Με πολλά προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από τους παρακαμπτήριους δρόμους λόγω της κατολίσθησης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από την Κοιλάδα των Τεμπών.


Δρόμοι χωρίς σήμανση στα παράλια του Νομού Λάρισας, κυκλοφοριακό χάος με νταλίκες μέσα από τα στενά δρομάκια της Ελασσόνας, δοκιμάζουν τα νεύρα των οδηγών και μετατρέπουν τους κατοίκους των χωριών σε… τροχονόμους! Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση οδηγού νταλίκας, ο οποίος από λάθος ακολούθησε διαδρομή που τον οδήγησε στην ορεινή Μελίβοια όπου και εγκλωβίστηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να αφήσει το συρόμενο όχημά του, με τη βοήθεια φορτωτή να το επαναφέρουν στην αντίθετη κατεύθυνση, έπειτα από πολλές ώρες ταλαιπωρίας να ευχαριστήσει τους κατοίκους του χωριού που τον βοήθησαν και να επιστρέψει στον σωστό δρόμο.

Το ίδιο σκηνικό εκτυλίσσεται και στην ορεινή Ελασσόνα όπου ουρές από νταλίκες διέρχονται μέσα από τα στενά δρομάκια της με αποτέλεσμα να παρατηρείται πρωτοφανές κυκλοφοριακό χάος με μποτιλιαρίσματα και φρακαρισμένα φορτηγά στο κέντρο της πόλης.

Για τον λόγο αυτό από χθες άρχισε η τοποθέτηση πινακίδων στα παράλια του Νομού Λάρισας, ώστε να μη χάνονται οι οδηγοί και στην Ελασσόνα ο δήμαρχος κ. Γ. Πασχόπουλος ζητά να ασφαλτοστρωθεί άμεσα ένας χωματόδρομος ενός χιλιομέτρου προκειμένου τα φορτηγά να μην περνάνε μέσα από την Ελασσόνα. Το ίδιο και από τον δήμαρχο Μελίβοιας κ. Αντ. Γκουντάρα που ζητά να στηθεί αμέσως μια ράμπα στο ρέμα της Πλατανιάς στη Βελίκα, αφού δεν υπάρχει γέφυρα. Σε περίπτωση δηλαδή που έχουμε δυνατές βροχοπτώσεις υπάρχει ο κίνδυνος να διακοπεί και από τα παράλια η κυκλοφορία όπως έγινε πριν από λίγες ημέρες. Το ίδιο απεύχονται οι αρμόδιοι και για την ορεινή Ελασσόνα γιατί αν υπάρξει χιονόπτωση, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους οδηγούς.

Πάντως, από την εταιρεία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου διανέμεται έγχρωμος χάρτης στους οδηγούς, όπου εμφανίζονται όλες οι εναλλακτικές διαδρομές για Αθήνα- Θεσσαλονίκη και επί της ΠΑΘΕ λειτουργεί η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή «1866».

ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΜΕ… ΦΟΡΤΩΤΗ

Οδηγός νταλίκας έχασε τον δρόμο του, εγκλωβίστηκε και έκανε αναστροφή με τη βοήθεια φορτωτή και αφού άφησε το συρόμενο όχημά του!

Κλειστά τα Τέμπη πάνω από μήνα


ΚΛΕΙΣΤΗ για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός εκτιμάται ότι θα παραμείνει η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών, καθώς το έργο αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες μεγάλες κατολισθήσεις εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και χρονοβόρο.

Ξένοι εμπειρογνώμονες (από την Ελβετία) μαζί με Έλληνες συναδέλφους τους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο των κατολισθήσεων σε σύσκεψη που θα έχουν σήμερα θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος (τι παρεμβάσεις απαιτούνται και σε ποια σημεία), καθώς και για τον χρόνο που θα χρειαστεί να μείνουν κλειστά τα Τέμπη.

«Δεν πρόκειται να δοθεί ο δρόμος στην κυκλοφορία αν δεν είναι 100% βέβαιο ότι θα είναι ασφαλείς όσοι κινούνται στην Εθνική Οδό», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

Οι εμπειρογνώμονες φέρονται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η πτώση των βράχων οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων και συγκεκριμένα στα έργα κατασκευής της σήραγγας και στις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν χθες πηγές του υπουργείου Υποδομών, οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η καταπονημένη από τις εκρήξεις φουρνέλων περιοχή υποχώρησε από τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Μάλιστα επισημαίνουν ότι βάσει των ευρημάτων στο υπέδαφος, η κατολίσθηση ήταν αναπόφευκτη και πως οι βροχές απλώς επέτειναν το πρόβλημα στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής.