Πριν από την ταφή του βασιλιά, οι υπήκοοί του πρέπει να πλύνουν τη σορό του. Είναι μια ιεροτελεστία στην οποία κανείς σώφρων παρατηρητής δεν παρεμβαίνει. Ο Τίτος, ο διάσημος γορίλλας με την ασημένια ράχη, ο «βασιλιάς των γοριλλών» της Ρουάντας, είναι νεκρός και οι δικοί του τον θρηνούν. Οι άνθρωποι θα περιμένουν.


Η ιστορία του δεν μοιάζει απλώς βγαλμένη από ταινία- έγινε ταινία. Ο Τίτος έγινε αρχικά διάσημος με τον ρόλο του στην ταινία «Γορίλλες στην Ομίχλη», ταινία βασισμένη στη ζωή και το έργο της διάσημης Αμερικανίδας ζωολόγου Νταϊάν Φόσεϊ και πέρυσι πρωταγωνίστησε σε ένα ντοκιμαντέρ του ΒΒC με τίτλο- τι άλλο;- «Ο βασιλιάς των γοριλλών». Άλλωστε από τη μέρα που γεννήθηκε, στις 24 Αυγούστου του 1974, μέχρι την ημέρα που πέθανε, στα 35 του χρόνια, στο Εθνικό Πάρκο των Ηφαιστείων της Ρουάντας, το ανθρώπινο βλέμμα δεν έφυγε από πάνω του στιγμή. Ο Τίτος, συναινούν οι ερευνητές, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπει ο κόσμος τους ορεσίβιους γορίλλες.

Το όνομά του τού το έδωσε η Φόσεϊ, η οποία ταξίδεψε τη δεκαετία του 1970 στην περιοχή προκειμένου να κάνει μια απογραφή των μεγάλων πιθήκων. Επί δύο δεκαετίες, η Φόσεϊ ακολουθούσε στη Ρουάντα μια ομάδα γοριλλών με επικεφαλής τον «Θείο Μπερτ»- έτσι τον ονόμασε η ίδια, από έναν συγγενή της. Γιος του «Θείου Μπερτ» ήταν ο Τίτος. Όταν γεννήθηκε όμως, οι πιθανότητες επιβίωσής του έδειχναν λιγοστές. Ενόσω ήταν ακόμα βρέφος, εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του. Ο θείος του ο «Ντίτζιτ», ο αγαπημένος γορίλλας της Φόσεϊ, σκοτώθηκε από λαθροθήρες το 1978· οι ίδιοι λαθροθήρες επέστρεψαν αργότερα για να σφαγιάσουν τον πατέρα του.

Το 1979, όταν συνάντησε τον γνωστό παραγωγό και παρουσιαστή επιστημονικών ντοκιμαντέρ σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο, ο Τίτος ήταν ένα ορφανό, σε μια ομάδα γοριλλών χωρίς κυρίαρχο αρσενικό με ασημένια ράχη. Όμως επέζησε, για να αναλάβει κατόπιν την ηγεσία της μεγαλύτερης ομάδας γοριλλών που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο. Και ήταν ένας σπουδαίος ηγέτης: σε αυτόν πιστώνουν οι ερευνητές τη σωτηρία της ομάδας στη διάρκεια της γενοκτονίας της Ρουάντας, το 1993.

Πριν πεθάνει στα 35 του από γεράματα, ο Τίτος ήταν πια ένας έκπτωτος μονάρχης. Την αρχηγία της ομάδας την έχει αναλάβει ο γιος του. Αλλά η ομάδα τον αποχαιρέτισε με τις τιμές που του πρέπουν. «Οι υπόλοιποι γορίλλες πλένουν το σώμα του νεκρού συντρόφου τους και θρηνούν τον θάνατό του», ανακοίνωσε το γραφείο Τουρισμού και Εθνικών Πάρκων της Ρουάντας. Οι άνθρωποι παρακολουθούσαν από μακριά, περιμένοντας το τέλος του τελετουργικού για να πάρουν τον Τίτο, να πραγματοποιήσουν τη δέουσα νεκροψία και να θάψουν τον «βασιλιά των γοριλλών» στο κοιμητήριο των μεγάλων πιθήκων που υπάρχει κοντά στο Πάρκο των Ηφαιστείων- εκεί όπου βρίσκεται και ο τάφος της Νταϊάν Φόσεϊ.

ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ


Τίτο τον ονόμασε η διάσημη Αμερικανίδα ζωολόγος Νταϊάν Φόσεϊ, από τον πρωταγωνιστή ενός βιβλίου του Μέρβιν Πικ Έκανε τα περισσότερα παιδιά από οποιονδήποτε άλλο γορίλλα που γνωρίζουμε – ακόμα και πριν γίνει αρχηγός, τα θηλυκά έδειχναν ότι τον προτιμούν Η εκθρόνισή του έλαβε χώρα την άνοιξη του 2007: ο γιος του Κουριάμα αμφισβήτησε την εξουσία του και απομακρύνθηκε παίρνοντας μαζί πολλά μέλη της ομάδας Η κρίση στις σχέσεις πατέρα και γιου, λίγο: τον Μάιο του 2008, ο Τίτος και οι ακόλουθοί του επανεντάχθηκαν στην κυρίως ομάδα με τον 34χρονο Τίτο να στηρίζει τον Κουριάμα ως κυρίαρχο αρσενικό Πόλεμοι, λαθροθηρία και καταστροφή των ορεινών δασών είχαν φέρει τη δεκαετία του 1970 τους ορεσίβιους γορίλλες της Κεντρικής Αφρικής στα πρόθυρα της εξαφάνισης Ο πληθυσμός τους απειλείται ακόμα, έχει όμως πια σταθεροποιηθεί