Μάχη παρασκηνίου με έντονη δραστηριοποίηση των κομματικών μηχανισμών βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα αποκλιμάκωσης των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Oι πιέσεις είναι ισχυρότερες προς τους αγρότες της Φθιώτιδας, οι οποίοι άνοιξαν τον χορό των μπλόκων και διατηρούν έως τώρα την πιο σκληρή στάση.

Στα πλαίσια της «μάχης της Αλαμάνας» γινόταν προσπάθεια έως αργά χθες το βράδυ, προκειμένου να συμφωνηθεί νέα συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στη γενική συνέλευση του μπλόκου της Αλαμάνας, οι αγρότες, ρίχνοντας το γάντι στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, αποφάσισαν να πάνε σε νέο γύρο διαλόγου «εφόσον κληθούν», όπως είπαν. Ζητούν να λάβουν διευκρινίσεις επί των εξαγγελιών της, αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων, ενώ εκτίμησαν και τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι μετά τις κινητοποιήσεις μπορεί να γίνει διάλογος. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί από νέα γενική συνέλευση αύριο το απόγευμα, ενώ συνάντηση δεν αναμένεται νωρίτερα από το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα.

Δεν τα βρήκαν

Η προσπάθεια των εκπροσώπων άλλων μπλόκων, με πρωταγωνιστές τους αγρότες στη Νίκαια Λάρισας (επικεφαλής των οποίων είναι ο Β. Μπούτας), να βρουν κοινή ατζέντα διεκδικήσεων δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ο κ. Μπούτας μάλιστα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας και κοινής πορείας με τα άλλα δύο μπλόκα της Λάρισας (Πλατύκαμπου και Τυρνάβου), κατηγορώντας τους ότι συναντήθηκαν οι εκπρόσωποί τους με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Υποστήριξε επιπλέον ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και θα υλοποιηθούν σταδιακά για τους αγρότες δεν είναι τίποτε άλλο παρά λεφτά που ήδη δικαιούνται. Δεν έκρυψε μάλιστα τον φόβο του ότι κάποιοι αγρότες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα μπλόκα, υποστηρίζοντας πως «θα κάνουν έγκλημα αν φύγουν τώρα υπονομεύοντας τον αγώνα τόσων ημερών από όλους τους αγρότες…».

Την παραμονή των αγροτών στα μπλόκα δυσχεραίνουν και οι καιρικές συνθήκες. Σε όλο το οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας, που χρησιμοποιείται από Ι.Χ. και φορτηγά για την παράκαμψη των μπλόκων, χιόνιζε ακατάπαυστα και από χθες το απόγευμα είχαν δημιουργηθεί τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα από νταλίκες που είχαν «διπλώσει» στην περιοχή του Δομοκού.

Και στη Βόρεια Ελλάδα πάντως οι αγρότες αποφάσισαν να παραμείνουν στα μπλόκα, ενώ χθες το πρωί στον Προμαχώνα αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή σιδηροδρομικό δυστύχημα, όταν αγρότες έκλεισαν τη σιδηροδρομική γραμμή με τη Βουλγαρία, ενώ επρόκειτο να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία. Ο σταθμάρχης την τελευταία στιγμή ενημέρωσε τον μηχανοδηγό ότι τρακτέρ είχαν μπλοκάρει τη γραμμή και εκείνος πρόλαβε να σταματήσει.

ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε δυστύχημα, όταν έκλεισε η σιδηροδρομική γραμμή με τη Βουλγαρία, ενώ επρόκειτο να περάσει εμπορική αμαξοστοιχία

Καταγγέλλουν πολιτικά παιχνίδια πίσω από τα μπλόκα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» παραμένει η κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι και οι αγρότες θα πρέπει να συναισθανθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να στηρίξουν την προσπάθεια για να βγει η χώρα από την κρίση. Τα προβλήματά τους είναι μεγάλα αλλά δεν λύνονται με τα μπλόκα, υπογράμμισε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν υποχωρεί

Οι δηλώσεις Παπανδρέου, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου ότι “θα ενισχύσουμε τη ρευστότητα (στον αγροτικό τομέα) αλλά νέο χρήμα δεν υπάρχει”, ενισχύουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μετακινηθεί από την αρχική της θέση για τη μη καταβολή ενισχύσεων στους αγρότες. Αφήνει να εννοηθεί ότι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να επισπεύσει την καταβολή του αυξημένου ΦΠΑ (από 7% σε 11%) και την επιστροφή του φόρου για το πετρέλαιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τον Μάρτιο, που ήταν να καταβληθεί τον Ιούλιο. Οι κινήσεις αυτές, ύψους 260 εκατ. ευρώ, που προφανώς δεν απαντούν στο βασικό αίτημα των αγροτών για άμεση αναπλήρωση του αγροτικού εισοδήματος, μελετάται να συνοδευτούν από στοχευμένες παρεμβάσεις σε ειδικούς καλλιεργητές (λ.χ. στους καπνοκαλλιεργητές), ώστε να αρχίσει σύντομα το “ξήλωμα του πουλόβερ” και η αποσυσπείρωση των μπλόκων.

Μέτρα 5,5 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση υποστηρίζει, επίσης, ότι το σύνολο των μέτρων που έχει λάβει ήδη υπέρ των αγροτών είναι ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι 5 από τα 7 αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες έχουν ήδη ικανοποιηθεί, και γι΄ αυτό δεν αντιλαμβάνεται την αδιαλλαξία που επιδεικνύουν.

«Με ψηλά το κεφάλι»

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ηττηθεί το συνεταιριστικό κίνημα σ΄ αυτές τις κινητοποιήσεις, δήλωσε κυβερνητικό στέλεχος, και πρόσθεσε ότι οι αγρότες πρέπει να φύγουν με ψηλά το κεφάλι.

Πάντως, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ υπό τον κ. Πάγκαλο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να τάχθηκε υπέρ της πολιτικής καταγγελίας των κινητοποιήσεων, και ειδικότερα της αποκάλυψης του ρόλου του ΚΚΕ και δευτερευόντως ορισμένων “ρεβανσιστών” συνεταιριστών της Νέας Δημοκρατίας που αποτελούν μειοψηφία στον αγροτικό κόσμο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από τα μπλόκα υπάρχουν και πολιτικά παιχνίδια.

«Έως 25 εκατ. ευρώ την ημέρα κοστίζουν τα μπλόκα»

ΖΗΜΙΕΣ 20 με 25 εκατ. ευρώ ημερησίως υφίστανται οι εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις από τα αγροτικά μπλόκα στους δρόμους. «Η αγορά δεν αντέχει άλλους αποκλεισμούς δρόμων, που κοστίζουν πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος, με αφορμή και τα στοιχεία τηλεφωνικής έρευνας, στην οποία προέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του επιμελητηρίου σε τυχαίο δείγμα 500 επιχειρήσεων- μελών του, το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου. Από την έρευνα προέκυψε ότι τουλάχιστον μία στις δύο επιχειρήσεις- μέλη του ΕΒΕΑ (265 από τις 500 που ρωτήθηκαν), αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των αγροτών και των αποκλεισμών των δρόμων. Τα κυριότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εταιρείες διακίνησης υγρών καυσίμων, οι μεταφορείς φαρμακευτικών προϊόντων για νοσοκομεία και όσοι έχουν δηλώσει συμμετοχή σε εκθέσεις προϊόντων.

Μάχη να μην πληρώσουμε πρόστιμο για το πακέτο Χατζηγάκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης

ΜΑΧΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, με όπλο την απόφαση της Κομισιόν του περασμένου Οκτωβρίου που επιτρέπει την καταβολή ποσού μέχρι και 15.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε κάθε χώρα, σαν εθνική αποζημίωση, θα επιχειρήσει να δώσει η κυβέρνηση. Ο στόχος της είναι η χώρα να μην πληρώσει πρόστιμο για το πακέτο Χατζηγακη των 425 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρσι τον Ιανουάριο στους αγρότες, μετά τις προηγούμενες αγροτικές κινητοποιήσεις, και για το οποίο μάλιστα η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει έρευνα, αμφισβητώντας τη νομιμότητά τους. Στη συγκεκριμένη απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται με χθεσινή του ανακοίνωση και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα ισχυρό όπλο νομιμότητας για τις εθνικές αποζημιώσεις που είχε δώσει τον Ιανουάριο του 2009. Με τη διαφορά ότι ο πρώην υπουργός, ομολογεί ουσιαστικά ότι το πακέτο που δόθηκε πέρσι ήταν νομικά μετέωρο τη στιγμή που δόθηκε, αφού η απόφαση για τις εθνικές ενισχύσεις ελήφθη εννέα μήνες μετά τη μοιρασιά των ενισχύσεων.

Στην ανακοίνωσή του πάντως ο κ. Χατζηγάκης χαρακτηρίζει ως άνευ αντικειμένου τη διαδικασία έρευνας για το πακέτο των 425 εκατ. ευρώ που κατεβλήθη πέρσι. Και υπονοεί ότι η ίδια η κυβέρνηση προκάλεσε την έναρξη έρευνας από την Ε.Ε., μήνες μετά το «πακέτο». Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του περασμένου Οκτωβρίου με την οποία επέτρεψε την καταβολή ποσού μέχρι και 15.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση σε κάθε χώρα με δυνατότητα συμψηφισμού με άλλες ενισχύσεις που έχουν δοθεί από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα, νομιμοποιεί κάθε τέτοια ενίσχυση της τελευταίας διετίας, λέει ο πρώην υπουργός. Και συμπληρώνει ότι «η απόφαση καθιστά άνευ αντικειμένου τη διερεύνηση του πλαισίου καταβολής των 425 εκατ. ευρώ για νόμιμες αποζημιώσεις σε συγκεκριμένες καλλιέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει την απόφαση αυτή, αντί να αποδύεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια», λέει ο πρώην υπουργός.