«Η ζυθοποιία παγκοσμίως έχει να παρουσιάσει εκπληκτικές γεύσεις, καθεμία από τις οποίες έχει τα δικά της μικρά μυστικά. Οι Ελληνες, παρόλο που έχουμε πολύ καλή σχέση με την μπίρα, ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε πώς πρέπει να την πίνουμε».
Στο καφενείο του παππού του στην Εδεσσα ο νεαρός τότε Γιώργος Ιορδανίδης δοκίμασε για πρώτη φορά τις ελληνικής προέλευσης μπίρες Φιξ και Αλφα. Από τότε έγινε λάτρης της μπίρας, άρχισε να δοκιμάζει γεύσεις από όλο τον κόσμο, ενώ σταδιακά άρχισε να ερευνά την ιστορία του ποτού, τον τρόπο παρασκευής, τις ποικιλίες που υπάρχουν, αλλά και τις χρήσεις του στην επιστήμη, τη μαγειρική και άλλους τομείς. Με τη σύζυγό του μέχρι σήμερα έχουν δοκιμάσει πάνω από 3.800 διαφορετικές ετικέτες, ενώ η συλλογή του από ποτήρια μπίρας ξεπερνά τα 450, μερικά από τα οποία είναι παλιά και πολύ σπάνια. Σήμερα, στα 38 του, ο κ. Ιορδανίδης με τη συμβολή και κάποιων φίλων του- μερικοί από τους οποίους είναι από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ποτηριών- έχει καταφέρει να συγκεντρώσει έναν εξαιρετικό όγκο πληροφοριών, ενώ έχει δημιουργήσει την Βeer-pedia, την πρώτη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια για την μπίρα στην Ελλάδα, με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει από την έρευνα και τις επισκέψεις σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Είναι πιο διαδεδομένη στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, καθώς εκεί το κριθάρι ευδοκιμεί καλύτερα από ό,τι στις Μεσογειακές. Υψηλή ποιότητα έχουν κυρίως οι μοναστηριακές, ιδιαίτερα του Βελγίου, που έχει καταρρίψει τον μύθο της Γερμανίας ως της χώρας προέλευσης της μπίρας. Κάθε μπίρα έχει το δικό της ποτήρι, το οποίο επιλέγει η ζυθοποιία και με αυτό θα πρέπει να σερβίρεται», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ιορδανίδης, δημόσιος υπάλληλος στο επάγγελμα.

Συλλογή ποτηριών

Το μικρόβιο της συλλογής των ποτηριών, όπως αναφέρει, μπήκε όταν έκλεισε το καφενείο του παππού του και είχαν περισσέψει μερικά ποτήρια. Εκτοτε πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό, επισκέφθηκε ζυθοποιίες και μοναστήρια, όπου δοκίμαζε τις μπίρες τους και ζητούσε να του χαρίσουν το ποτήρι, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι, ενώ και στην Ελλάδα έχει τύχει να ζητήσει ποτήρια από καινούργιες ετικέτες σε μπιραρίες.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που το μαγαζί δέχεται να συνεργαστεί και άλλες όχι. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ζυθοποιίες, αφού έχει τύχει να ζητήσω ποτήρι και να με εξυπηρετήσουν. Για να μπεις όμως σε μοναστήρι και να δοκιμάσεις την μπίρα τους- που είναι και η αδυναμία μου- χρειάζεται διαπίστευση, ενώ σπάνια θα σου επιτρέψουν να πάρεις ένα μπουκάλι μαζί σου. Πολλά από τα δείγματα της συλλογής μου έχουν έρθει με ανταλλαγή από το εξωτερικό. Από την Ελλάδα ζητούν κυρίως σουβέρ και καπάκια, τα οποία ανταλλάσσω με ποτήρια», σημειώνει ο κ. Ιορδανίδης.

Η μπίρα, όπως εξηγεί, έχει πολλά μικρά μυστικά, τα οποία ελάχιστοι γνωρίζουν. Στις σελίδες της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας έχει πληροφορίες για τις περισσότερες ετικέτες του κόσμου (ιστορική προέλευση, αλκοολικοί βαθμοί, εποχικότητα ή όχι, ποσότητα παραγωγής), τρόπους σερβιρίσματος, μπιραρίες και ζυθοποιίες, διεθνείς διαγωνισμούς, αλλά και συνταγές μαγειρικής με μπίρα, τις οποίες μάλιστα σκέφτεται να εκδώσει και σε βιβλίο.

Η σωστή θερμοκρασία

«Στην Ελλάδα πίνουμε μεν μεγάλες ποσότητες μπίρας, αλλά δεν ξέρουμε βασικά πράγματα γι΄ αυτήν. Όπως για παράδειγμα ότι δεν είναι ένα δροσιστικό ποτό για το καλοκαίρι, όπως τη συνηθίζουμε. Υπάρχουν μπίρες που χρειάζονται συγκεκριμένη θερμοκρασία για να μην επηρεαστεί η γεύση τους ή ειδικό ποτήρι για να διατηρήσουν το άρωμά τους.

Επιπλέον, είναι λάθος να τη σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι, όπως συνηθίζουμε. Πρέπει να χωράει ολόκληρη στο ποτήρι και να μην τη βάζουμε σε δόσεις, ενώ για ορισμένες χρειάζεται και ειδικός τρόπος σερβιρίσματος, όπως για παράδειγμα οι κριθαρένιες.

Χρειάζονται ψηλά, στενόμακρα ποτήρια και σωστή ανακίνηση, ώστε η μαγιά που είναι το βασικό της συστατικό, να μην μείνει στον πάτο, αλλά να ανακατευθεί με όλο το ποτό», εξηγεί ο κ. Ιορδανίδης.

LΙΝΚ:

www.beer-pedia.com

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

για τις περισσότερες ετικέτες του κόσμου, τρόπους σερβιρίσματος, μπιραρίες και ζυθοποιίες, διεθνείς διαγωνισμούς

Η μπίρα δεν παχαίνει!


Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ μύθος που συνοδεύει την μπίρα είναι ότι είναι παχυντική. Κι όμως ένα κουτάκι μπίρα (330 ml) έχει 150 θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί (150 ml) έχει 130 θερμίδες. «Μπορεί το ανθρακικό που περιέχουν ορισμένες να φέρει φούσκωμα, αλλά δεν παχαίνει. Στην πραγματικότητα παχυντικά είναι όλα τα συνοδευτικά της», λέει ο κ. Ιορδανίδης, ο οποίος πολλές φορές έχει συμβουλέψει σερβιτόρους ή ιδιοκτήτες μπιραριών για το πώς πρέπει να σερβίρουν.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι υπάρχουν μαγαζιά που γνωρίζουν ή που ενδιαφέρονται να μάθουν.

Εχω δει όμως και τραγικά λάθη, όπως να μη γνωρίζουν πως μια ετικέτα έχει ημερομηνία λήξης ή ότι βγαίνει μόνο τελευταίας χρονιάς», λέει ο κ. Ιορδανίδης. Η αναγνώριση της προσπάθειάς του έφερε ως αποτέλεσμα να επιλεγεί ως συντονιστής του μεγαλύτερου φόρουμ για την προώθηση των καλύτερων ποικιλιών μπίρας από όλο τον κόσμο για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Δηλώνει απλός λάτρης της μπίρας και τονίζει πως θα συνεχίσει την προσπάθεια να ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια με όσο το δυνατόν περισσότερες και πιο τεκμηριωμένες πληροφορίες. «Το αγαπημένο μου ρητό λέει “το κρασί είναι σοφία, η μπίρα δύναμη, το νερό μικρόβια”.

Μερικές φορές λέμε πως νιώθουμε σαν…

ιεραπόστολοι, σε μια παγκόσμια αποστολή για τη διάδοση της μπίρας», λέει ο κ. Ιορδανίδης.