Κοκορέτσι, εξοχικό ή παϊδάκια; Ποια είναι η πιο υγιεινή αλλά και πιο λαχταριστή επιλογή για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης; Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους θα βγουν για να τσικνίσουν να προσέξουν ιδιαίτερα τους συνδυασμούς που θα κάνουν στο τραπέζι, γιατί διαφορετικά η αποκριάτικη έξοδος μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε πάρτι χοληστερίνης.


«Καλύτερο διατροφικά είναι όποιο κρέας έχει λιγότερο λίπος», λέει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας. Ωστόσο οι φίλοι των ψητών, προσθέτει, πρέπει να γνωρίζουν πως όσο λιγότερο λίπος έχει το κρέας τόσο δυσκολότερα ψήνεται στα κάρβουνα.

Όπως τονίζει ο διατροφολόγος, υπάρχουν επιλογές και τρόποι για να τσικνίσει κάποιος όπως προστάζει το έθιμο της ημέρας και να έχει στο πιάτο του μια καλοψημένη μερίδα κρέας που δεν θα τον επιβαρύνει θερμιδικά και διατροφικά. Μια λύση, λέει, είναι να παραγγείλει- σε περίπτωση που θα φάει έξω- ή να ψήσει παϊδάκια κοτόπουλου. «Έτσι, μπορεί στη συνέχεια να αφαιρέσει την πέτσα, όπου βρίσκεται το λίπος και με αυτό τον τρόπο θα καταναλώσει λιγότερα λιπαρά». Μία ακόμη λύση, λέει ο κ. Ρίσβας, είναι να επιλέξει κάποιος μια χοιρινή μπριζόλα αντί για αρνίσια παϊδάκια που έχουν περισσότερο λίπος. Γενικώς, οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως τα κρέατα σούβλας όπως το αρνί ή το κοκορέτσι έχουν αρκετά λιπαρά. «Η καλύτερη επιλογή πάντως για όσους δεν θα διασκεδάσουν έξω αλλά στο σπίτι τους είναι να αγοράσουν κρέας που δεν θα έχει πάρα πολύ λίπος».

Εάν αυτές οι επιλογές φαίνονται πολύ… λάιτ, η διατροφολόγος- διαιτολόγος κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη λέει «ναι» στο πιο λιπαρό κρέας, «αρκεί να φροντίσουμε να αφαιρέσουμε το ορατό λίπος». Άλλωστε, οι θερμίδες λένε την αλήθεια: τα 100 γραμμάρια από αρνίσια παϊδάκια ψητά φορτώνουν τον οργανισμό με 350 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα λουκάνικου χωριάτικου με πράσο δίνουν 20 θερμίδες επιπλέον. Η πιο διαιτητική επιλογή είναι αυτή του κοτόπουλου, το οποίο έχει 165 θερμίδες στα 100 γραμμάρια.

«Κρέας με ψητά λαχανικά»

Στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης βέβαια δεν θα κάνουν την εμφάνισή τους μόνο πιατέλες με ποικιλίες κρεατικών. Τα ορεκτικά θα έχουν, και αυτά, την τιμητική τους. Έτσι, αν καταναλώσουμε με μέτρο τα πρώτα πιάτα, το όφελος- σύμφωνα με τους διατροφολόγους- θα είναι μεγάλο.

«Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να αντισταθούμε στα νόστιμα ορεκτικά που βρίσκονται στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης. Επειδή όμως είναι και αρκετά θερμιδογόνα, καλό είναι να περιορίσουμε τις ποσότητες. Παρότι λοιπόν το τζατζίκι έχει βασικό συστατικό του το ωφέλιμο γιαούρτι, περιέχει όμως και αρκετό λάδι», λέει η κ. Καλλιανιώτη. Όπως συμπληρώνει ο κ. Ρίσβας, καλό θα είναι να αποφύγουμε τα τηγανητά- πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια- και να τα αντικαταστήσουμε με ψητά λαχανικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση του τυριού κάνει τη διαφορά. «Ο συνδυασμός “τυρί με κρέας” δεν συνιστάται, γι΄ αυτό φάτε μικρότερη ποσότητα ή επιλέξτε τυρί χαμηλών λιπαρών». Η συμβουλή πάντως που δίνουν οι διατροφολόγοι λίγες ώρες πριν καθήσουμε στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης είναι να μείνουμε όσο το δυνατόν πιστοί στον διατροφικό κανόνα. «Ιδανικά, πριν σερβιριστούμε, μπορούμε να φάμε λίγη σαλάτα για ορεκτικό. Αυτό θα μας βοηθήσει να νιώσουμε πιο εύκολα χορτάτοι και έτσι να είμαστε συγκρατημένοι όταν έρθει η ώρα του ψητού», λέει η κ. Καλλιανιώτη.

Με μέτρο το αλκοόλ

Το άφθονο κρασί που συνήθως συνοδεύει τα κρεατικά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους με επιπλέον θερμίδες. Τα λιπαρά του κρέατος και το κρασί δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων! «Καλό είναι λοιπόν να περιοριστείτε σε ένα ποτηράκι».

ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ

Μια ψητή χοιρινή μπριζόλα επιβαρύνει λιγότερο τον οργανισμό από ό,τι τα αρνίσια παϊδάκια, τα οποία φορτώνουν τον οργανισμό με θερμίδες

Πόσο πάει το… ψητό


ΑΠΟ 15 ΕΩΣ 20 ευρώ θα πρέπει να καταβάλει όποιος αποφασίσει να τσικνίσει στις ταβέρνες, τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία την Τσικνοπέμπτη. «Πρόκειται για μία τιμή που περιλαμβάνει και τα συνοδευτικά του γεύματος.

Αυτή είναι η εικόνα που έχουμε από τα κρεατάδικα που λειτουργούν σε περιοχές που φημίζονται για τα ψητά τους όπως η Πεντέλη, η Βάρη, η Πάρνηθα», λέει στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων κ. Γιώργος Καββαθάς. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτές οι τιμές κατ΄ άτομο κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, «αφού μεγάλο κομμάτι του κλάδου μας έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Συνεπώς οι περισσότεροι κράτησαν τις τιμές σταθερές προκειμένου να κρατήσουν και την πελατεία».