Έκκληση κάνουν οι ειδικοί στους πολίτες να εμβολιαστούν με το πανδημικό εμβόλιο, εν όψει της εξάπλωσης της νέας γρίπης.

Μάλιστα, σύμφωνα και με νέα έρευνα, δεν είναι μόνον οι πολίτες που δεν εμπιστεύονται το νέο εμβόλιο αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο στην πλειονότητά του δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να εμβολιαστεί. Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, θα είναι από τις πρώτες που θα εμβολιαστεί, στέλνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το μήνυμα πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το πανδημικό εμβόλιο.

Τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασε κατά τη χθεσινή σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης ο παθολόγοςλοιμωξιολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Μάριος Λαζανάς φαίνεται πως έχουν αναζωπυρώσει τον προβληματισμό των επιστημόνων για μειωμένη προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα: οι γιατροί του Ερυθρού Σταυρού σε ποσοστό 58% απάντησαν ότι δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν, ενώ ένας στους δέκα απάντησε πως «πιθανόν» και να το κάνει- δεν έχει ωστόσο «κλειδώσει» την απόφασή του.

Οι νοσηλευτές

Ακόμη πιο σθεναρή είναι η αντίσταση των νοσηλευτών: μόλις το 7% δήλωσε πως θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 89% απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη «όχι». Επιπλέον, αντίστοιχες έρευνες που έχουν γίνει στον γενικό πληθυσμό δείχνουν πως περίπου έξι στους δέκα πολίτες σκέφτονται να απέχουν από το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού.

Θετικό χαρακτηρίζουν οι ειδικοί πως το προσωπικό του νοσοκομείου εμφανίζεται τουλάχιστον διατεθειμένο να κάνει το εμβόλιο της εποχικής γρίπης και του πνευμονιόκοκκου: το 50% των γιατρών και των νοσηλευτών έδωσε θετική απάντηση, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που τα έχουν κάνει ήδη. Όμως, και παρά την ανησυχία που εκφράζουν τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής, τονίζουν πως ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. «Δεν μπορεί να αναγκάσει κανείς το προσωπικό των νοσοκομείων να εμβολιαστεί με το πανδημικό εμβόλιο. Παρ΄ όλα αυτά, είναι σημαντικό να οχυρώσουν την υγεία τους, καθώς οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά την έξαρση της νέας γρίπης. Επιπλέον, μόνον κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προφυλάξουν τους ασθενείς τους από πιθανή μόλυνση- δεδομένου μάλιστα πως οι χρόνια πάσχοντες ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο κ. Λαζανάς.

Στο μεταξύ, 170 έως 470 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, πέραν αυτών που λειτουργούν, θα χρειαστούν σε περίπτωση που επαληθευτούν τα πιο απαισιόδοξα σενάρια των ειδικών. Η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε πως είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν αμέσως οι 150 κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν αναξιοποίητες. Είναι ενδεικτικό πως μία από τις προτάσεις που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, είναι να επιστρατευθούν και οι κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΛΙΝΩΝ

Θα χρειαστούν από 170 έως 470 επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ, πέραν αυτών που λειτουργούν

«41 αρνητικά περιστατικά σε 1,4 εκατ. εμβολιασμούς»

«ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ Οκτωβρίου έχουν εμβολιαστεί 1,4 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων μόλις οι 41 παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και αλλεργία. Καμία όμως από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν δεν ήταν σοβαρή και μη ανατρέψιμη» είπε η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής και για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν οι έγκυοι που διανύουν το 2ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να παρουσιάσουν βαριά συμπτωματολογία και άρα είναι πιθανότερο να χρειαστεί να νοσηλευθούν ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρ΄ όλα αυτά, και όπως διευκρίνισε, δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι παρουσιάζουν αλλεργία στο αυγό, κανόνας που ισχύει και για το εμβόλιο της κοινής γρίπης. Και αυτό γιατί η χώρα μας έχει προμηθευτεί με σκευάσματα που έχουν καλλιεργηθεί σε αυγά και όχι σε κύτταρα, με αποτέλεσμα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Τρία μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης με τα φάρμακα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης

ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ της λίστας φαρμάκων (με νέα κριτήρια), τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγογραφήσεων και τις κεντρικές, ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία (μέσω διαγωνισμών) είναι ορισμένα από τα τρία μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες, που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με εκπροσώπους από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών.

Ανάμεσα στα μέτρα που προωθούνται είναι τα εξής:

1Επανέρχεται η «θετική λίστα» φαρμάκων- που είχε καταργηθεί το 2006, αλλά με νέα κριτήρια. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση των γενόσημων φαρμάκων (αντιγράφων), κίνηση που θα αλλάξει το τοπίο των τιμών. Μένει να αποφασιστεί ποια φάρμακα θα μπουν στη λίστα και ποια θα μείνουν εκτός.

2Θα δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όλων των συνταγών που διακινούνται, με πρότυπο εκείνο του ΙΚΑ, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του έτους. Σε αυτό το σύστημα θα στηριχθεί η ανάπτυξη αντίστοιχου λογισμικού και για τα υπόλοιπα ταμεία. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτός ο έλεγχος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται.

3 Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων προσανατολίζονται σε ελεγχόμενες κεντρικές και ενιαίες παραγγελίες, μέσω διαγωνισμών, για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα κριτήρια αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά, ειδικά στα ζητήματα ποσότητας και τιμών.