ΛΑΡΙΣΑ

Με κινητήριο μοχλό και σκόρερ τον Έντσο Μαρέσκα ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με το δεξί το φετινό πρωτάθλημα και πήρε τη νίκη με 2-0 επί της Λάρισας στο Αλκαζάρ, σπάζοντας τη δυσμενή παράδοση- είχε 22 χρόνια να νικήσει στη θεσσαλική έδρα.

Η ομάδα του Κετπάγια «καθάρισε» το ματς στο α΄ ημίχρονο, οπότε πέτυχε μέσα σε δέκα λεπτά δύο γκολ με τους Λεονάρντο (22΄), Μαρέσκα (32΄) και έριξε τη Λάρισα στο καναβάτσο. Ο Ολυμπιακός μετέτρεψε σε… περίπατο ένα δύσκολο θεωρητικά ματς απέναντι στη Λάρισα. Η ΑΕΛ ακόμα ψάχνεται και ο Μαρίνος Ουζουνίδης έχει ασφαλώς δύσκολο έργο.

Ο Ολυμπιακός είχε ουσία στο παιχνίδι του και δυνατό κέντρο. Οι Μαρέσκα, Ντουντού, Λεντέσμα έκαναν καλή δουλειά στη μεσαία γραμμή. Ο Ιταλός μεσοεπιθετικός έσπρωξε την πειραϊκή ομάδα προς την εστία του Μάλαρτζ, ενώ οι Ντουντού, Λεντέσμα έκλεισαν τους διαδρόμους προς τον Νικοπολίδη.

Οι νταμπλούχοι δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες από τον επιθετικό της ΑΕΛ Αμπουχατζίρα. Ο Ισραηλινός φορ ήταν καλά μπλοκαρισμένος από τους Μέλμπεργκ, Ζεβλάκοφ. Ο Πάντος κέρδισε και έχασε μάχες από τον Τουάμα, ενώ ο Ραούλ Μπράβο εξουδετέρωσε τον Γιαννακόπουλο.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλή κυκλοφορία της μπάλας και έφταναν με ευκολία στην εστία του Μάλαρτζ. Στο β΄ ημίχρονο το παιχνίδι έγινε ανοιχτό. Η ΑΕΛ προσπάθησε να μειώσει το σκορ και πολλές φορές ήταν εκτεθειμένη στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία να ανεβάσει τον δείκτη του σκορ με τον Ζαϊρί. Ο Μαροκινός είχε σουτ στο δοκάρι στο 56΄, ενώ στο 84΄ μόνος του δεν του βγήκε όπως ήθελε το σουτ (πήρε ανάποδα φάλτσα).

Στο 22΄ ο Μήτρογλου έπαιξε το «1-2» με τον Ζαϊρί, ο τελευταίος έβγαλε σέντρα και ο Λεονάρντο από πλάγια θέση με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα (0-1). ΣΤΟ ΦΟΥΛ Η ΜΗΧΑΝΗ

Μετά το γκολ η «ερυθρόλευκη μηχανή» πήρε μπροστά. Με κινητήριο μοχλό τον Έντσο Μαρέσκα οι φιλοξενούμενοι έπαιξαν κοντρόλ ποδόσφαιρο και χτύπησαν την ΑΕΛ στο 32΄: Ο Νταμπίζας έδιωξε με κεφαλιά, η μπάλα πήγε στον Λεονάρντο, ο οποίος τη γύρισε στον Μαρέσκα και ο Ιταλός με μονοκόμματο σουτ- βολίδα λίγο έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αφού πρώτα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι (0-2). Η πλάστιγγα της νίκης έγειρε προς την πλευρά του Ολυμπιακού.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και σε δύο περιπτώσεις έφτασαν με αξιώσεις στην περιοχή του Νικοπολίδη. Στο 7΄ ο Τουάμα έπιασε σουτ, όμως δεν βρήκε στόχο. Στο επόμενο λεπτό ο Αμπουχατζίρα έβγαλε σέντρα, όμως ο Μετίν από θέση βολής πλάσαρε άουτ. Ο Ολυμπιακός είχε μία καλή ευκαιρία με τον Μήτρογλου στο 20΄. Από πάσα του Μαρέσκα, ο 21χρονος επιθετικός σούταρε με δύναμη υπό την πίεση του Νταμπίζα για να αποκρούσει ο Μάλαρτζ.

Στο 23΄ οι Λαρισαίοι ζήτησαν πέναλτι σε σουτ του Τουάμα. Η μπάλα βρήκε το χέρι του Μέλμπεργκ (βρισκόταν πολύ κοντά με τον Ισραηλινό μέσο της Λάρισας) και ο διαιτητής Κάκος σωστά το θεώρησε ακούσιο.

ΑΛΛΑΓΕΣ

Στο β΄ ημίχρονο ο Μαρίνος Ουζουνίδης προσπάθησε με τις αλλαγές των Σίμιτς(58΄), Ντε Νίγκρις (76΄, ο Μεξικανός έκανε ντεμπούτο) να αλλάξει τη μορφή του αγώνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Η πρώτη αλλαγή του τεχνικού της Λάρισας ήταν αναγκαστική: Ο Κατσιαρός πήρε τη θέση του τραυματία Βενετίδη στο 54΄.

Ο Τιμούρ Κετσπάγια έριξε στο β΄ ημίχρονο τους Γκαλίτσιο (46΄), Ντιόγκο (58΄), Κ. Παπαδόπουλο (77΄). Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο του αγώνα και ο Νικοπολίδης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στο 83΄, οπότε εξουδετέρωσε δυνατό σουτ του Ντε Νίγκρις. Καλή στιγμή για τη Λάρισα ήταν η φάση του Μετίν(88΄). Ο Τούρκος μέσος βρέθηκε σε θέση βολής, σούταρε για να κοντράρει η μπάλα στον Μέλμπεργκ.

Ο Κετσπάγια παρέταξε την ομάδα του με έναν καθαρόαιμο επιθετικό. Ο Μήτρογλου ξεκίνησε στο βασικό σχήμα και ο Ντιόγκο έμεινε στον πάγκο. Ο «Γερμανός» φορ ήταν μέσα στις φάσεις και έδωσε μάχες με τους Νταμπίζα, Ααράμπ. Ο 21χρονος επιθετικός μπορεί να μη σκόραρε, όμως έκανε αισθητή την παρουσία του στην περιοχή της ΑΕΛ. Στο πρώτο γκολ ο Μήτρογλου ήταν δημιουργός μαζί με τον Ζαϊρί.

Η πειραϊκή ομάδα ήταν ανώτερη στο παιχνίδι, με καλύτερα πατήματα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός δεν έπιασε υψηλά στάνταρ απόδοσης, όμως ήταν αποτελεσματικός στο παιχνίδι του. Η Λάρισα έδειξε ανέτοιμη και θέλει δουλειά για να βρει τον ρυθμό της.

Ο Κερκυραίος διαιτητής Κάκος ήταν κοντά στις φάσεις και πήρε σωστή απόφαση για την επίμαχη φάση του 23΄ με πρωταγωνιστές τους Τουάμα, Μέλμπεργκ.

Ποιες μεταγραφές; Πείτε ένα μπράβο σε αυτούς που κερδίζουν


Ο Τιμούρ Κετσπάγια δεν άντεξε από τις ερωτήσεις για το θέμα το μεταγραφών και πέρασε στην αντεπίθεση: «Πείτε και κάποια στιγμή συγχαρητήρια σ΄ αυτήν την ομάδα, που κερδίζει. Δεν θα μας σώσει ένας παίκτης. Τι πάει να πει ότι θα έρθει κάποιος ποδοσφαιριστής; Δηλαδή αν έρθει θ΄ αλλάξει όλη την ομάδα;».

Ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε ακόμα: «Συγχαρητήρια στα παιδιά. Έδειξαν δύναμη και πάθος μέσα σε μία δύσκολη έδρα, όπως είναι το Αλκαζάρ. Και μάλιστα απέναντι σε μία πολύ καλή ομάδα, τη Λάρισα. Πέτυχαν τον στόχο μας και πήραμε τη νίκη. Πραγματικά νομίζω ότι τα παιδιά αξίζουν πολλά μπράβο. Είμαστε ευχαριστημένοι. Η ομάδα χωρίς πέντε βασικούς παίκτες που κάνουν τη διαφορά βρήκε τις λύσεις να νικήσει 22 χρόνια μετά στο Αλκαζάρ. Μετά τα δύο γκολ το παιχνίδι πήγε όπως θέλαμε. Είχαμε καλές ευκαιρίες και μπορούσαμε να ανεβάσουμε τον δείκτη του σκορ, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο μείναμε από δυνάμεις. Είναι μεγάλη νίκη έπειτα από πολλά χρόνια σε αυτό το γήπεδο. Έχουμε δύο εβδομάδες τώρα χωρίς ματς και θέλουμε να ξεκουραστούμε για τη δύσκολη συνέχεια σε Ευρώπη και Ελλάδα».

Ο σκόρερ του δεύτερου γκολ του Ολυμπιακού, Έντσο Μαρέσκα, δήλωσε: «Πολύ σημαντικό το γκολ, αλλά αν δεν κερδίσεις δεν έχει νόημα. Μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερα. Αγωνίστηκα στη θέση μου. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν καλοί, όπως στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Στη συνέχεια λόγω της κούρασης και του αποτελέσματος έπεσε η απόδοσή μας και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε».

Ο σκόρερ του πρώτου γκολ, Λεονάρντο, είπε: «Ξέραμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη έδρα. Δουλέψαμε για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Είναι πολύ σημαντικό που ξεκινήσαμε με νίκη. Δεν θέλαμε να αφήσουμε τους αντιπάλους μας να φύγουν με διαφορά. Όσο για τη θέση όπου παίζω, είναι μια καινούργια θέση, δουλεύω στην προπόνηση και νιώθω πολύ άνετα».

Ο αμυντικός του Ολυμπιακού, Τάσος Πάντος, υπογράμμισε: «Αυτή η νίκη θα μας βοηθήσει στο δύσκολο πρόγραμμα που έχουμε στη συνέχεια. Θέλαμε να αποδείξουμε ότι είμαστε καλή ομάδα πρώτα στους εαυτούς μας και μετά σε αυτούς που μας αποδοκίμαζαν στον αγώνα με τη Σέριφ. Πετύχαμε μια νίκη σε μια πολύ δύσκολη έδρα και αποδείξαμε ότι μπορούμε να παίξουμε παντού. Έτσι ξεκινάμε το πρωτάθλημα με ψυχολογικό αβαντάζ. Είχαμε κακή παράδοση στα παιχνίδια με τη Λάρισα, αλλά νομίζω ότι τα προηγούμενα χρόνια ήμασταν πάρα πολύ μπροστά στη βαθμολογία. Ήταν παιχνίδια στα οποία δεν ζητούσαμε πάση θυσία τη νίκη. Τώρα έπρεπε να ξεκινήσουμε με νίκη και να αποδείξουμε ότι είμαστε καλή ομάδα. Πήραμε δίκαια τους τρεις βαθμούς και αφήσαμε υποσχέσεις για το μέλλον. Έχουμε δύσκολο πρόγραμμα. Πρέπει να βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά. Αποδείξαμε πως μπορούμε να παίρνουμε νίκες σε δύσκολες έδρες. Θέλαμε να δείξουμε και στους φιλάθλους μας ότι η ομάδα μπορεί να παίξει καλά, αφού στο τελευταίο ευρωπαϊκό μας παιχνίδι με τη Σέριφ τους απογοητεύσαμε».

«ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΡΟΝΟ»

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σάββας Θεοδωρίδης τόνισε πως ο Ολυμπιακός με αυτούς τους παίκτες που διαθέτει μπορεί να κατακτήσει τον τίτλο: «Η ομάδα έπαιξε πολύ καλά και θέλει ακόμα χρόνο για να φθάσει στο σημείο που θέλουμε. Οι περισσότεροι παίκτες από παιχνίδι σε παιχνίδι βελτιώνονται. Συγχαρητήρια στην ομάδα αλλά και στον προπονητή που έκαναν το απόλυτο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με τέσσερις νίκες, ενώ ξεκινήσαμε με νίκη στο Αλκαζάρ. Αυτούς τους παίκτες έχουμε και με αυτούς θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Δεν είναι τυχαίο που κερδίσαμε και τα τέσσερα παιχνίδια στην Ευρώπη και πήραμε το τρίποντο σε μία καυτή έδρα. Για μένα παίξαμε το πιο δύσκολο παιχνίδι απ΄ όλες τις ομάδες. Οι φίλαθλοί μας θα πρέπει να είναι δίπλα στην ομάδα να τη στηρίζουν και να είμαστε όλοι ενωμένοι. Μερικοί κάνουν τον προπονητή αλλά θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Ο κόσμος θα πρέπει να εκτιμήσει τη νίκη».

Για εγωιστική λειτουργία απο την πλευρά των παικτών του έκανε λόγο ο τεχνικός της Λάρισας, Μαρίνος Ουζουνίδης. «Ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύθηκε τις πρώτες ευκαιρίες που έκανε, σ΄ ένα σημείο όπου εμείς ήμασταν καλύτεροι. Απ΄ τη μεριά μας είχαμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε κάποιες φάσεις αλλά λειτουργήσαμε εγωιστικά. Αυτό ήταν εναντίον μας στην εξέλιξη του αγώνα».

«Έγκλημα» και τιμωρία για τις καθυστερήσεις

ρεπορτάζ: Δημήτρης Μώρος


Τέτοια ώρα τέτοια λόγια στον Ολυμπιακό. Η διοίκηση της ΠΑΕ άφησε την τελευταία στιγμή το θέμα της μεταγραφής του αριστερού μεσοεπιθετικού, ενώ γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό για την αποχώρηση του Τζόρτζεβιτς από τον ενεργό δράση και την απομάκρυνση του Λέτο.

Και έφτασε στο παρά πέντε ο Ολυμπιακός να παρακαλάει τον 24χρονο Βραζιλιάνο Φερναντίνιο της Μπαρουέρι! Το ταξίδι του γενικού διευθυντή Γιάννη Χρυσικόπουλου και του υπεύθυνου διεθνών σχέσεων της ΠΑΕ Θόδωρου Γιαννίκου κρατήθηκε μυστικό για να οριστικοποιηθεί η μεταγραφή. Ποια μεταγραφή; Ο Φερναντίνιο έκλεισε την πόρτα στους «ερυθρόλευκους», ενώ από την ΠΑΕ βγήκε η είδηση ότι υπήρχε συμφωνία με τις ομάδες οι οποίες διατηρηρούν τα δικαιώματα του αριστεροπόδαρου Βραζιλιάνου. Συνήθως ο Ολυμπιακός πηγαίνει πρώτα στους ποδοσφαιριστές. Αν ο υποψήφιος μεταγραφικός στόχος δεν θέλει να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα και προτιμάει τη Χέρτα Βερολίνου (περίπτωση Φερναντίνιο), τι να την κάνεις τη συμφωνία με τις ομάδες ή τις εταιρείες ή τους μάνατζερ που διατηρούν τα δικαιώματα; Η αλήθεια είναι ότι ο Τύπος (ελληνικός) δημιούργησε υψηλές προσδοκίες στους φιλάθλους του Ολυμπιακού. Γράφτηκαν ονόματα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ… ακόμα να σκάσει η «βόμβα»!

Από τον Ολυμπιακό ειπώθηκε χθες ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις μεταγραφή δεν πρόκειται να γίνει. Σήμερα τελευταία ημέρα των μεταγραφών οι φίλαθλοι των νταμπλούχων περιμένουν να γίνει κίνηση ματ. Αργά χθες το βράδυ ακούστηκε και το όνομα του Καστίγιο.

Στην Αγγλία έγινε λόγος για το ενδιαφέρον των «ερυθρολεύκων» για τον 22χρονο Σέρβο αριστερό μεσοεπιθετικό Ζόραν Τόσιτς της Μάντσεστερ Γιουάιντεντ. Εξάλλου προτάθηκαν οι Ρόουζ και Ο΄ Χάρα της Τότεναμ και γίνονται προσπάθειες την τελευταία στιγμή από τον Ολυμπιακό.

Ο 15χρονος Βέλικο Μπάτροβιτς της Μπουραμάρα που βρέθηκε στο στόχαστρο του Ολυμπιακού θα καταλήξει στην Άρσεναλ. Στους «ερυθρόλευκους» προτάθηκε τις τελευταίες ημέρες ο 22χρονος Μόουτσε της Μπόκα Τζούνιορς, ωστόσο το κόστος της μεταγραφής του κρίθηκε υπερβολικό. Ο Ανδρέας Νινιάδης παρακολούθησε προχθές τον αγώνα Άλκμααρ- Βίλεμ (2-1), ενώ ο σκάουτερ του Ολυμπιακού Μπόζινταρ Μπάντοβιτς βρέθηκε προχθές στην Καβάλα, όπου είδε το ματς της ομώνυμης ομάδας με τον Αστέρα Τρίπολης (0-1). Χθες ο Μπάντοβιτς παρακολούθησε στην Τούμπα τον αγώνα ΠΑΟΚ- Λεβαδειακός (3-0). Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Καβάλα την 3η αγωνιστική στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τον ΠΑΟΚ την 4η στην Τούμπα.

●●● Η ομάδα Κ21 του Ολυμπιακού κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο 3ο διεθνές τουρνουά που διεξήχθη στο Τορίνο. Οι νεαροί «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν την ήττα στον τελικό του τουρνουά από την Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε με 4-0.

Για να φτάσουν στον τελικό οι νέοι του Αλέξη Αλεξανδρή επικράτησαν της Γιουβέντους με 1-0, της Μπάρι με 2-0, έφεραν 0-0 με τον Ερυθρό Αστέρα και νίκησαν την Μπάρι με 2-1.

Η σύνθεση του Ολυμπιακού: Παπαδόπουλος, Αποστολόπουλος (59΄ Κρητικός), Πετρόπουλος, Καμπάσης, Βαλεριάνος (65΄ Ποτουρίδης), Σταμογιάννος, Βασιλόγιαννης (70΄ Καρατζανίδης), Κοτσαρίδης, Σκούρτης (60΄ Διαμαντάκος), Νικλητσιώτης, Φετφατζίδης (65΄ Κουρτάνοβιτς).