Η ακατάσχετη παροχολογία ανάβει φωτιές στην κυβέρνηση και πυροδοτεί νέο κύκλο σκληρής αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση.


Το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε στη Ν.Δ. την τύχη που είχαν το 1981 οι επιταγές του Γ. Ράλλη και εμφανίζεται έτοιμο να αναπροσαρμόσει για τις απαιτήσεις της εποχής ένα σύνθημα που έγραψε ιστορία: «Καλύτερα παπάκι, παρά τον Μητσοτάκη»!…

ΤΟ ΑΥΤΙ της κυβέρνησης ωστόσο δεν ιδρώνει και εξαγγέλλει σχεδόν σε καθημερινή βάση μέτρα και παροχές, προσπαθώντας παράλληλα να πείσει ότι όλα αυτά δεν υποκρύπτουν εκλογικούς σχεδιασμούς. Η παροχή της χθεσινής ημέρας ήταν 2.000 προσλήψεις ανέργων στη ΔΕΗ, που θ΄ αρχίσουν μέσω ΟΑΕΔ την 1η Σεπτεμβρίου.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της κυβέρνησης όμως είναι ότι δεν έχει απέναντί της μόνο την αντιπολίτευση. Μπροστά σε αυτή την εικόνα ακόμη και οι γαλάζιοι βουλευτές εξεγείρονται- άλλοι επειδή κρίνουν ότι η οικονομία δεν έχει αντοχές και άλλοι γιατί βλέπουν ότι, ειδικά στις προσλήψεις, οι υπουργοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι και εκείνοι είναι αποκλεισμένοι από το μοίρασμα της πίτας. Και επειδή αυξάνεται η πιθανότητα πρόωρων εκλογών, δεν αποκλείονται αλυσιδωτές αντιδράσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο. Η νέα παρέμβαση του κ. Π. Δούκα, που διαμήνυσε ότι το Δημόσιο «ξεχειλώνει» ενώ τα ελλείμματα έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις, είναι ενδεικτική των αντιδράσεων που καταγράφονται.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ της γαλάζιας γκρίνιας είναι πρόδηλο ότι βρίσκεται η τακτική που ακολουθεί ο Πρωθυπουργός, από τον οποίο ο ένας μετά τον άλλον οι βουλευτές της Ν.Δ. ζητούν να κάνει «σαρωτικές αλλαγές» σε κυβέρνηση και κόμμα.

ΜΕΣΑ ΣΕ όλα αυτά, ως κεραυνός εν αιθρία πέφτουν οι αιφνιδιαστικές αλλαγές στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων, στις οποίες προχωρά σήμερα η κυβέρνηση. Το ΚΥΣΕΑ αντικαθιστά τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημ. Γράψα (με τον αρχηγό ΓΕΑ πτέραρχο Ι. Γιάγκο), καθώς και τον αρχηγό ΓΕΣ Δημ. Βούλγαρη. Πρόκειται για κίνηση που προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά, πολύ περισσότερο επειδή συνδυάζεται με κυβερνητικές προβλέψεις για περίοδο όξυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.