Μπορεί το μυαλό του να ήταν στον τελικό του Κυπέλλου, ωστόσο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να πάρει την εκτός έδρας νίκη (1-0) επί του ΠΑΣ Γιάννινα, αφήνοντας για τους γηπεδούχους τις εντυπώσεις.

Ενα ματς χωρίς βαθμολογικό παρά μόνο τυπικό ενδιαφέρον, αφού ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το 20ό πρωτάθλημα στην ιστορία του και ο ΠΑΣ Γιάννινα υποβιβάστηκε.

Το μεγάλο κέρδος για τους «πράσινους» ήταν η επιστροφή του Νίκου Σπυρόπουλου. Ο αριστερός μπακ ξεπέρασε τον τραυματισμό του και έδειξε ότι είναι σε καλή κατάσταση, κάτι που λύνει τα χέρια του Νίκου Νιόπλια ενόψει του τελικού Κυπέλλου με τον Αρη το ερχόμενο Σάββατο. Από δική του πάσα μάλιστα ο Γκάμπριελ στο 56΄ κατάφερε να σκοράρει, αφού ξέφυγε πρώτα από τον προσωπικό του αντίπαλο και πλάσαρε. Αυτό αναμένεται να είναι το τελευταίο γκολ του Βραζιλιάνου στο πρωτάθλημα με τον ΠΑΟ, καθώς όλα δείχνουν ότι θα αποχωρήσει το καλοκαίρι από την ομάδα.

ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο Παναθηναϊκός είχε πολλές αλλαγές στη σύνθεσή του, σε όλες τις γραμμές: από τον τερματοφύλακα (Ορέστης Καρνέζης αντί Αλέξη Τζόρβα) μέχρι τον επιθετικό (Αντώνης Πετρόπουλος αντί Τζιμπρίλ Σισέ). Ο βραζιλιάνος Γκάμπριελ παίζοντας ως δεξί χαφ βρήκε χώρους και κινήθηκε, χάρη στη βοήθεια και του Στέργου Μαρίνου που έπαιζε πιο πίσω. Καλός ήταν (και σε κάποια διαστήματα… «φωτιά») και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που είχε και οριζόντιο δοκάρι σε απευθείας χτύπημα φάουλ στο 69΄.

Σταθερά καλός στο κέντρο ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ενώ πολύ καλά πήγε και στο κέντρο της άμυνας ο Κώστας Κατσουράνης. Τιμωρημένοι ήταν οι Καραγκούνης, Νίνης, Σαριέγκι, ενώ ο Νιόπλιας είχε αφήσει εκτός αποστολής τον Σισέ για να τον ξεκουράσει (τραυματίας ο Καντέ). Για λίγα λεπτά χρησιμοποίησε τον Σαλπιγγίδη, ώστε να είναι φρέσκος στον τελικό. Καλός ήταν ο Ορέστης Καρνέζης, που βέβαια του λείπουν παιχνίδια (φάνηκε σε μία- δύο εξόδους του). Παρ΄ όλα αυτά κατάφερε και βγήκε νικητής σε κάποιες φάσεις, ακόμη και σε τετ α τετ με τον Μπακαγιόκο στο 83΄. Ντεμπούτο για τον 19χρονο μέσο Φέτση που μπήκε αλλαγή.

ΑΓΓΑΡΕΙΑ

Το παιχνίδι σε πολλά σημεία και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο που έγιναν λίγες φάσεις, θύμισε… αγγαρεία. Στο δεύτερο υπήρξαν περισσότερες φάσεις και διάθεση για καλό ποδόσφαιρο. Η μπάλα σε πολλά σημεία πήγε πάνω- κάτω με ταχύτητα και από τις δύο ομάδες. Οι φιλοξενούμενοι φάνηκαν να προφυλάσσουν τα πόδια τους, ενώ οι γηπεδούχοι που ήθελαν να πουν «αντίο» στη Σούπερ Λίγκα με μια επιτυχία, δεν είχαν καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια.

Ο κόσμος πάντως τους συμπαραστάθηκε και σε αυτό το παιχνίδι στους «Ζωσιμάδες» (περίπου 6.000 άτομα), αν και εδώ που τα λέμε περισσότερα ήταν τα συνθήματα κατά του ΟΦΗ, παρά υπέρ της ομάδας τους. Καλό παιχνίδι έκανε ο Ρόβας, αν και στο 26΄ και στο 32΄ έχασε ευκαιρίες για γκολ (με σουτ και κεφαλιά αντίστοιχα). Και οι Ανδράλας, Βατζιώτης ήταν εξαιρετικοί.

Το παιχνίδι καθυστέρησε να αρχίσει, περίπου πέντε λεπτά λόγω ρίψης καπνογόνων. Ο Λαμπρόπουλος ζήτησε από τους επόπτες να έρθουν κοντά του, μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση.

ΥΒΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΟ ΓΙΑ ΟΦΗ

Μπορεί η ομάδα των Ιωαννίνων να έπαιζε με τον Παναθηναϊκό, ωστόσο οι οπαδοί της ασχολήθηκαν μόνο με τον ΟΦΗ. Τόσο με υβριστικά συνθήματα όσο και με πανό, σε μια μορφή απάντησης στην κρητική ομάδα. Θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο παιχνίδι του Εργοτέλη με τα Γιάννινα στο Παγκρήτιο, είχαν εμφανιστεί οπαδοί του ΟΦΗ που είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα κατά του ΠΑΣ. Χθες το γήπεδο είχε πολλά πανό. Κάποια από αυτά έγραφαν: «Ηπειρώτες ευεργέτες, Ηρακλειώτες ζωοκλέφτες», «Βάλτε την Τζούλια πρόεδρο», «Σκουπρολίγκ» και άλλα.

«Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε»


Η χρονιά για τον Παναθηναϊκό θα είναι τέλεια, σύμφωνα με τον Νίκο Νιόπλια, αν κατακτηθεί και το Κύπελλο. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε στο νταμπλ, όπως και όλοι οι ποδοσφαιριστές των «πρασίνων», καθώς έχουν επικεντρωθεί πλέον στο τελευταίο επίσημο παιχνίδι τους για την αγωνιστική περίοδο 2009-2010.

«Ο πρώτος στόχος του Παναθηναϊκού επιτεύχθηκε. Το Σάββατο πάμε να κερδίσουμε στον τελικό για πετύχουμε και τον δεύτερο. Αν κατακτήσουμε και τα δύο τρόπαια θα είναι μια τέλεια χρονιά. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα όπως αυτό όταν πετυχαίνεις τους στόχους σου. Ο Παναθηναϊκός πήρε δίκαια το πρωτάθλημα. Ηταν η πιο σταθερή και η καλύτερη ομάδα και δίκαια ήρθε αυτός ο τίτλος» είπε ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Ο Νιόπλιας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν κρίνει δίκαιο τον υποβιβασμό του ΠΑΣ Γιάννινα και ζητήθηκε η γνώμη του για τον αγώνα του Ηρακλή με τη SΚΟDΑ Ξάνθη, ωστόσο ξέφυγε με… ντρίμπλα, λέγοντας πως δεν δίνει συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης και κατέθεσε μόνο την άποψή του για τον ΠΑΟ. Αμέσως μετά αποχώρησε.

ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα αναφέρθηκε στον τελικό Κυπέλλου με τον Αρη: «Θα είναι ένα δύσκολο βράδυ. Ο Αρης έχει μεγάλη ποιότητα και πολύ καλούς ποδοσφαιριστές. Εχουν έναν έμπειρο προπονητή που ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις. Οι παίκτες του Αρη έχουν μεγάλο κίνητρο, όπως και εμείς άλλωστε. Θα δώσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας. Είναι το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν». Ο έμπειρος Βραζιλιάνος δεν ψάχνει άλλοθι μέσω της κούρασης, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο τελικός και δεν παίζεις κάθε μέρα»! Ο «αόρατος τοίχος», όπως είναι το προσωνύμιό του, υπογράμμισε: «Είναι αλήθεια ότι φέτος παίξαμε πάρα πολλά παιχνίδια. Σε μια τέτοια στιγμή όπως είναι ο τελικός δεν μπορείς να σκέφτεσαι και να επικαλείσαι την κούραση. Είναι ο τελικός. Δεν παίζεις κάθε μέρα. Πρέπει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Είναι στιγμές που δεν τις ζεις κάθε μέρα. Θα περιμένουμε με αγωνία να ζήσουμε μια φανταστική ατμόσφαιρα». Και σε ερώτηση για τον μαραθώνιο αγώνων (με τον ΠΑΟ, Εθνική Βραζιλίας κ.λπ.) είπε γελώντας: «Ισως και να είμαστε ρομπότ… Το μόνο που σκέφτομαι είναι να προετοιμάσω τον εαυτό μου μέσα από την προπόνηση και να κάνω τη δουλειά μου. Ο λόγος που αγωνίζομαι και τα δίνω όλα είναι γιατί θέλω να κερδίσω τρόπαια για μένα και τον σύλλογο. Αυτός είμαι, θέλω να παλεύω πάντα για το καλύτερο».

Στη διαιτησία έριξε την ευθύνη για τον υποβιβασμό του ΠΑΣ Γιάννινα ο Νίκος Αναστόπουλος, ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον του στην ομάδα των Ιωαννίνων υποστήριξε ότι θα έχει καθοριστικό ραντεβού με τον πρόεδρο Χριστοβασίλη την ερχόμενη Πέμπτη. Ο προπονητής του ΠΑΣ είπε: «Προσπαθήσαμε μέχρι την προτελευταία αγωνιστική να κρατήσουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λίγκα. Αστάθμητοι παράγοντες όπως η διαιτησία, λυπάμαι που το λέω, έπαιξαν ρόλο. Η διαιτησία δεν στάθηκε στο ύψος της. Ευχαριστώ τον πρόεδρο και τους παίκτες για τη συνεργασία που είχαμε στις 13 αγωνιστικές. Θα έχω καθοριστικό ραντεβού την Πέμπτη με τον πρόεδρο». Και έστειλε μήνυμα στον κόσμο: «Ο κόσμος είναι η δύναμή μας και δεν πρέπει να απογοητευτεί».

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Προσπαθήσαμε μέχρι την προτελευταία αγωνιστική να κρατήσουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Σούπερ Λίγκα. Αστάθμητοι παράγοντες όπως η διαιτησία, λυπάμαι που το λέω, έπαιξαν ρόλο. Η διαιτησία δεν στάθηκε στο ύψος της

Ρεκόρ δεκαετίας και χωρίς… Χάμερ


Η απουσία ενός ηγέτη στο κέντρο της άμυνας όχι μόνο δεν στοίχισε στον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα, αλλά με το υπάρχον έμψυχο υλικό οι «πράσινοι» κατάφεραν να φτάσουν σε ρεκόρ δεκαετίας! Μπορεί η αμυντική γραμμή του ΠΑΟ να είχε χθες στα Γιάννινα πολλές αλλαγές, ακόμη και τερματοφύλακα, καθώς αγωνίστηκε για πρώτη φορά φέτος ο Ορέστης Καρνέζης, όμως δεν δέχτηκε γκολ, κάτι που τον οδήγησε στην καλύτερη αμυντική επίδοση από το 2000. Τέσσερις χρονιές ο Παναθηναϊκός έχει δεχτεί 18 γκολ, ενώ φέτος τελείωσε το πρωτάθλημα με 17 τέρματα. Είναι η δεύτερη καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, μόλις 1 γκολ διαφορά από τον ΠΑΟΚ.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός θα πορευτεί και τη νέα αγωνιστική περίοδο με τους ίδιους κεντρικούς αμυντικούς (χωρίς killer ή hummer δηλαδή), καθώς ο μεταγραφικός σχεδιασμός θα αρχίσει από εκεί. Μάλιστα υπάρχει η πιθανότητα να αποκτηθούν δύο κεντρικοί αμυντικοί, αφού είναι πολύ πιθανό να αποχωρήσει ο Χοσού Σαριέγκι που έχει λήξει το συμβόλαιό του.

Με τον Βάσκο θα μιλήσουν οι διοικούντες μετά τον τελικό Κυπέλλου.

Και δεν είναι μόνο αυτό: ο φετινός Παναθηναϊκός έκανε εξαιρετικά παιχνίδια εκτός έδρας, φτάνοντας στις 11 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες, ενώ δέχτηκε και τα λιγότερα γκολ εκτός έδρας από το 2000. Μάζεψε 7 φορές την μπάλα από τα δίχτυα του στα εκτός έδρας ματς, ενώ η καλύτερη επίδοση μέχρι τώρα ήταν 9 γκολ την αγωνιστική περίοδο 2003-04.

«Εμειναν στην κατηγορία ομάδες που δεν ήταν καλύτερες από εμάς»


«Το καλοκαίρι κάναμε 17 μεταγραφές για το παρόν και το μέλλον του ΠΑΣ Γιάννινα. Θέλαμε μια ισχυρή ομάδα που θα υπερασπίσει και τις αρχές της που είναι το ήθος και η ανεξαρτησία της. Ο ΠΑΣ δεν μπαίνει σε κανένα άρμα και σε καμία διαπραγμάτευση. Ο κ. Παράσχος δεν μπόρεσε να δέσει με την ομάδα και ίσως έπρεπε να διακόψουμε νωρίτερα τη συνεργασία μαζί του. Δεν το κάναμε, δώσαμε πίστωση χρόνου και δεν ήταν αναμενόμενη η εξέλιξη των πραγμάτων με συνέπεια να αναγκαστούμε να έχουμε τρεις προπονητές σε μια χρονιά, κάτι που είναι έξω από τη φιλοσοφία μας».

Αυτά τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα κ. Χριστοβασίλης, κάνοντας μία πρώτη αποτίμηση της χρονιάς που έληξε. Και πρόσθεσε: «Κάναμε κολοσσιαίες δαπάνες το περσινό καλοκαίρι για να διορθώσουμε το γήπεδο με σκέπαστρο, να προσφέρουμε ανέσεις και να απολαμβάνει ο κόσμος τους αγώνες. Και το τεράστιο κόστος καλύφθηκε εξ ιδίων πόρων της ΠΑΕ. Αν σήμερα παίρναμε αποφάσεις και με βάση τα όσα είδαμε, το πρώτο πράγμα που θα κάναμε θα ήταν η βελτίωση του αγωνιστικού χώρου στο στάδιο και στο προπονητικό κέντρο. Ολοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος, αλλά η ομάδα έπρεπε να μείνει στην κατηγορία καθώς έκανε καλές εμφανίσεις ειδικά στα παιχνίδια με Ολυμπιακό, ΑΕΚ, Αρη και στο Κύπελλο με τον ΠΑΟΚ. Εμειναν στην κατηγορία ομάδες που δεν ήταν καλύτερες από τον ΠΑΣ και στο τέλος έκαναν πορεία πρωταθλητισμού. Ανακαλύψαμε και παίκτες στην Ελλάδα που στο τέλος φάνηκαν καλύτεροι από τον Μέσι (!). Καθοριστικός παράγοντας για τον υποβιβασμό μας ήταν και η διαιτησία.

Δεν θα πω πολλά, αλλά θα σταθώ στην εκτέλεση που μας έγινε στην Κρήτη και στα πέναλτι με Αρη και Ηρακλή. Αυτά τα παιχνίδια έφταναν για να μείνουμε στην κατηγορία». Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοβασίλης υπογράμμισε: «Θα μείνουμε στις επάλξεις και καλώ τον κόσμο να είναι εδώ. Η επόμενη χρονιά θα είναι μια σύντομη παρένθεση για να γίνουμε σοφότεροι».

[ ΑΙΧΜΕΣ ] Βεντέτα

του , Θανάση Λιοντζόπουλου


Οι οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα λατρεύουν την ομάδα τους και βρίσκονται κοντά της εντός κι εκτός έδρας κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Στο ματς του ΠΑΣ με τον Εργοτέλη στο Παγκρήτιο πληγώθηκαν από τα πανό που είχαν αναρτήσει εναντίον του συλλόγου τους οπαδοί του ΟΦΗ.

Ανταπέδωσαν τα συνθήματα με ύβρεις για όλη την Κρήτη. Με κατάπτυστα πανό. Εγιναν δηλαδή ίδιοι με εκείνους τους ανεγκέφαλους οπαδούς του ΟΦΗ. Δεν με ενδιαφέρει πώς ξεκίνησε όλο αυτό, αλλά το πότε πρέπει να σταματήσει. Τώρα! Πριν η βεντέτα συνεχιστεί και οι ζημιές γίνουν ανυπολόγιστες. Καμιά θάλασσα δεν είναι τόσο ανοιχτή, τόσο αστείρευτη όσο εκείνη της εκδίκησης!