«Είμαστε αναγκασμένοι να φύγουμε πια από το χωριό. Ακόμη και το καφενείο που έχω στο κέντρο του Ροπωτού αλλά και το σπίτι μου έχουν ζημιές και πλέον δεν μπορούμε να μείνουμε. Το πρόβλημα των κατολισθήσεων υπάρχει εδώ και χρόνια και, παρά τις μελέτες για την αντιμετώπισή του, το χωριό απλώς θα εξαφανισθεί αργά ή γρήγορα από τον χάρτη».


O κ. Αργύρης Τσιούλος, ιδιοκτήτης καφενείου στο Ροπωτό Τρικάλων, περιγράφει την κατάσταση που ζει ο ίδιος και οι συγχωριανοί του εδώ και χρόνια, αφού το χωριό τους… κυλάει. Λόγω έντονων κατολισθήσεων και καθιζήσεων, τουλάχιστον 40 σπίτια έχουν κριθεί ήδη μη κατοικήσιμα, ενώ οι βροχοπτώσεις το προηγούμενο διάστημα επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες το χωριό δεν έχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, αφού η ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση για λόγους προστασίας των κατοίκων. «Έχει παρασυρθεί από την καθίζηση μετασχηματιστής και υπήρχε κίνδυνος από τα ηλεκτροφόρα καλώδια» ανέφερε ο διευθυντής της ΔΕΗ στην περιοχή της Πύλης Τρικάλων κ. Σ. Πίσπας, προσθέτοντας ότι συνεργεία της επιχείρησης επρόκειτο να εξετάσουν κατ΄ αρχήν τη δυνατότητα μεταφοράς του μετασχηματιστή σε σταθερό σημείο ώστε να ηλεκτροδοτηθεί ξανά το χωριό.

«Εδώ και περίπου μία δεκαετία, το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε βάσει μελέτης που υπήρχε, αλλά με αποσπασματικά μέτρα, που αντί να επιλύσουν το πρόβλημα, το μεγάλωσαν. Πλέον δύσκολα αντιμετωπίζεται η κατάσταση για να σωθεί το χωριό, και απομένει μόνο να μην υπάρξουν και θύματα. Η αλληλογραφία του δήμου με αρμόδιες υπηρεσίες μετριέται όχι σε αριθμούς εγγράφων αλλά σε κιλά», υποστηρίζει ο κ. Κώστας Κουφογάζος, δήμαρχος Πύλης Τρικάλων, στα όρια του οποίου βρίσκεται το Ροπωτό. Όπως λέει, «διαχειριζόμαστε έκτακτη ανάγκη, οι άνθρωποι είναι έξω από τα σπίτια τους, υπάρχει πρόβλημα σε οικίες που είναι ζήτημα χρόνου να καταρρεύσουν και ήδη υπάρχει πρόβλημα καθώς μετακινήθηκαν, δεν κλείνουν πόρτες και παράθυρα».

«Το Ροπωτό είναι όπως και άλλα ορεινά χωριά του νομού καθιζόπληκτο και δεν έγιναν έργα. Είναι δεδομένη η δική μας συνδρομή, αλλά χωρίς άδεια από υπουργείο και δασαρχείο δεν μπορούμε να επέμβουμε, γιατί δεν διαθέτουμε το τεχνικό δυναμικό ούτε αρμοδιότητα επέμβασης», επισημαίνει ο νομάρχης Τρικάλων Ηλίας Βλαχογιάννης.

ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ

Λόγω έντονων κατολισθήσεων, τουλάχιστον 40 σπίτια έχουν κριθεί ήδη μη κατοικήσιμα, ενώ οι βροχοπτώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση