Στην «Κόλαση» του Δάντη, ο ομώνυμος ρωμαλέος ήρωας επιστρέφει στην πατρίδα από τις Σταυροφορίες για να ανακαλύψει ότι η αγαπημένη του Βεατρίκη έχει δολοφονηθεί άγρια και η αθώα της ψυχή έχει αιχμαλωτιστεί από τον Εωσφόρο. Πρέπει να φτάσει κοντά της, να κερδίσει το παιχνίδι. Θα καταφέρει να σκοτώσει όλους τους δαίμονες;


Αν μπερδευτήκατε, μάλλον ανήκετε στη μειοψηφία. Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Εlectronic Αrts σε 800 ανθρώπους έδειξε πως μόλις ένα 17% γνώριζε και μπορούσε να ανακαλέσει την ιστορία της «Κόλασης», του πρώτου μέρους της «Θείας Κωμωδίας» του Δάντη. Το υπόλοιπο 83% είχε μεν ακουστά το έργο, αλλά μέχρι εκεί. Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε στην Εlectronic Αrts το πράσινο φως που αναζητούσε: στις 9 Φεβρουαρίου, κυκλοφορεί στην αγορά για τις κονσόλες του Χbox 360 και του Ρlaystation 3 η «Κόλαση» του Δάντη σε βιντεοπαιχνίδι.

Ο ποιητής έγινε ιππότης

Όπως ίσως θα καταλάβατε, δεν έχει και μεγάλη σχέση με το πρωτότυπο αριστούργημα. Ο Δάντης εδώ δεν είναι ένας εσωστρεφής ποιητής με κλίση προς το φιλοσοφείν αλλά ένας action hero, ένας ιππότης με μυς και πανοπλία, ο οποίος πρέπει, προκειμένου να φτάσει στην αγαπημένη του Βεατρίκη, να σκοτώσει με το δρέπανό του ολόκληρα κύματα δαιμόνων. Στο παιχνίδι, ο σκοπός είναι η ικανοποίηση, η νίκη. Τόσο απλά. Για τη σημασία και την ερμηνεία της «Θείας Κωμωδίας», από την άλλη πλευρά, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.

Ιεροσυλία; Οι υπεύθυνοι της Εlectronic Αrts, πάντως, δεν νιώθουν καμιά ανάγκη να απολογηθούν. «Το παιχνίδι έχει κάτι για όλους, από τον διανοούμενο έως τον λιγότερο καλλιεργημένο», λέει ο παραγωγός Τζόναθαν Νάιτ. «Αν ξέρεις το ποίημα, έχει πολλά να προσφέρει. Αν θέλεις απλώς να πατάς κουμπιά και να σκοτώνεις δαίμονες, είναι μόνο αυτό». Περιέργως, η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει πάρει (ακόμα τουλάχιστον) τα όπλα. «Δεν με ενοχλεί καθόλου», λέει η Τεοντολίντα Μπαρολίνι, καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια.

«Μου έχει εξάψει το ενδιαφέρον και περιμένω να το δω».

«La Divina Commedia»


Η «ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ» γράφτηκε από τον Ιταλό ποιητή Δάντη Αλιγκέρι το διάστημα 1308-1321 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, η πεμπτουσία του μεσαιωνικού χριστιανικού ανθρωπισμού.

ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ χωρίζεται σε τρία κύρια μέρηΚόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος- το καθένα αποτελούμενο από 33 ωδές και μία εισαγωγική.

Ο ΔΑΝΤΗΣ, σε πρώτο πρόσωπο, περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι του στο βασίλειο των νεκρών, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη.

Ο ΑΡΧΙΚΟΣ τίτλος του έργου ήταν «Κωμωδία». Ο όρος «Θεία» προστέθηκε μεταγενέστερα από τον Βοκκάκιο.