ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ που φέρνει περισσότερους φόρους για όλους τους πολίτες, που οδηγεί την οικονομία στην ύφεση και την ανεργία σε έξαρση, κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ. Χαρακτηρίζει επίσης το προσχέδιο του προϋπολογισμού σαν ένα σύνολο φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία, όπως λέει, απέχουν έτη φωτός, τόσο από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα μικροκομματικά παιχνίδια με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Μιλά για τεχνάσματα της κυβέρνησης προκειμένου να φουσκώσει το έλλειμμα του 2009 και να εμφανίσει πλασματική βελτίωση το 2010. Ενδεικτικό των τεχνασμάτων της κυβέρνησης- υποστηρίζει η Ν.Δ.- είναι το γεγονός ότι το της δαπάνης για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγγράφεται στον προϋπολογισμό του 2009, ενώ τα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, από την οποία θα χρηματοδοτείτο το επίδομα, μεταφέρονται στο 2010. Κατά τη Ν.Δ. το ίδιο ακριβώς συμβαίνει επίσης και με τα έσοδα από την είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009, που επίσης θα εμφανιστούν το 2010.

«Πολύ κακή αρχή»

Την πλήρη αντίθεσή τους στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εκφράζουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για έναν προϋπολογισμό φοροεπιδρομής και λιτότητας, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, αποτελεί «συνέχεια» των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας. Για «πολύ κακή αρχή» της κυβέρνησης μιλά ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του Συνασπισμού. «Το προσχέδιο αυτό προσανατολίζει σε έναν προϋπολογισμό για το 2010 ανέχειας, φοροεπιδρομής, λιτότητας, λογιστικών τακτοποιήσεων, αδιαφάνειας και ύφεσης», σημειώνει. Κατά τον κ. Λαφαζάνη «είναι αδιανόητο» η κυβέρνηση να προβλέπει νέους φόρους ύψους 4,5 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά και να προχωρά σε περικοπή των δαπανών, και ειδικά για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 1,5 δισ. ευρώ.

«Επιδόματα πτωχοκομείου»

Για εμπαιγμό των πιο φτωχών και εξαθλιωμένων λαϊκών στρωμάτων «με προνοιακού χαρακτήρα επιδόματα πτωχοκομείου» κατηγορεί την κυβέρνηση το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση «προσπαθεί να συγκαλύψει την εισοδηματική πολιτική λιτότητας για τους μισθωτούς, αλλά και τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα μέσω της αύξησης της έμμεσης φορολογίας». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «δεν αποτελεί άλλη πολιτική από αυτήν της Ν.Δ., αλλά σηματοδοτεί τη συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης».