Το πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ελευθέρων επαγγελματιών για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού θέτει άμεσα σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών. Με βάση τη σχετική προκήρυξη που θα δημοσιευτεί μάλλον τη Δευτέρα, μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών θα μπορούν από 1 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου να υποβάλουν τις σχετικές προτάσεις επιχορήγησης και να λάβουν από 3.000 έως 20.000 ευρώ.

Πρόκειται γι΄ άλλη μια κίνηση με έντονο προεκλογικό άρωμα καθώς, εκτός των άλλων, τα χρήματα θα δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να προηγηθεί έλεγχος της αξίας και των δικαιολογητικών της επένδυσης. Ας σημειωθεί ότι ταυτόχρονα τρέχει και το πρόγραμμα 1,05 δισ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό της βιασύνης του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι ότι οι σχετικές αιτήσεις θα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω Ίντερνετ και τα χρήματα θα καταβάλλονται με διαδικασίες εξπρές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο, θα ελέγχεται μόνον αν ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει έγκυρο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, αν είναι φορολογικά ενήμερος και αν έχει δηλώσει εισόδημα πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο που προβλέπει το πρόγραμμα του υπουργείου. Η προϋπόθεση του ελάχιστου εισοδήματος δεν ισχύει για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως πέντε ετών.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΕΣΠΑ (Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης) και προβλέπει ότι ανάλογα με την ειδικότητα του ελεύθερου επαγγελματία η επιδότηση θα διαμορφώνεται από 3.000 έως 20.000 ευρώ καλύπτοντας έως και το 80% της δαπάνης για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περιφερειακά). Ειδικότερα:

● Δικαιούχοι είναι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, λογιστές και οικονομολόγοι- σύμβουλοι.

● Μπορούν να συμμετάσχουν όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επαγγέλματος πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009 και δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. ● Η συνολική δαπάνη για το πρόγραμμα με εθνική και κοινοτική συμμετοχή ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ.

● Η αγορά του εξοπλισμού θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός τεσσάρων μηνών από την έγκριση της σχετικής δαπάνης. Διαδικασία εξπρές

Η υποβολή των σχετικών αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www. ependyseis.gr, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μόνο τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του, τα στοιχεία του, έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της επιχορήγησης (εφόσον το σχέδιό του εγκριθεί) και περιγραφή του εξοπλισμού και των δαπανών, στις οποίες επιθυμεί να προβεί. Ο έλεγχος για το αν έχει πραγματοποιηθεί η αγορά του εξοπλισμού και αν το ποσό που δαπανήθηκε είναι αυτό που είχε δηλώσει ο επαγγελματίας θα γίνεται εκ των υστέρων.

Όριο εισοδήματος

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους περισσότερο από 5 χρόνια θα πρέπει να εμφανίζουν στις φορολογικές δηλώσεις τους μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο για τα τελευταία δύο έτη.