Επί έξι μήνες, οι γονείς της μικρής Τιφέν Τατόν ισχυρίζονταν ότι είχε πέσει θύμα απαγωγής. Όμως τώρα έρχεται στην επιφάνεια μια πολύ τρομακτική ιστορία κακοποίησης και αμέλειας, την οποία ούτε το νομικό σύστημα ούτε οι κοινωνικές υπηρεσίες είχαν μπορέσει να εντοπίσουν παρά τα εμφανή σημάδια.


Η Γαλλία ασχολείται αυτό τον καιρό με την «πετίτ Τιφέν», ένα 5χρονο όμορφο κορίτσι. Οι γονείς της δήλωσαν ότι απήχθη στις 14 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη μητέρα της, την 24χρονη Αν-Σοφί Φοσέρ, το κοριτσάκι «χάθηκε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου» καθώς έτρεχε λίγα μέτρα μπροστά της σε δρόμο του Μπομπέζ, βιομηχανική πόλη στη Βόρεια Γαλλία. Όταν δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στην έρευνα, η Φοσέρ έδωσε μια δακρύβρεκτη συνέντευξη Τύπου στην οποία κατηγόρησε την αστυνομία για απάθεια και ανικανότητα. «Ένα είναι σίγουρο», είπε κλαίγοντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. «Θα τη βρούμε. Μας λείπει πολύ. Είναι πάντα στις καρδιές μας». Δίπλα της στεκόταν κουνώντας το κεφάλι του ο σύντροφός της Νικολά Ουιλό, πατριός της Τιφέν, επίσης 24 ετών.

Αυτήν την εβδομάδα, σχεδόν 6 μήνες αργότερα, ο Ουιλό, τραυματιοφορέας και εθελοντής πυροσβέστης, οδήγησε τη γαλλική και τη βελγική αστυνομία στον ρηχό τάφο της Τιφέν σε δάσος του κεντρικού Βελγίου, 80 χιλιόμετρα από το σπίτι τους. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε παραδεχθεί στους Γάλλους ανακριτές ότι η Τιφέν πέθανε όταν η μητέρα της την έβαλε γυμνή να κάνει παγωμένο ντους ως τιμωρία επειδή «έβρεξε» το κρεβάτι της- μια τιμωρία κατά τη διάρκεια της οποίας κάτι «πήγε στραβά». Η υπόθεση αυτή αποτελεί άλλη μία ιστορία παιδικής κακοποίησης ή ακραίας αμέλειας τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία, που αφορά φτωχικές οικογένειες λευκών, ιδιαίτερα στις καταθλιπτικές πρώην βιομηχανικές πόλεις του Βορρά της χώρας. Η υπόθεση ξύπνησε επίσης δυσάρεστες αναμνήσεις για τους Βέλγους, καθώς η σορός της μικρής Τιφέν βρέθηκε κοντά στο χωριό Μαρσινέλ, όπου βρισκόταν το σπίτι του καταδικασμένου δολοφόνου παιδιών Μαρκ Ντιτρού.

Σάκος του μποξ

Ο Ουιλό κατέθεσε στην αστυνομία ότι η μητέρα «βασάνιζε» συχνά το κοριτσάκι το οποίο είχε μετατραπεί «σε σάκο του μποξ» για όλη την οικογένεια (η οποία είχε ακόμα μια μεγαλύτερη αδελφή και μια μικρότερη ετεροθαλή). Ένα από τα πιο ενοχλητικά όμως σημεία της υπόθεσης ήταν ότι η Φοσέρ είχε απαγάγει την κόρη της έξω από νηπιαγωγείο της Λιλ μόλις 5 μήνες νωρίτερα. Έως τότε, το κοριτσάκι ζούσε με τον πατέρα της Φρανσουά Τατόν και τη μητέρα του. Καμία προσπάθεια δεν έγινε από το γαλλικό νομικό σύστημα ή τις κοινωνικές υπηρεσίες ή από τον ίδιο τον Τατόν να διεκδικήσει το παιδί του. Όταν η Φοσέρ και ο Τατόν χώρισαν, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, είχαν συμφωνήσει ανεπίσημα να πάρει ο καθένας από μία κόρη. Η Τιφέν είχε πάει με τον πατέρα της και η μητέρα της τη γνώριζε ελάχιστα προτού εμφανισθεί στο νηπιαγωγείο της Λιλ. Απήγαγε το παιδί λέγοντας στους δασκάλους ότι ο πατέρας τής Τιφέν ήταν άρρωστος και δεν μπορούσε να την πάρει.

Τώρα βέβαια διατυπώνονται ερωτήματα σχετικά με το γιατί δεν έγινε τίποτα προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές προθέσεις της Φοσέρ ή να ερευνηθεί η κατάσταση της μικρής στο νέο της σπίτι. Ο δικηγόρος τού πατέρα, Ραφαέλ Τερί, δήλωσε πως ο πελάτης του είχε αποφασίσει να αποδεχθεί την κατάσταση επειδή «είχε εμπιστοσύνη στη μητέρα. Εάν μια μητέρα έρθει να διεκδικήσει το παιδί της, φαντάζεσαι ότι το κάνει για να του δώσει αγάπη και φροντίδα».

Οι αρχές αγνόησαν τα σημάδια κινδύνου


Οι ιστοσελίδες των γαλλικών εφημερίδων γέμισαν μηνύματα αναγνωστών που εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την ψεύτικη αντίδραση της μητέρας η οποία έκλαιγε για το εξαφανισμένο παιδί της μπροστά στις κάμερες ενώ το είχε ήδη σκοτώσει. Πολλά μηνύματα όμως τονίζουν την πλήρη αποτυχία του νομικού συστήματος αλλά και των κοινωνικών υπηρεσιών που δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα σημάδια κινδύνου. «Είναι εύκολο να κάνει κάποιος τον σοφό μετά το γεγονός, αλλά υπήρχαν πολλές ενδείξεις», δήλωσε πολιτικός που ήθελε να παραμείνει ανώνυμος. «Εκτός από την απαγωγή την οποία δεν έψαξε κανείς, υπήρχε επίσης το γεγονός ότι η Τιφέν δεν πήγαινε σχολείο και την έβλεπαν σπάνια εκτός σπιτιού». Ακόμα και τώρα, οι ερευνητές δεν έχουν πεισθεί ότι έχουν ανακαλύψει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης.

Φοβούνται ότι τόσο η μητέρα όσο και ο πατριός κακομεταχειρίζονταν συχνά το κορίτσι. Μια προσεκτική ιατροδικαστική εξέταση θα αποκαλύψει εάν τα τραύματα στο κορμί του κοριτσιού δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο κελάρι του σπιτιού


ΤΩΡΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ότι το κοριτσάκι ήταν νεκρό 4 ημέρες πριν να δηλωθεί η εξαφάνισή του στην αστυνομία. Δύο από τις ημέρες αυτές το πτώμα της μικρής βρισκόταν στο κελάρι του σπιτιού της ενώ η μητέρα της είχε καλέσει φίλους και συγγενείς σε εστιατόριο για να γιορτάσουν τη βάφτιση της μικρότερης κόρης της. Όταν τη ρώτησαν γιατί λείπει η Τιφέν, η Φοσέρ απάντησε ότι την είχαν αφήσει σπίτι να παρακολουθήσει βίντεο σε περίπτωση που ο φυσικός της πατέρας «με την ευκαιρία του πάρτι» προσπαθούσε να την πάρει πίσω. Ο Ουιλό εξήγησε στην αστυνομία ότι είχε βάλει το νεκρό σώμα της Τιφέν στο φορτηγάκι του και τη μετέφερε στο Βέλγιο, όπου πήγαινε συχνά για να αγοράσει φθηνή βενζίνη, και την έθαψε κάπου στον δρόμο.