Με φόντο το Βατοπέδι και τα άλλα γαλάζια σκάνδαλα, Ντόρα Μπακογιάννη και Αντώνης Σαμαράς επιλέγουν τη μετωπική σύγκρουση στο παρά πέντε της εσωκομματικής εκλογής για τη διαδοχή στη Ν.Δ.

Oι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον θρόνο της Ρηγίλλης αντήλλαξαν πυρά μιλώντας χθες το βράδυ σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση επέτειναν και τα στελέχη που έχουν αναλάβει ρόλο υπασπιστή σε κάθε επιτελείο.

Η κ. Μπακογιάννη προέβαλε ως βασικό στόχο της να κλείσει το κεφάλαιο των σκανδάλων, που οδήγησε εν πολλοίς και στην κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή. «Να βάλουμε τέλος στα βαρίδια που μας πλήγωσαν» ανέφερε από τη Θράκη, ενώ για πρώτη φορά φωτογράφησε ως υπεύθυνα για την εκλογική συντριβή στελέχη που βρίσκονταν δίπλα στον Κ. Καραμανλή και τα οποία, όπως είπε (στο «Εxtra»), σήμερα κινούνται στο παρασκήνιο εναντίον της. Εμμέσως πλην σαφώς, η πρώην υπουργός έβαλε στο στόχαστρο τον Θόδ. Ρουσόπουλο αλλά και τον πυρήνα του λεγόμενου πρωινού καφέ στο Μαξίμου κατά την περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης, οι οποίοι- όπως αναφέρουν πολιτικοί φίλοι της- έχουν συστρατευθεί πλέον δίπλα στον κ. Σαμαρά. Οι βολές κατευθύνονται σε στελέχη όπως οι Π. Λειβαδάς, Δ. Ζακυνθινός, ακόμη και ο γενικός δι ευθυντής της Ρηγίλλης Μεν. Δασκαλάκης και ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Ι. Αγγέλου.

Σκληρή προσωπική επίθεση, εξάλλου, εξαπέλυσε κατά του Θόδ. Ρουσόπουλου ο Βύρ. Πολύδωρας, συνδέοντάς τον με την εσωκομματική αντιπαράθεση. «Αντιστάθηκα στις ρασπουτινικές συμπεριφορές του κ. Ρουσόπουλου. Τώρα μαθαίνω ότι ο κ. Ρουσόπου- λος παρέχει τις καλές του υπηρεσίες στον κ. Σαμαρά» είπε (στον Αθήνα 9.84) ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί για την προώθηση της υποψηφιότητας της κ. Μπακογιάννη. Ιδιαίτερα οξύς ήταν ο κ. Πολύδωρας και για τους κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλο. «Δεν μπορώ να μείνω απαθής στις αφιξαναχωρήσεις διαφόρων. Δεν μπορώ να εκδώσω διαβατήριο προς τη δόξα για εκείνους που έρχονται, φεύγουν. Για εμένα έχει μια ηθική βαρύτητα αυτό» δήλωσε.

Η πλευρά του κ. Σαμαρά πέρασε στην αντεπίθεση, διαμηνύοντας ότι όσοι πρωταγωνίστησαν σε σκάνδαλα και ιδίως στο Βατοπέδι στηρίζουν την κ. Μπακογιάννη. Συνεργάτες του Μεσσήνιου πολιτικού έλεγαν με έμφαση ότι οι κ.κ. Κοντός, Μπασιάκος, Δούκας αλλά και Βουλγαράκης έχουν συνταχθεί με την πρώην υπουργό, ενώ για το ίδιο θέμα τους τόνους ανέβασε και ο κ. Σαμαράς, δίνοντας και μια απάντηση στην κ. Μπακογιάννη με αφορμή τις καταγγελίες της ότι το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» προκρίνει τη δική του υποψηφιότητα. «Το “σύστημα ΠΑΣΟΚ” θέλει να βγουν όσοι οδήγησαν τη Ν.Δ. στην πρόσφατη ήττα. Εγώ δεν ήμουν ανάμεσα σε αυτούς. Ούτε υποστηρίζουν εμένα σήμερα όσοι πλήγωσαν την παράταξη. Αλλού έδωσαν τη στήριξή τους. Και αλλού βρίσκονται όλοι τους», ανέφερε χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη (Βελλίδειο), ενώ προχθές είχε τονίσει ότι όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου «βρίσκονται με φανατισμό απέναντι μου».

Ο κ. Σαμαράς απέδωσε την ευθύνη για το κλίμα όξυνσης στην κ. Μπακογιάννη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αντίπαλός του ακολουθεί αυτή την τακτική επειδή υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις. Και κατέστησε σαφές ότι σε υψηλούς τόνους θα κινηθεί στο εξής και ο ίδιος. «Ώς εδώ οι αθλιότητες από τα παπαγαλάκια των μηχανισμών. Να ξέρουν ότι τέτοιες φτηνές επινοήσεις δεν περνούν στον κόσμο. Αντίθετα, τον προσβάλλουν και τον θυμώνουν. Ας το καταλάβουν… Η βάση έχει αποφασίσει ότι φύγαμε οριστικά από την ομηρεία των μηχανισμών. Αντιλαμβάνομαι και πολιτικούς εκνευρισμούς και ανάγκες διαφοροποίησης, αλλά ας μη χάνουμε την ψυχραιμία μας», ήταν το δηκτικό σχόλιό του.

ΚΑΤΑ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ντόρα Μπακογιάννη και Β. Πολύδωρας έβαλαν χθες στο στόχαστρο τους τον πρώην υπουργό

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο υποψήφιος πρόεδρος επέμεινε να συγκαταλέγει την αντίπαλό του στους «καπεταναίους της ήττας» και χθες ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κακό να κάνει κανείς μιαν εσφαλμένη εκτίμηση. Κακό είναι να προσπαθείς να το κρύψεις εκ των υστέρων. Και να ζητάς από πάνω και τα ρέστα…»

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η απάντηση από το επιτελείο της ήταν άμεση: «Καπεταναίοι της ήττας ήταν αυτοί που στις τελευταίες εκλογές κρύφτηκαν στην εκλογική περιφέρειά τους όταν άλλοι έδιναν μάχη για την παράταξη»

Διχάζουν ακόμα οι εκλογές

ΜΑΧΗ κατά μέτωπο ανάμεσα στα δύο επιτελεία δόθηκε χθες και για τις πρόωρες εκλογές στις οποίες κατέφυγε ο Κ. Καραμανλής. Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ουδέποτε εισηγήθηκε επίσπευση των εκλογών, αλλά από τη στιγμή που ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος τις αποφάσισε, εκείνη στήριξε την επιλογή του και «δεν κρύφτηκε». Ο Αντ.

Σαμαράς επέμεινε να συγκαταλέγει την αντίπαλό του στους «καπεταναίους της ήττας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε: «Δεν είναι κακό να κάνει κανείς μιαν εσφαλμένη εκτίμηση. Κακό είναι να προσπαθείς να το κρύψεις εκ των υστέρων. Και να ζητάς από πάνω και τα ρέστα…».

Η απάντηση από το επιτελείο της κ. Μπακογιάννη ήταν άμεση και αναδεικνύει και το άγριο σκηνικό που διαμορφώνεται λίγο πριν από τις γαλάζιες κάλπες: «Καπεταναίοι της ήττας ήταν αυτοί που στις τελευταίες εκλογές κρύφτηκαν στην εκλογική περιφέρειά τους όταν άλλοι έδιναν μάχη για την παράταξη. Και όσο για την ενότητα την επόμενη ημέρα, ευτυχώς ορισμένοι συνειδητοποίησαν έστω και αργά ότι “δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”».

Παρέμβαση Μεϊμαράκη υπέρ Ντόρας

ΑΝΟΙΧΤΗ δήλωση υποστήριξης της κ. Μπακογιάννη διατύπωσε χθες και ο πρώην υπουργός Β. Μεϊμαράκης, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την επόμενη ημέρα στο κόμμα. «Αμέσως μετά την εκλογή πρέπει να συνεννοηθούμε και να συζητήσουμε για το πώς η Ν.Δ. θα επουλώσει τις δικές της πληγές», ανέφερε, ενώ επέμεινε στις διαφωνίες για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί από τη Ρηγίλλης μετά την εκλογική συντριβή. Ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να είναι τόσο χρονοβόρος η διαδικασία εκλογής, ενώ τόνισε ότι το κόμμα στήνει κάλπες χωρίς εκλογικούς καταλόγους.

Στο καθημερινό «μπρα ντε φερ» με τις προσχωρήσεις στελεχών, εξάλλου, χθες τη συστράτευσή τους με τον κ. Σαμαρά γνωστοποίησαν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα και η βουλευτής Θεσσαλονίκης Έλενα Ράπτη, ενώ με την κ. Μπακογιάννη συντάχθηκαν οι βουλευτές Ι. Λαμπρόπουλος (Μεσσηνίας) και Κ. Μουσουρούλης (Χίου), καθώς και ο ευρωβουλευτής Ι. Τσουκαλάς.