Σε συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις δεκάδων οργανισμών, φορέων ακόμη και δημόσιων νοσοκομείων ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας. Ο στόχος διπλός: μείωση δαπανών, αλλά και έλεγχος σε οργανισμούς «φαντάσματα» που κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα.


Παράλληλα, η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε τις ρυθμίσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή- και αφορούν τις προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία με τη διενέργεια ενιαίων, αλλά και ηλεκτρονικών διαγωνισμών, όπως και διαγωνισμών με βάση τη δραστική ουσία των φαρμάκων, ώστε να επιτυγχάνονται χαμηλότερες τιμές. Ακόμα, ανακοίνωσε τη δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών των φαρμάκων, με δυνατότητα σύγκρισης με χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Με τις ρυθμίσεις αυτές, το υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει την προβλεπόμενη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα Σταθερότητας», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου. Οι συγκεκριμένες διατάξεις θα συζητηθούν σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων «Οι διατάξεις αυτές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: επιβάλλουν κανόνες διαφάνειας, εξοικονόμησης και εξορθολογισμού, καλύπτουν “γκρίζες” ζώνες και σταματάνε παρατυπίες», τόνισε η υπουργός. Ειδικά για τις προμήθειες, η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί και ηλεκτρονικές δημοπρασίες θα γίνουν το καλοκαίρι πιλοτικά σε κάποια δημόσια νοσοκομεία και για συγκεκριμένα υλικά.

Η υπουργός δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να απολυθούν εργαζόμενοι από κανέναν φορέα» και προανήγγειλε την επιστροφή στο ΕΣΥ όλων των υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες. Επίσης είπε ότι δεν θα υπάρξει «καμία αναστολή στις προσλήψεις», αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση των νοσηλίων. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε και την υπαγωγή των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων στο υπουργείο. Η υπουργός Υγείας ανέφερε, επίσης, ότι: Δεν θα υπάρξει νέος νόμος για τις προμήθειες, καθώς το θέμα είναι επείγον και θα αντιμετωπισθεί με ειδικές διατάξεις σε άλλα νομοσχέδια.

Τις προμήθειες των νοσοκομείων θα διενεργεί κεντρικά η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Από το καλοκαίρι θα αρχίσει πιλοτικά η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Δίνεται νέα παράταση στις ιδιωτικές κλινικές για να συμμορφωθούν στις διατάξεις για τη δημιουργία φαρμακείων, τη σύνθεση του προσωπικού των κλινικών, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους. Ας σημειωθεί ότι, όπως τόνισε, η απουσία φαρμακείου επιτρέπει στις κλι νικές να χρεώνουν στους ασθενείς τα φάρμακα με λιανική τιμή, δηλαδή πολύ ακριβότερα.

«Γαλάζια» κακοδιαχείριση

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η περίπτωση φορέων της ψυχικής υγείας, η αξιολόγηση των οποίων αποκάλυψε ότι από τα επιπλέον 17 εκατομμύρια που ζητούσαν ως κρατική χρηματοδότηση για το 2009, μόλις τα 7 εκατομμύρια αφορούσαν πραγματικές ανάγκες και λειτουργίες όπως φάνηκε στον έλεγχο που διενεργήθηκε στα απολογιστικά στοιχεία των φορέων αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων για το 2009. Κανείς δεν γνωρίζει προς τα πού θα κατευθύνονταν τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια που είχαν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας.

Πάντως, η κ. Φ. Γεννηματά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις καταχρήσεις στον χώρο των φορέων της αποασυλοποίησης. Παρατήρησε, όμως, ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεων του υπουργείου Υγείας προς τους φορείς της αποασυλο- ποίησης στηριζόταν όλα τα τελευταία χρόνια στους προϋπολογισμούς των φορέων και όχι σε απολογιστικά στοιχεία, και μάλιστα προϋπολογισμούς οι οποίοι καταρτίζονταν… «κατά προσέγγιση», όπως είπε.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά, τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν τώρα για τη χρηματοδότηση των φορέων το 2010. Η αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Ν.Δ. κ. Μάριος Σαλμάς υποστήριξε πως «εξίμισι μήνες της νέας διακυβέρνησης και το υπουργείο Υγείας δεν έχει φέρει ούτε ένα νομοσχέδιο για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Εχει μετατραπεί σε νομοθετικό παράρτημα των υπουργείων Απασχόλησης και Ανάπτυξης». Σύμφωνα με τον κ. Σαλμά, «το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νοσοκομειακές δαπάνες υγείας για τον Απρίλιο θα συγκρατηθούν, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις χειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κόστους, στέλνοντας τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό οδήγησε στην εκτόξευση των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία το τελευταίο 3μηνο».

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

«Οι διατάξεις αυτές επιβάλλουν κανόνες διαφάνειας, και σταματάνε παρατυπίες», τόνισε η υπουργός Υγείας