Με τα εργατικά συνδικάτα να βρίσκονται σε θέση μάχης και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου να επικρατεί αναστάτωση και κύμα φυγής στη σύνταξη, αρχίζει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό.


O υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης θα συναντηθούν αύριο με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «δραματική την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία» και σημείωσε ότι θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα, όπως και ατζέντα με τα θέματα που θα τεθούν σε διαβούλευση. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι χρειάζονται μέτρα ώστε οι αυξημένες δαπάνες να μην ακυρώσουν την ανάπτυξη της οικονομίας. «Η παρέμβαση είναι απολύτως αναγκαία και υπενθυμίζω πως θα γίνει μέσα από έναν γόνιμο και με καθορισμένα χρονικά όρια κοινωνικό διάλογο», παρατήρησε ο κ. Λοβέρδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι δαπάνες υγείας τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25%, ενώ η πρόσθετη χρηματοδότηση του Συστήματος από το κράτος το 2009 ανέρχεται σε 2, 470 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας για τη δραματική κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα:

●Το 2009 οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης χρειάστηκαν πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 2,470 δισ. ευρώ. Η αντίστοιχη χρηματοδότηση για το 2008 ήταν περίπου 850 εκατ. ευρώ, ενώ δυσοίωνη εμφανίζεται η προοπτική και για το 2010.

●Κράτος και φορείς κοινωνικής ασφάλισης δαπανούν για συντάξεις ποσό που αγγίζει το 13,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

●Εκρηκτική αύξηση 25% στις δαπάνες υγείας το 2009 (9,836 δισ. ευρώ). Στη δραματική αύξηση των δαπανών υγείας βασικό ρόλο έχει η σπατάλη στις δαπάνες για το φάρμακο που τα τελευταία έξι χρόνια αυξάνονται με ρυθμό 12% έως και 21% ετησίως!

Τα μέτρα που προωθούνται

Το πακέτο των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση θα προβλέπει (και) τα εξής: Παροχή κινήτρου ασφάλισης με τη θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις και προσαύξησή της ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το ύψος των αμοιβών χωρίς πλαφόν.

●Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, έτσι ώστε να απονέμονται συντάξεις ανάλογα με τη διάρκεια του εργασιακού βίου και όχι με βάση μόνο ορισμένα έτη και με όριο αναπλήρωσης των αποδοχών στο 70% για όλους.

●Δραστική μείωση των δαπανών υγείας των Ταμείων.

●Αλλαγές για να αρθούν οι αδικίες για όσους συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση.

●Αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων.

●Σταδιακή αύξηση, από το 2013, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών δημοσίων υπαλλήλων.

●Μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες συντάξεις.

Η ΗΓΕΣΙΑ

του υπουργείου Εργασίας θα συναντηθεί αύριο με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και την Πέμπτη με τον ΣΕΒ