Δύο βρετανικά σενάρια συναγωνίζονται ποιο θα μεταφερθεί πρώτο στη μεγάλη οθόνη και θα διηγηθεί την ιστορία της κορυφαίας σοπράνο όλων των εποχών, της Ελληνίδας Μαρίας Κάλλας. Η βρετανική εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών Future Films ανακοίνωσε επισήμως ότι είναι έτοιμη να γυρίσει την ταινία «Κάλλας» («Callas»), που βασίζεται στη βιογραφία «So proud, so fragile» («Τόσο υπερήφανη, τόσο εύθραυστη») από τον Ιταλό συγγραφέα Αλφόνσο Σινιορίνι. Παράλληλα είναι στα σκαριά και η παραγωγή «Ελληνική φλόγα» («Greek fire») που βασίζεται στο βιβλίο του Νίκολας Γκέιτζ (Γκατζογιάννη).

Στελέχη της Future Films λέγεται πως για την «Κάλλας» είναι σε συζητήσεις με την Πενέλοπε Κρουζ αλλά και με την Αν Χαθαγουέι («Ο Διάβολος φορούσε Πράντα») για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιταλοβρετανική κινηματογραφική συμπαραγωγή, η οποία θα εστιάσει στην πολυτάραχη σχέση της Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Τη διασκευή του σεναρίου ανέλαβε να κάνει ο Νιλ Τζόνσον, ο οποίος είχε γράψει το σενάριο της μαύρης κωμωδίας «Μην το πεις ούτε του παπά» με τον Ρόουαν Άτκινσον. Ο παραγωγός Στίβεν Μαργκόλις ευελπιστεί ότι η ταινία «Κάλλας» θα είναι κάτι ανάλογο με το βραβευμένο φιλμ του ΒΒC4 για την κορυφαία μπαλαρίνα Μαργκό Φοντέιν, που εστίαζε εξίσου στην αφοσίωσή της στην τέχνη της και στον συναισθηματικό αντίκτυπο της διεθνούς φήμης της.

«Έχει κάτι σαγηνευτικό μια τέτοια βιογραφία. Μπορεί να είναι γνωστή η Κάλλας, πόσοι όμως γνωρίζουν ποιο ήταν το κίνητρο της. Ελπίζουμε να πούμε την ιστορία της, όπως έγινε με τις ταινίες “Ζωή σαν τριαντάφυλλο” για τη ζωή της Εντίτ Πιάφ και “Αμαντέους” για τη ζωή του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ» λέει ο Μαργκόλις. «Αν και ευλογημένη, το ταλέντο της τη βάραινε. Δεν είχε μόνο τη μυωπία, εξαιτίας της οποίας σχεδόν δεν έβλεπε από το αριστερό μάτι, αλλά είχε και να ανταγωνιστεί τη μεγάλη αντίπαλό της, την Ιταλίδα σοπράνο Ρενάτα Τεμπάλντι. Ήταν σε μια αδιάκοπη κόντρα».

Από την άλλη, οι παραγωγοί της «Ελληνικής φλόγας» επέλεξαν την Αμερικανίδα, κουβανικής καταγωγής, Εύα Μέντες για να υποδυθεί τη Μαρία Κάλλας. Το σενάριο υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ (για το «Έγκλημα στο Γκόσφορντ Παρκ») Τζούλιαν Φέλοους, ο οποίος είναι στο στάδιο της δεύτερης γραφής του. Και σε αυτή την παραγωγή, η θυελλώδης σχέση Κάλλας- Ωνάση δεν έμεινε εκτός. Ο Γκέιτζ στη βιογραφία της Μαρίας Κάλλας παρουσιάζει την Ελληνίδα σοπράνο και τον Έλληνα εφοπλιστή σαν αδελφές ψυχές σε μια ρομαντική συντροφική σχέση μέχρι που εκείνος την πρόδωσε, όταν παντρεύτηκε την Τζάκυ Κέννεντυ το 1968.

Σχέσεις αλληλεπίδρασης


Η ταινία «Κάλλας» εστιάζει στην επίδραση που είχε η σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση στη Μαρία Κάλλας και πώς τη μεταμόρφωσε «από υπέρβαρη σε μια λυγερόκορμη, όλο λάμψη γυναικεία φιγούρα». (σ.σ: είχε αρχίσει τη δίαιτα χρόνια προτού γνωρίσει τον Ωνάση).

Η «Ελληνική φλόγα» θα επιχειρήσει να κάνει ζουμ στην «πνευματική έλξη της Κάλλας και του Ωνάση, την τρυφερή σχέση τους και το άδοξο τέλος της, όταν ο Έλληνας μεγαλοεφοπλιστής την πρόδωσε για να παντρευτεί την Τζάκυ», τη χήρα του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κέννεντυ.