Πρόβα τζενεράλε για τον οριστικό καθαρισμό του κέντρου της Αθήνας από τις αυθαίρετες διαφημιστικές πινακίδες πραγματοποίησαν χθες συνεργεία υπό την εποπτεία του φορέα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, καθώς έπιασαν δουλειά από την οδό Πειραιώς στην Ομόνοια, σε εφαρμογή του προγράμματος που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στόχος του Προγράμματος Καθαίρεσης Διαφημιστικών Πινακίδων είναι, όπως τόνισε και σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, το τέλος της αισθητικής ρύπανσης και η δημιουργία μιας εικόνας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που θα αντικατοπτρίζει μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους πολίτες.

Η αρχή έγινε από την οδό Πειραιώς, όπου τα συνεργεία άρχισαν την καθαίρεση αυθαίρετων πινακίδων από τις προσόψεις των κτιρίων. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και θα επεκταθεί σε άλλους δύο βασικούς άξονες του κέντρου, τις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, αφού είναι χαρακτηριστικό πως μόνο στις τρεις αυτές οδούς έχουν εντοπιστεί συνολικά 650 αυθαίρετες διαφημιστικές πινακίδες.

«Στόχος μας είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί και να φτάσουμε στο ιστορικό κέντρο του Πειραιά, συνεπώς η επιλογή αυτή έχει και τον συμβολισμό της», λέει στα νέα η πρόεδρος του φορέα κ. Ντόρα Γαλάνη.

Στη μάχη κατά των αυθαίρετων διαφημιστικών πινακίδων έχουν ριχτεί δυναμικά και οι πολίτες, οι οποίοι δεν σταματούν να αναρτούν τις καταγγελίες τους στον διαδικτυακό τόπο «Χωρίς Παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες» (www. illegalsigns. gov.gr), ο οποίος δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού και λειτουργεί υπό την άμεση επίβλεψη του γραφείου του.

Οι πολίτες συμπληρώνουν μια απλή ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία της περιοχής όπου έχουν εντοπίσει μια παράνομη πινακίδα, καθώς και μια σχετική φωτογραφία και στέλνουν την καταγγελία τους στους διαχειριστές της σελίδας.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια ελάχιστη δικαίωση των οικογενειών θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας διαφημιστικών πινακίδων. Ο δρόμος, όπως λένε, είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος. «Χρειάζονται κι άλλα»

«Τώρα ξηλώνουν και τη νύχτα. Η αισχροκερδής μαφία που κρύβεται πίσω από αυτές τις διαφημίσεις και τόσα χρόνια σκότωνε τον κόσμο στον βωμό του κέρδους έχει βαλθεί να αποδείξει πως είναι νομοταγής», αναφέρει ο κ. Μανώλης Σταυρουλάκης, ο οποίος από τον Δεκέμβριο του 2005, όταν ο γιος του Γιάννης σκοτώθηκε, έπειτα από πρόσκρουση του αυτοκινήτου του σε πινακίδα στη Λ. Κηφισίας, έχει ξεκινήσει έναν σκληρό αγώνα για την καθαίρεση των πινακίδων, έχοντας, μάλιστα, φτάσει στο σημείο να δεχθεί απειλές ακόμα και για τη ζωή του μικρότερου γιου του. Το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, όπως υποστηρίζει, είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά ακόμα χρειάζονται περισσότερα.

«Το πρόβλημα είναι στους δήμους. Σε λίγο καιρό οι ίδιες οι διαφημιστικές εταιρείες θα καταγγείλουν τους δημάρχους για τα χρήματα που εισέπρατταν προκειμένου να τοποθετηθούν οι πινακίδες. Αν δεν τιμωρηθεί κάποιος δήμαρχος, δεν μπορεί να λυθεί το θέμα», σημειώνει ο κ. Σταυρουλάκης.