Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί στο στάδιο της πόλης Αλ Ραμ, στη Δυτική Όχθη, την περασμένη Δευτέρα, που ένας αμύητος θεατής θα δικαιολογούνταν να σκεφτεί πως είχε μόλις γεννηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Στην πραγματικότητα, το πλήθος παραληρούσε εξαιτίας ενός διεθνούς ποδοσφαιρικού ματς μεταξύ γυναικών.


Περισσότεροι από 10.000

Παλαιστίνιοι, τα τρία τέταρτα γυναίκες και το ένα τέταρτο εξίσου ενθουσιώδεις άνδρες, συγκεντρώθηκαν στο στάδιο του Αλ Ραμ προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρώτο διεθνές ματς που έδωσε εντός έδρας η παλαιστινιακή γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου εναντίον της Ιορδανίας. Το Αλ Ραμ βρίσκεται βόρεια της Ιερουσαλήμ και το στάδιο απέχει μόλις ένα τετράγωνο από το ισραηλινό «τείχος ασφαλείας». Με τις ειρηνευτικές προσπάθειες σε τέλμα και την παλαιστινιακή ηγεσία διχασμένη μεταξύ Χαμάς (στη Λωρίδα της Γάζας) και Φατάχ (στη Δυτική Όχθη) η ατμόσφαιρα στα παλαιστινιακά εδάφη είναι κατά κανόνα ζοφερή. Εν τούτοις, το ματς εξελίχθηκε σε μια γιορτή κοινωνικής απελευθέρωσης και εθνικής υπερηφάνειας. «Στην κουλτούρα μας», δήλωσε η 50χρονη μάνατζερ της παλαιστινιακής ομάδας, η Ρουκαγιά Τακρόρι, «οι Παλαιστίνιες εργάζονται πλάι στους άνδρες στα χωράφια και τα εργοστάσια. Αγωνίζονται μαζί, διαδηλώνουν μαζί. Μερικές φορές η γυναίκα παίρνει τη θέση του άνδρα, γιατί αυτός είναι φυλακή ή κρύβεται στα βουνά. Αυτό το παιχνίδι αποδεικνύει πως οι Παλαιστίνιες μπορούν να κάνουν τα πάντα, ακόμα και ποδόσφαιρο».

Στις κερκίδες, Γιάσερ Αραφάτ και Μαχμούντ Αμπάς «παρακολουθούσαν» μέσα από τεράστια πόστερ. Το «παρών» έδωσαν πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ, καθώς και ένας αντιπρόσωπος της FΙFΑ. Οι περισσότερες γυναίκες έπαιξαν με γυμνό το κεφάλι, μία Παλαιστίνια και μερικές Ιορδανές ωστόσο φορούσαν χιτζάμπ και καλσόν κάτω από τα σορτσάκια τους.

«Ήρωας» της ομάδας όμως είναι ένας άνδρας, ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ: αυτός ίδρυσε γυναικεία ομάδα, λίγο αφότου ανέλαβε επικεφαλής της Παλαιστινιακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Ο αθλητισμός, λέει ο Ρατζούμπ, «είναι ένας καλός τρόπος να δείξουμε πως θέλουμε ειρήνη και ανεξαρτησία- είμαστε με τον τρόπο μας πρεσβευτές ειρήνης». Ο Ρατζούμπ θα ήθελε πολύ να στείλει η αμερικανική ομοσπονδία μια ομάδα να παίξει στη Δυτική Όχθη. Θα ήταν, λέει, πιο αποτελεσματικός τρόπος να κερδίσει η Ουάσιγκτον την καρδιά και το μυαλό των Παλαιστινίων από τις επανειλημμένες επισκέψεις του ειδικού απεσταλμένου Τζορτζ Μίτσελ. Το ενδεχόμενο ενός ματς με την ισραηλινή ομάδα θα το εξέταζε; «Όχι ακόμα». Οι παίκτριες στο γήπεδο, εξηγεί, θα μπορούσαν να συναντηθούν σε πολύ διαφορετικές συνθήκες την επομένη σε κάποιο σημείο ελέγχου…

ΥΓ: όχι ότι έχει καμία σημασία, αλλά ο αγώνας Παλαιστίνης- Ιορδανίας έληξε ισόπαλος 2-2.