«Τρέξαμε με την Ιστορία», έλεγαν χθες οι μαραθωνοδρόμοι, μόλις λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό τους στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Παρά την έντονη βροχήστα πρώτα τουλάχιστον χιλιόμετρα της διαδρομήςχιλιάδες ήταν αυτοί, οι οποίοι έφτασαν στον Μαραθώνα νωρίς το πρωί, προκειμένου να πάρουν μέρος στον 27ο Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Έλληνες και ξένοι από διάφορες γωνιές του κόσμου έδωσαν το «παρών» και κατάφεραν παρά τις δυσκολίες να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού. Οι ανδρικές συμμετοχές ήταν σαφώς περισσότερες από αυτές των γυναικών:

3.831 άνδρες έναντι 798 γυναικών. Ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη αλλά η έβδομη συμμετοχή στον Κλασικό Μαραθώνιο ήταν για τον κ. Ιωάννη Κουρκουρίκη η χθεσινή. Όπως έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» λίγα μόλις λεπτά μετά τον τερματισμό του, κάνοντας χρόνο δύο ώρες, 58 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, κάθε φορά είναι διαφορετική.

«Οι μεγάλοι μαραθωνοδρόμοι έλεγαν κάτι που είναι πέρα για πέρα αληθινό “ο Μαραθώνιος μπορεί να σε ταπεινώσει”, θέλοντας να δώσουν την εικόνα ότι δεν είναι κάτι προβλέψιμο». Ο συγκεκριμένος Μαραθώνιος ήταν, όπως δήλωσε, πολύ δύσκολος. «Στα πρώτα περίπου 15 χιλιόμετρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη βροχή, είχαμε κόντρα άνεμο και μόλις βγήκε ο ήλιος είχαμε και την υγρασία». Μάλιστα, είχε να θυμάται μόνο άλλη μία- από τις έξι προηγούμενες συμμετοχές- δύσκολη διαδρομή. «Αυτή του 2001, όπου τρέχαμε και η θερμοκρασία δεν ανέβαινε πάνω από τους 8 βαθμούς Κελσίου». Το πιο σημαντικό όμως όταν παίρνει κανείς μέρος στη συγκεκριμένη διαδρομή «δεν είναι άλλο από το ότι τρέχεις με την Ιστορία. Το συναίσθημα του να μπαίνεις στο Καλλιμάρμαρο, να έχεις κάνει όλα αυτά τα χιλιόμετρα που στην αρχαιότητα έκανε ο Φειδιππίδης, δεν συγκρίνεται με κανένα, και σίγουρα σε ανταμείβει για την προσπάθεια που έκανες».

Πρώτη φορά έτρεχε στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο Κολομβιανός Μάριο Μέσα. Με συμμετοχές σε μαραθώνιους στη Βοστώνη, το Λονδίνο και το Βερολίνο, ο χθεσινός ήταν, όπως ανέφερε, ο πιο δύσκολος. «Είχε λόφους κι ανηφόρες, που έκαναν την προσπάθειά μας πολύ πιο κουραστική». Μόλις μπήκε στο Στάδιο, οι δυο γιοι του Σεμπάστιαν και Πάμπλο παρακολούθησαν τον πατέρα τους να τρέχει. Ο μεγαλύτερος είχε τερματίσει νωρίτερα στη μικρή διαδρομή των 5 χιλιομέτρων. «Θέλουμε να ξανάρθουμε του χρόνου, μιας και θα συγκαταλέγεται στους “χρυσούς μαραθώνιους”».

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΣΩΤΑΚΗΣ

Έπειτα από εντατική προετοιμασία το τελευταίο διάστημα, ο 28χρονος Στέλιος Κασωτάκης τερμάτισε στον χθεσινό Μαραθώνιο. «Είναι η πρώτη εμπειρία. Τα 42 χιλιόμετρα είναι αρκετά, αλλά όταν φτάνεις στο Καλλιμάρμαρο και περνάς τη γραμμή του τερματισμού όλη η κούραση ως διά μαγείας εξαφανίζεται, έστω και για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο έκανε κάποιος, σημασία έχει η συμμετοχή».

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΚΩΣΗΣ

«Είμαι αθλητής του πόλο και πρώτη φορά αποφάσισα να λάβω μέρος στον Μαραθώνιο. Κατάφερα να τερματίσω σε καλό χρόνο. Θα ήμουν ικανοποιημένος ακόμα και αν τερμάτιζα στις έξι ώρες που είναι το χρονικό όριο.

Πάνω από όλα, ήταν απολαυστική η διαδρομή από το πρώτο έως το τελευταίο χιλιόμετρο. Η επαφή με τη φύση, το τρέξιμο, ο αέρας, το χρονόμετρο, ο δρόμος, κανένας αντίπαλος και ανταγωνισμός. Γι΄ αυτό και όλοι παίρνουμε μετάλλιο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

«Το 2001 ήμουν 100 κιλά και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχω σε Μαραθωνίους. Χάρη στο τρέξιμο έπεσα στα 72 κιλά. Ήρθα από την Αμερική, διότι ήταν το όνειρό μου να τρέξω στον Μαραθώνιο της Αθήνας όταν θα γινόμουν 50 ετών».

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

«Είναι ο τρίτος μου Μαραθώνιος, αλλά ο πρώτος στην Αθήνα. Πέρυσι είχα τρέξει στον Μαραθώνιο της Ρώμης και το 2007 στη Θεσσαλονίκη. Δεν με ενδιαφέρουν η ταχύτητα ή ο χρόνος, μόνο ο τερματισμός και η εμπειρία της αυθεντικής διαδρομής», δήλωσε η 41χρονη λίγο πριν από την έναρξη της κούρσας.

ΜΑΡΕΚ ΜΑΖΟΥΡΚΙΕΒΙΤΖ (Πολωνία)

«Ήρθα με την κοπέλα μου στην Ελλάδα για τον Μαραθώνιο. Εκείνη είναι 32 ετών και είναι η πρώτη της φορά. Θα προσπαθήσουμε να τρέξουμε και να τερματίσουμε μαζί, παρότι για μένα είναι η έβδομη φορά που λαμβάνω μέρος σε Μαραθώνιο και συνήθως τερματίζω σε 3 ώρες και 25 λεπτά».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΦΛΟΣ

«Έχω λάβει μέρος σε 17 Κλασικούς Μαραθωνίους και το 1978 τερμάτισα πρώτος. Για μένα είναι ζήτημα αρχής και τρέχω για να τιμήσω τους προγόνους μου. Τους μαραθωνομάχους, τον Σπύρο Λούη και όλους όσοι συνεχίζουν να λαμβάνουν μέρος στους Μαραθωνίους για την ειρήνη».

ΒΙΟΛΕΤΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

«Είναι η τέταρτη φορά που λαμβάνω μέρος στον Μαραθώνιο και μπορώ να πω πως η συγκίνηση που νιώθω κάθε φορά που τερματίζω στο Καλλιμάρμαρο είναι ασύλληπτη. Γι΄ αυτό το κάνω κι ας μου χρειάζονται 4 ώρες και 20 λεπτά για να μπορέσω να φθάσω μέχρι εκεί».

ΛΟΥΙΣ ΚΑΡΛΟΣ ΠΕΡΕΘ (Ισπανία)

«Είναι ο δεύτερος Μαραθώνιος που τρέχω στη ζωή μου. Ο πρώτος ήταν τον περασμένο Ιούνιο στη Μαδρίτη. Η διαδρομή είναι δύσκολη, με ανηφόρες και κατηφόρες σε αρκετά χιλιόμετρα. Μάλιστα, για μεγάλο διάστημα έτρεχα με τη βροχή και τον άνεμο στο πρόσωπό μου. Κι όμως το χάρηκα, διότι πρόκειται για τον ιστορικό Μαραθώνιο».

ΣΕΡΓΚΕΪ ΓΙΑΣΕΝΚΟ (Ρωσία)

Τσεχία, Φινλανδία, Βέλγιο είναι μόνο μερικές από τις χώρες τις οποίες έχει επισκεφθεί ο Ρώσος αθλητής προκειμένου να τρέξει σε αγώνες αυτών των αποστάσεων. Η κλασική διαδρομή όμως ήταν πρόκληση. Με χρόνο 2 ώρες, 47 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα ο 38χρονος τερμάτισε στο Καλλιμάρμαρο. «Δεν περίμενα να είναι τόσο δύσκολο, αφού η διαδρομή έχει πολλές ανηφόρες και κατηφόρες».

ΜΑΡΙΝΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

Παρά την ίωση που τον ταλαιπωρούσε, ο 27χρονος Μαρίνος Τσούκας ήρθε με δύο φίλους του από τον Πύργο Ηλείας, όπου διαμένει, για να τρέξει στον Κλασικό Μαραθώνιο. «Τερμάτισα σε 3 ώρες και 14 λεπτά και αν δεν είχα την ίωση θα πήγαινα καλύτερα. Είχα λάβει μέρος και πέρυσι, αλλά χωρίς προπόνηση».

ΣΕΘ ΤΖΕΝΙ(ΗΠΑ)

«Έχω τρέξει σε Μαραθωνίους και στο Λονδίνο, στη Φιλαδέλφεια, ακόμα και στην Αλάσκα. Αυτός όμως είναι πολύ διαφορετικός, λόγω της ιστορίας του. Πρώτη φορά έτρεξα την κλασική διαδρομή της Αθήνας. Είναι από τις πιο δύσκολες διαδρομές που έχω κάνει, κυρίως επειδή σε πάρα πολλά σημεία έχει λόφους».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Έτρεξε πρώτη φορά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Όπως έλεγε δεν τον δυσκόλεψε ιδιαίτερα. «Ήταν μια γιορτή. Ακόμη και ο λιγοστός κόσμος που στεκόταν στις άκρες του δρόμου, μας άρεσε και μας ενθάρρυνε». Ο Θ. Κανελλόπουλος έχει τρέξει και Υπερμαραθώνιο 116 χιλιομέτρων.

ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΑΡΚΙΟΡΙ (Ιταλία)

Είναι 63 ετών και έχει τρέξει σε 30 Μαραθωνίους σε όλο τον κόσμο. «Έτρεξα πρώτη φορά εδώ και κατά την άποψή μου πρόκειται για πολύ δύσκολη διαδρομή. Έχει πολλά ανηφορικά χιλιόμετρα. Αυτός όμως είναι ένας μυθικός Μαραθώνιος», είπε ο κ. Μαρκιόρι λίγο μετά τον τερματισμό του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΖΟΥΓΚΟΥ

Για την ιδιωτική υπάλληλο από τα Ιωάννινα, είναι ο τρίτος Μαραθώνιος στον οποίο συμμετέχει. «Με πολλές αντιξοότητες σήμερα, αλλά και πάλι κατάφερα να τερματίσω σε καλό χρόνο. Ο Κλασικός Μαραθώνιος είναι πολύ ωραία εμπειρία, μόνο και μόνο για τη συμμετοχή, άσχετα από χρόνους και κούραση. Η διαδρομή είναι δύσκολη αλλά υπέροχη».

ΚΙΜ ΓΟΥΙΡΤΖ (Καλιφόρνια)

«Ήρθα από την Καλιφόρνια για να τρέξω στον Μαραθώνιο.

Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα και πολύ συναρπαστική, λόγω της βροχής. Η διαδρομή δεν είναι και τόσο εύκολη γιατί έχει αρκετές ανηφόρες, ενώ οι δρόμοι ήταν βρεγμένοι. Παρ΄ όλα αυτά, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πως αφού ήρθα μέχρι εδώ θα φτάσω και μέχρι το τέλος».

ΣΑΚΗΣ ΠΑΓΩΝΙΔΗΣ

«Άρχισα να τρέχω το 2002 γιατί περνούσα πολλές ώρες στο σπίτι λόγω ανεργίας.

Πλέον το τρέξιμο είναι για μένα τρόπος ζωής. Είμαι πολύ ευχαριστημένος διότι κατάφερα να τερματίσω. Η διαδρομή ήταν συναρπαστική λόγω της βροχής, το μόνο αρνητικό ήταν ο βρεγμένος δρόμος γιατί μπορούσαμε να τραυματιστούμε πολύ εύκολα».

ΝΙΟΥΕΛ ΤΟΛΜΑΝ (ΗΠΑ)

«Είναι η πρώτη μου φορά στον Μαραθώνα και έχω έρθει με τη φίλη μου Νταϊάν Χάρτι από το Νιου Χαμσάιρ για να πραγματοποιήσει το όνειρό της: να τρέξει σε όλες τις πόλεις του κόσμου όπου γίνονται Μαραθώνιοι και να καταλήξει στο σημείο όπου ξεκίνησε η ιδέα του Μαραθωνίου πριν από εκατοντάδες χρόνια. Στα 65 μου χρόνια, έχω λάβει μέρος σε άλλους έξι Μαραθωνίους».

ΓΟΥΙΝΙ ΡΙΤΣΙ(Καλιφόρνια)

«Του χρόνου θα είμαι και πάλι εδώ.

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι θεατές, που με το χειροκρότημά τους με ενθάρρυναν να συνεχίσω. Ο Μαραθώνιος δεν έχει ηλικία, γι΄ αυτό και στα 67 μου συνεχίζω να τρέχω και να φτάνω μέχρι τη γραμμή του τερματισμού».

ΣΑΡΑ ΦΛΙΝΤ (Καναδάς)

Με τη συμμετοχή στον Μαραθώνιο της Αθήνας η Καναδή Σάρα Φλιντ και άλλοι συμπατριώτες της θέλησαν να περάσουν ένα βαθύτερο μήνυμα. «Συμμετέχουμε σε Μαραθωνίους ανά τον κόσμο για να μαζέψουμε χρήματα για τους ανθρώπους που υποφέρουν από διαβήτη», δήλωσε λίγο μετά τον τερματισμό της. Παρότι άρχισε να τρέχει, οι δυσκολίες της διαδρομής την ανάγκασαν να διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης περπατώντας. Έτσι, πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σε 5 ώρες και 22 λεπτά.