Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη στη χώρα μας στις 20 Οκτωβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Παράλληλα, στο επίκεντρο των συζητήσεων μπαίνει και πάλι το θέμα των σχολείων και κυρίως η επανεξέταση των κριτηρίων βάσει των οποίων κλείνουν προληπτικά.


Όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αμέσως μετά την ενημερωτική συνάντηση που είχε με την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Νέας Γρίπης, «πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός, η χώρα θα περιμένει τις τελικές αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις εγχώριες επιστημονικές γνωματεύσεις».

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει την έναρξη του εμβολιασμού είναι το μικρό απόθεμα εμβολίων που έχουν φτάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες (το πολύ 200.000 δόσεις) το οποίο δεν επαρκεί ούτε καν για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν προτεραιότητα, δηλαδή τους επαγγελματίες της Υγείας, τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, τις εγκύους, τους ανοσοκατεσταλμένους, που υπολογίζονται σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα.

Η υπουργός Υγείας τόνισε ότι η προετοιμασία για τον εμβολιασμό συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση και στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι για να αρχίσει ο εμβολιασμός θα πρέπει να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες επιστημονικές γνωματεύσεις. Παράλληλα αυξάνεται η επιδημιολογική και κλινική επιτήρηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης, ενώ θα απλοποιηθούν οι οδηγίες προς τον πληθυσμό και τις ειδικές ομάδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικά για τα σχολεία θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των οδηγιών αυτών, καθώς αποτελούν ασπίδα προστασίας για τους μαθητές. Μάλιστα, την ερχόμενη εβδομάδα θα επανεκτιμηθούν και τα κριτήρια βάσει των οποίων κλείνουν προληπτικά οι μαθητικές τάξεις, καθώς σύμφωνα με τα νέα δεδομένα η διασπορά της νέας γρίπης δεν είναι τόσο μεγάλη όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με πληροφορίες, όπως φάνηκε από τις αναλύσεις βιολογικού υλικού (επιχρίσματος) που είχε ληφθεί από μαθητές εκείνων των σχολείων που χτυπήθηκαν από τη νέα γρίπη, οι περίπου μισοί από αυτούς είχαν ύποπτα συμπτώματα εξαιτίας ρινοϊού (ευθύνεται για το κοινό κρυολόγημα) και όχι λόγω μόλυνσης από τον νέο ιό Α (Η1Ν1).

Το θέμα των απουσιών

Συνεπώς, και έπειτα από την παρουσίαση των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων, έγινε σαφές στη χτεσινή συνεδρίαση ότι είναι απαραίτητο να γίνει καλύτερη επιτήρηση αλλά και συλλογή στοιχείων από τα σχολεία. Και αυτό γιατί, μεταξύ άλλων, μπήκε στο μικροσκόπιο και το θέμα των απουσιών, αφού εκτιμάται ότι αρκετές από αυτές δεν οφείλονταν στη νέα γρίπη. Στο μεταξύ, δύο μαθητές που φοιτούν στην Ε΄ δημοτικού σε διαφορετικά σχολεία της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε πως πάσχουν από ήπια μορφή της νέας γρίπης. Τα δύο αγόρια παραμένουν στο σπίτι τους, λαμβάνοντας την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή που τους υπέδειξαν οι γιατροί.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις εκκρεμούσες 3.000 προσλήψεις προσωπικού και νοσηλευτών, η υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «προτεραιότητα του υπουργείου είναι να ανοίξουν και πάλι μονάδες που έχουν κλείσει καθώς επίσης και ο εκσυγχρονισμός- αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», δήλωση που θεωρήθηκε ως προαναγγελία προσλήψεων.

ΜΙΚΡΟ ΑΠΟΘΕΜΑ

Το βασικό πρόβλημα που εμποδίζει την έναρξη του εμβολιασμού είναι το μικρό απόθεμα εμβολίων στις αρμόδιες υπηρεσίες

Το συντονιστικό όργανο έγινε… καπνός


ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ μαζί με την απερχόμενη ηγεσία και το συντονιστικό όργανο του υπουργείου Παιδείας για τη γρίπη στα σχολεία!

Μια από τις πρώτες κινήσεις που έκανε χθες, πρώτη ημέρα εγκατάστασής της, η νέα υπουργός Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, ήταν να αναζητήσει τη συντονιστική επιτροπή του υπουργείου της για τη νέα γρίπη, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.

Όπως προέκυψε όμως έψαχνε μάταια, καθώς το όργανο αυτό, που ήταν επιφορτισμένο με την αρμοδιότητα να διαβιβάζει στο υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία για τις καθημερινές απουσίες λόγω γρίπης στα σχολεία, φαίνεται πως… αποχώρησε από το υπουργείο μαζί με την προηγούμενη ηγεσία.

Έτσι η κ. Διαμαντοπούλου έδωσε εντολή για την άμεση συγκρότηση νέου συντονιστικού οργάνου και παράλληλα ζήτησε την απλοποίηση των οδηγιών που δίνονται στα σχολεία, αλλά και μεγάλη επιμέλεια στη συγκέντρωση των στοιχείων για τις απουσίες, προκειμένου οι αποφάσεις για το κλείσιμο ή μη των σχολείων να λαμβάνονται βάσει έγκυρων και ασφαλών στατιστικών αναλύσεων.