Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε. Η Βορειοανατολική Αττική είναι παραδομένη στις φλόγες από τη νύχτα της Παρασκευής και μια έκταση πάνω από 150.000

στρέμματα έχει γίνει στάχτη. Όλα τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό, αλλά η μάχη για τον περιορισμό της καταστροφής χάθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου.


Εκείνη την ώρα έγινε λανθασμένα η εκτίμηση ότι οι επίγειες δυνάμεις θα μπορούσαν μόνες τους να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που βρισκόταν σε χαράδρα στην περιοχή του Γραμματικού χωρίς τη συμβολή των εναέριων μέσων. Η υποτίμηση της κατάστασης, όπως ακριβώς συνέβη το 2007 στην Πάρνηθα, είχε αποτέλεσμα να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Από τη στιγμή που οι φλόγες ξέφυγαν από τα όρια του Γραμματικού και του Βαρνάβα άρχισε ο εφιάλτης για ολόκληρη τη Βορειοανατολική Αττική. Πάνω από 200 σπίτια, σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις της Πυροσβεστικήςαφού δεν γίνεται καταμέτρηση πριν από την κατάσβεση της φωτιάς- έχουν καεί ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε εγκαταστάσεις, αυτοκίνητα, μηχανήματα. Την ίδια ώρα χιλιάδες κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται υποχρεώθηκαν να γίνουν «πρόσφυγες» και να φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών και φίλων, αφού αν έμεναν στα δικά τους οι ζωές τους κινδύνευαν άμεσα.

Χαριστική βολή στο Λεκανοπέδιο

Η πυρκαγιά που άρχισε αργά το βράδυ του Σαββάτου, ταυτόχρονα σε τρεις εστίες και μάλιστα σε μία περιοχή που αποτελεί εστία έντασης εδώ και χρόνια ανάμεσα στους κατοίκους του Γραμματικού και την Πολιτεία που έχει χωροθετήσει την κατασκευή ΧΥΤΑ, δίνει τη χαριστική βολή στο Λεκανοπέδιο. Τα τελευταία χρόνια το ένα τρίτο της δασικής έκτασης του Νομού Αττικής έχει γίνει στάχτη, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων του.

Μπροστά στην πυρκαγιά, που η εξέλιξή της ξεπέρασε και τη χειρότερη φαντασία, για μία ακόμη φορά οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν κατάφεραν να συντονιστούν σωστά, με αποτέλεσμα υδροφόρες δήμων που είχαν αποσταλεί για να συνδράμουν να μην υπάρχει κανείς να τις κατευθύνει στα σημεία όπου υπήρχε ανάγκη.

Η Αττική πέρασε χθες την τρίτη κατά σειρά εφιαλτική της νύχτα, αφού έως και αργά χθες τα νέα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις διαδέχονταν το ένα το άλλο. Οι ελπίδες είχαν εναποτεθεί στον καιρό για να σταματήσει η λαίλαπα, αφού οι προβλέψεις των μετεωρολόγων ήταν ότι οι άνεμοι αναμένεται να κοπάσουν από σήμερα το απόγευμα.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 200 ΣΠΙΤΙΑ

έχουν καεί ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε εγκαταστάσεις, αυτοκίνητα, μηχανήματα