Λάκης Χαλκιάς – Βαγγέλης Κορακάκης συνυπάρχουν για πρώτη φορά δισκογραφικά με τις λαϊκές «Λεβέντικες καρδιές» και στο πάλκο
Μια τυχαία συνάντηση κάποιο χειμωνιάτικο βράδυ του Λάκη Χαλκιά με τον λαϊκό συνθέτη Βαγγέλη Κορακάκη στο «Χαμάμ», δυο ζεστές κουβέντες που αντάλλαξαν («Λάκη, πώς και δεν έχουμε συνεργαστεί ακόμη;») και γεννήθηκε ο δίσκος «Λεβέντικες καρδιές».

«Ο δίσκος αυτός», λέει ο Λάκης Χαλκιάς, «δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι μας και περισσότερο οι νέοι δημιουργοί για να έχει συνέχεια η λαϊκή μας μουσική. Ο Βαγγέλης Κορακάκης κι εγώ, δηλώνουμε «παρών» από αυτό το μετερίζι της λαϊκής μας μουσικής».

«Είναι ένας καθαρά λαϊκός δίσκος με ερμηνευτή τον Λάκη Χαλκιά, έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή», ήταν οι πρώτες κουβέντες του Βαγγέλη Κορακάκη. «Όλη η διαδικασία ήταν αυθόρμητη, δεν έγινε πάνω σε εμπορικές συμφωνίες. Κάναμε μια δουλειά για να είμαστε εμείς υπερήφανοι, να έχουμε το κεφάλι ψηλά». Ο ίδιος πάντως επιμένει μόνον λαϊκά. «Ο κόσμος έχει την αίσθηση και καταλαβαίνει την αλήθεια. Τα μεγάλα λαϊκά τραγούδια δεν χρειάζονται μεγάλες σκέψεις.

Είναι τραγούδια που αγγίζουν τον καθένα μας».

Ο καθένας τους έχει γράψει τη δική του πορεία στο τραγούδι. Ο Λάκης Χαλκιάς (της μουσικής οικογένείας των Χαλκιάδων) με μεγάλη πορεία στο τραγούδι εδώ και 50 χρόνια (βρέθηκε παιδάκι στα πανηγύρια πλάι στον πατέρα του Τάσο Χαλκιά και αργότερα στα 16 του χρόνια στο πάλκο κοντά στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γιώργο Ζαμπέτα) έχει τρα γουδήσει από Δερβενιώτη μέχρι Σεφέρη.

Ο Βαγγέλης Κορακάκης σε μια εποχή που το λαϊκό τραγούδι είναι… «κόκκινο πανί για τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις», επιμένει μόνον λαϊκά, καταγράφοντας στη λαϊκή συνείδηση τραγούδια όπως τη «Σκέψη της τρελής», το «Πρώτο φθινόπωρο» και το «Πο τηράκι της καρδιάς», ενώ ο Λάκης Χαλκιάς θεωρεί ότι το λαϊκό τραγούδι «ζει σήμερα στο περιθώριο».

ΙΝFΟ

To CD «Λεβέντικες καρδιές» (κυκλοφορεί από το «Δίκτυο», με εξώφυλλο Σπύρου Ορνεράκη) με 12 τραγούδια κυκλοφορεί. Από 22 Οκτωβρίου Χαλκιάς- Κορακάκης θα εμφανίζονται μαζί στο «Περιβόλι του ουρανού».

Καρδιές στην κρύα πόλη


Στις «Λεβέντικες καρδιές» ο Βαγγέλης Κορακάκης έχει περάσει αρκετά κοινωνικά και βιωματικά στοιχεία.

Όπως στο τραγούδι «Κρύα πόλη». «Όλοι μας σήμερα βιώνουμε τις συνθήκες τις κρύας πόλης. Μέσα σ΄ αυτήν οι άνθρωποι μοχθούν καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο. Κι όμως, υπάρχει ελπίδα. Και παλεύουν γι΄ αυτήν. Και όπως αναφέρω στο συγκεκριμένο τραγούδι «Αγάπη μου την πόρτα μας απόψε μην κλειδώσεις/να μείνει θέλω ορθάνοιχτη κι απέξω τα κλειδιά/Κοντά μου στο κατώφλι μας κι εσύ να καμαρώσεις/το Μάη που σαλτάρισε απόψε στα κλαδιά…»». Το τραγούδι που ο Βαγγέλης Κορακάκης θεωρεί σημαντικό, είναι οι «Λεβέντικες καρδιές» επειδή «μιλάει για όλους εκείνους που μέσα στης ζωής τα μονοπάτια παλέψανε για τα ιδανικά τους δίχως να τα προδώσουν και δίχως ποτέ να κάνουν εκπτώσεις αξιών».