Επτά δεκαετίες και την εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου στις ΗΠΑ χρειάστηκαν τα στούντιο της Ντίσνεϊ για τη δημιουργία της πρώτης Αφροαμερικανής πριγκίπισσας στην ιστορία τους. Ηταν απαραίτητες, πάντως, και οι συμβουλές της Όπρα Γουίνφρι για να ζήσουν «η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» καλά κι εμείς καλύτερα.


Η ηρωίδα είναι νέα και όμορφη. Λέγεται Τιάνα, ζει στη Λουιζιάνα, χαμογελάει γλυκά και τρεμοπαίζει τα βλέφαρά της συνεχώς. Κάποια μέρα ένας ομιλών βάτραχος τής ζητάει ένα φιλί για να λυθούν τα μάγια και να ξαναγίνει ο ωραίος πρίγκιπας που ήταν κάποτε. Αν και τα προβλήματα αρχίζουν όταν η μαύρη πριγκίπισσα αποφασίζει να ικανοποιήσει την επιθυμία του βάτραχου, το νέο παραμύθι της Ντίσνεϊ είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει καλά. Γι΄ αυτό το καλό τέλος, ωστόσο, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων στον κόσμο έπρεπε να σχεδιάσει πολύ προσεκτικά ακόμη και τις λεπτομέρειες που μόνο ένα εξασκημένο μάτι θα έβλεπε στη μεγάλη οθόνη.

Η Ντίσνεϊ ανακοίνωσε το σχέδιό της για την ταινία «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» στις αρχές του 2007, πιστεύοντας ότι η ιστορία της Τιάνα θα ενίσχυε το κοινωνικό της προφίλ και θα έσβηνε οριστικά από τη συλλογική μνήμη το φλερτ του ιδρυτή της με τον ρατσισμό τη δεκαετία του 1940. Ο Τύπος, ωστόσο, είδε το σχέδιο από μια διαφορετική σκοπιά. Πολλοί σχολιαστές κατηγόρησαν για κυνισμό την εταιρεία, ενώ οι καχύποπτοι αυξήθηκαν όταν αποκαλύφθηκε ότι η μητέρα της ηρωίδας ήταν σκλάβα μιας πλούσιας οικογένειας λευκών. Άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το γεγονός ότι ο κακός της ιστορίας ήταν επίσης μαύρος. Πριν από έναν χρόνο, στο κύριο της άρθρο της η «Voice»- ενδεχομένως η μεγαλύτερη «μαύρη» εφημερίδα της Δύσης- χαρακτήρισε το σχέδιο της πρώτης Αφροαμερικανής πριγκίπισσας «απογοητευτικό».

Η Ντίσνεϊ ζήτησε από τους επικριτές της να κάνουν υπομονή έως την προβολή της ταινίας, διαψεύδοντας παράλληλα κάποιες φήμες, όπως ότι η ηθοποιός που θα δάνειζε τη φωνή της στην Τιάνα θα ήταν λευκή. Στις ΗΠΑ δεν χρειάζεται να κάνουν περισσότερη υπομονή. Η ταινία προβάλλεται από σήμερα στους κινηματογράφους, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθούν οι πρώτες κριτικές για το αποτέλεσμα και τα πρώτα εισιτήρια θα δείξουν εάν η ταινία θα φτάσει ψηλά στο box office. Αντίθετα, πάντως, με την υποδοχή που είχε η πριγκίπισσα πριν από δυο χρόνια, τα σημάδια σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά για τους δημιουργούς της ταινίας. Μέλη της Εθνικής Ένωσης για την Προώθηση των Έγχρωμων που είδαν την ταινία σε ειδική προβολή, χειροκροτούσαν στο τέλος όρθιοι και επί δέκα ολόκληρα λεπτά.

Με τις συμβουλές της Όπρα


«Όταν παιδιά και μεγάλοι μπορούν να ερωτευτούν ένα πράσινο τέρας σαν τον Σρεκ ή ένα ψάρι σαν τον Νέμο, δεν νομίζω ότι θα έχουν πρόβλημα με το χρώμα του δέρματος», δηλώνει ο Τιμ Γκρέι, εκδότης του περιοδικού «Variety», προβλέποντας ότι η ταινία «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος» θα είναι μέσα στις δυο- τρεις επιτυχίες των Χριστουγέννων. Πώς ανατράπηκαν οι αρχικές επιφυλάξεις; Την περασμένη βδομάδα εκπρόσωποι της Ντίσνεϊ αποκάλυψαν ότι αναζήτησαν τις συμβουλές γνωστών προσώπων της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ- ανάμεσά τους και η γνωστή παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι- για να αποφύγουν τις παγίδες στην ιστορία της Τιάνα.

Άλλαξαν τον αρχικό τίτλο «Η πριγκίπισσα βάτραχος» και μεγάλωσαν τον ρόλο του πατέρα της ηρωίδας για να καταλάβουν όλοι ότι η Τιάνα δεν είναι παιδί μιας μονογονεϊκής οικογένειας, όπως θέλει το στερεότυπο για τους Αφροαμερικανούς. Το τελικό αποτέλεσμα ενθουσίασε τόσο την Όπρα που ζήτησεκαι πήρε- τον ρόλο της μητέρας της Τιάνα. Η συνέχεια επί της οθόνης.