Στις ανατινάξεις με φουρνέλα για τη διάνοιξη της νέας σήραγγας σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών αποδίδονται έως τώρα οι κατολισθήσεις και αποκολλήσεις βράχων στα Τέμπη. Οι κατολισθήσεις στοίχισαν τη ζωή στον 62χρονο τεχνικό διευθυντή της κατασκευάστριας εταιρείας Μαλιακός- Κλειδί Σέρτζιο Σιάνι που καταπλακώθηκε από τους βράχους, ενώ η κυκλοφορία στην εθνική οδό θα διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους για έναν μήνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μηχανικός που έχασε τη ζωή του όταν το αυτοκίνητό του καταπλακώθηκε από τόνους μπάζων, είχε ζητήσει εγγράφως πριν από μερικούς μήνες να διακοπεί η κυκλοφορία στα Τέμπη, για λόγους ασφαλείας. Ωστόσο, η πληροφορία δεν έχει επισήμως επιβεβαιωθεί. Εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας αναζητούν τα αίτια των κατολισθήσεων με αυτοψίες από επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν απαιτούνται παρεμβάσεις και σε ποια σημεία. Παράλληλα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε επείγουσα προκαταρτική έρευνα για να διαπιστώσει πιθανές ευθύνες των εμπλεκομένων με τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Χθες το μεσημέρι έγινε έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε παρουσία του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππα.

Τα πρώτα σημάδια. Οι πρώτοι «τριγμοί» στα Τέμπη έγιναν αντιληπτοί αργά το βράδυ της Τρίτης προς την Τετάρτη. Μάλιστα προχθές, στη διάρκεια της μέρας είχαν γίνει μικροκατολισθήσεις που δημιούργησαν προβλήματα σε αυτοκίνητα και μικρές διακοπές της κυκλοφορίας. Για τον λόγο αυτό μετέβησαν χθες το πρωί ο 62χρονος τεχνικός διευθυντής της κατασκευάστριας εταιρείας Μαλιακός- Κλειδί Σέρτζιο Σιάνι και 5 υπάλληλοι με δύο αυτοκίνητα στο σημείο που είχε εντοπισθεί το πρόβλημα, λίγο πριν από την Αγία Παρασκευή, για να κάνουν αυτοψία και να εκτιμήσουν την κατάσταση. Τότε έγινε νέα κατολίσθηση με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο Ιταλός διευθυντής, ο οποίος δεν πρόλαβε να βγει από το αυτοκίνητό του ενώ οι πέντε υπάλληλοι κατάφεραν να το εγκαταλείψουν και να απομακρυνθούν.

Κλιμάκιο Ελβετών. Η περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Καλλιόπη Γερακούδη αποφάσισε αμέσως τη διακοπή της κυκλοφορίας και την εκτροπή από παρακαμπτηρίους μέχρις ότου δοθεί το πράσινο φως από τους εμπειρογνώμονες για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Από χθες το πρωί στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο Ελβετών ειδικών στη σταθεροποίηση πρανών, αλλά και Έλληνες επιστήμονες, ώστε μαζί με τους μελετητές του έργου να καθορίσουν τον τρόπο της ταχύτερης κατά το δυνατόν αντιμετώπισης των ζημιών και αποκατάστασης της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία κάποιοι κάνουν λόγο για διακοπή της κυκλοφορίας για περισσότερες από 30 ημέρες, που σημαίνει ότι οι εκδρομείς των εορτών θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στις μετακινήσεις τους από και προς Αθήνα- Θεσσαλονίκη. Οι εναλλακτικές διαδρομές για την παράκαμψη των Τεμπών θα προσθέσουν στον χρόνο του ταξιδιού τουλάχιστον 45΄. Η καθυστέρηση θα είναι μεγαλύτερη για τα φορτηγά που κινούνται μέσω Κοζάνης και θα είναι πάνω από 1 ώρα.

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται από παρακαμπτήριους δρόμους για έναν μήνα