρεία έχουμε τρεις γυναίκες σωματοφύλακες οι οποίες συνοδεύουν συνήθως τις συζύγους επισήμων και δεν έχει χρειαστεί να κάνουν κάτι εκείνες πέραν των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Συνήθως τις αγγαρείες τις ζητούν από τους άνδρες».

«Στις ΗΠΑ διαθέτω άδεια οπλοφορίας στην Ελλάδα, όχι. Γενικά δίνονται πολύ δύσκολα άδειες από την ΕΛ.ΑΣ. και συνήθως παίρνει την άδεια οπλοκατοχής ο πελάτης μας» λέει η κ. Ζιντζιρία. Η ίδια είχε δεχτεί επίθεση σε ηλικία 16 ετών και από τότε άρχισε την εκπαίδευσή της στις πολεμικές τέχνες αρχικά και στην ασφάλεια προσώπων στη συνέχεια.

Διεθνής Ενωση!

Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 7.500 σωματοφύλακες μέλη της Διεθνούς Ενωσης Σωματοφυλάκων. Στην Ελλάδα οι σχολές σωματοφυλάκων, όμως, βρίσκονται ακόμα στα… σπάργανα. Η εκπαίδευση διαρκεί περίπου δύο μήνες και περιλαμβάνει μαθήματα αυτοάμυνας, θεωρία όπλων και εκρηκτικών, αφοπλισμό, τακτικές ασφαλούς συνοδείας και διαφυγής, μαθήματα γρήγορης οδήγησης, σχεδιασμό ασφάλειας χώρου, εντοπισμό υπόπτωνbody language και τεχνικές διάσωσης.

ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ

Στην Ελλάδα η 24ωρη προστασία κοστίζει περίπου 150 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό η αμοιβή είναι τριπλάσια και τετραπλάσια!

Οι Πραιτωριανοί και οι Γορίλλες


Ο ΠΡΩΤΟΣ που οργάνωσε σώμα προσωπικών φρουρών ήταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος. Το 27 π.Χ. ανέθεσε σε επίλεκτα τμήματα του στρατού την προστασία του ιδίου, της οικογένειάς του και των ανακτόρων και με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν οι Πραιτωριανοί.

Παρά τον μύθο του Ντ΄ Αρντανιάν, οι σωματοφύλακες εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στη Γαλλία, στην εποχή του Σαρλ Ντε Γκωλ, με την ίδρυση των Γορίλλων (Les Gorilles). Μιας ιδιωτικής φρουράς από πρώην αλεξιπτωτιστές που προστάτευε τον Γάλλο πρόεδρο επειδή είχαν προηγηθεί επανειλημμένες απόπειρες δολοφονίας του από την οργάνωση Μυστικός Στρατός.

Δεν είναι, όμως, όλοι οι σωματοφύλακες τόσο πιστοί όσο οι Γορίλλες ούτε όλοι οι ηγέτες τόσο τυχεροί όσο ο στρατηγός Ντε Γκωλ. Στις 31 Οκτωβρίου του 1984 η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι έπεσε νεκρή από τα πυρά δύο σωματοφυλάκων της που ανήκαν στη φυλή Σιχ.