Το ύψος του ανθρώπου σχετίζεται με την ευτυχία, την καριέρα, τον γάμο ακόμη και τη ζήλεια. Οι ψηλότεροι άνθρωποι, υποστηρίζουν κάποιοι επιστήμονες, είναι πιο ευτυχισμένοι, ζηλεύουν λιγότερο και παντρεύονται ευκολότερα, ενώ σε σχέση με τους ανθρώπους μετρίου αναστήματος έχουν περισσότερες πιθανότητες να σταδιοδρομήσουν.


Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (ΝΒΕR) οι ψηλοί άνθρωποι, όσοι άνδρες δηλαδή είναι πάνω από τον μέσο όρο του 1,77 μ. και όσες γυναίκες ξεπερνούν το 1,62 μ., τείνουν να είναι πιο χαρούμενοι. Όπως μάλιστα υποστηρίζει ο Αngus Deaton, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και οικονομολόγος του Πρίνστον, το συμπέρασμα προέκυψε από κοινωνιολογική μελέτη στην οποία φάνηκε ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν συνήθως καλύτερη εκπαίδευση, γεγονός που συνεπάγεται και υψηλότερες αποδοχές.

Η άποψη ότι το ύψος φαίνεται να επηρεάζει και την καριέρα δεν διατυπώνεται για πρώτη φορά. Ο Βarry Ηarper, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Guildhall του Λονδίνου, ήταν επικεφαλής μιας έρευνας που έγινε σε 11.000 ανθρώπους ηλικίας 33 ετών για το κατά πόσον η εμφάνιση επηρεάζει την αμοιβή, την επαγγελματική τους θέση και τις πιθανότητες γάμου. Ειδικά ως προς το ύψος βρέθηκε ότι οι ψηλοί άνδρες έχουν περίπου 10% υψηλότερες αμοιβές και πως το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 5%.

Ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος χαρακτηρίζει τις έρευνες αστείες και όπως αναφέρει χαριτολογώντας «μάλλον έγιναν από ψηλούς ανθρώπους ή κομπλεξικούς κοντούς». Προσθέτει δε ότι «γενικά έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που προσπαθούμε να δίνουμε επιστημονικές εξηγήσεις σε ανούσια πράγματα. Υποθέτω πως όλοι, ανεξαρτήτως ύψους, θα ήμασταν περισσότερο ευτυχισμένοι αν αυτοί οι σοβαροί κατά τα άλλα επιστημονικοί φορείς έψαχναν τρόπους να κάνουν πραγματικά χαρούμενους τους ανθρώπους».

Για την ψυχολόγο κ. Μαριέτα Ρήγα- Πεπελάση «είναι πιθανόν οι ψηλοί άνθρωποι να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζουν πως οι άλλοι τούς αναγνωρίζουν ως επιβλητικούς. Αυτή η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους πιθανόν να είναι και η αφορμή να είναι και πιο χαρούμενοι και επιτυχημένοι». Συμπληρώνει δε ότι «κάποιες φορές οι κοντοί άνθρωποι που επιθυμούν να επιτύχουν και να αναγνωριστούν καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτούς με μέτριο ή ψηλό ανάστημα. Επειδή δεν μπορούν να αναπτύξουν τον εαυτό τους σωματικά, αναπτύσσουν άλλες δεξιότητες».

Ωστόσο η κ. Ρήγα- Πεπελάση επισημαίνει πως «αυτή η προσπάθεια υπεραναπλήρωσης είναι λανθασμένη, γιατί προέρχεται από εσωτερικό φόβο και μπορεί να οδηγήσει σε λάθη». Ο κοινωνιολόγος κ. Χαράλαμπος Στέρτσος υποστηρίζει ότι «η κοινωνία όντως έχει επιβάλει κάποια πρότυπα για τον ιδανικό άνθρωπο, στα χαρακτηριστικά του οποίου εντάσσεται και το ύψος. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο κοινωνικού ρατσισμού, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι περισσότερες εκφράσεις απαξίωσης που σχετίζονται με το ύψος αφορούν κοντούς ανθρώπους, καθώς και κάποιες μορφές επαγγελματικού αποκλεισμού, αφού για παράδειγμα στα σώματα ασφαλείας το ύψος τίθεται ως προϋπόθεση πρόσληψης. Ωστόσο, θεωρώ πως σε καμία περίπτωση δεν στιγματίζονται οι κοντοί άνθρωποι».

Η ΚΑΡΙΕΡΑ

Βρετανική μελέτη σε 11.000

ανθρώπους έδειξε ότι οι ψηλοί έχουν και υψηλότερες απολαβές

Η ζήλεια και τα τακούνια του Σαρκοζί


ΕΚΤΟΣ από χαρούμενοι, οι ψηλοί ενδέχεται να είναι και λιγότερο ζηλιάρηδες. Σε μελέτη Ισπανών και Ολλανδών ερευνητών, από τα Πανεπιστήμια της Βαλένθια και του Γκρόνιγκερ αντίστοιχα, βρέθηκε ότι οι ψηλοί άνθρωποι συνήθως ζηλεύουν λιγότερο από τους κοντούς.

Αφού ζητήθηκε από 549 εθελοντές, άντρες και γυναίκες, να αξιολογήσουν τον βαθμό ζήλειας τους και να εντοπίσουν τι τους έκανε να νιώθουν ανασφαλείς, φάνηκε ότι αν και οι άνδρες γενικά νιώθουν νευρικότητα απέναντι στους πλούσιους, ισχυρούς και ελκυστικούς ανθρώπους του ιδίου φύλου, οι ψηλοί άνδρες δεν έδιναν μεγάλη σημασία σε αυτά. Όπως υποστήριξαν οι ερευνητές, οι ψηλοί άνδρες δεν ζήλευαν τόσο γιατί απολαμβάνουν ψυχολογικά πλεονεκτήματα αφού το ύψος στο ισχυρό φύλο συνδέεται με την κυριαρχία, την αναπαραγωγική επιτυχία και την ελκυστικότητα. Στις γυναίκες βέβαια βρέθηκε ότι όσες έχουν μέτριο ανάστημα ήταν οι λιγότερο ζηλιάρες. Ωστόσο, οι ψηλές γυναίκες ήταν αντικείμενο φθόνου κυρίως επειδή, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, έχουν εντονότερα ανδρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή κυριαρχούν στον χώρο μιας και το ύψος στους ανθρώπους είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που παρατηρεί κανείς και γι΄ αυτό συνδέεται με το κύρος.

Το ανάστημα της Κάρλα

Τον Οκτώβριο του 2007, λίγους μήνες μετά την εκλογή του ως προέδρου της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί επισκέφθηκε τη Μόσχα. Ο ρωσικός Τύπος ήταν αρκετά ειρωνικός όσον αφορά το ύψος του, αφού σχολιάζοντας την απουσία σημαντικών ειδήσεων από τη Σύνοδο εστίασε στα τακούνια ύψους 5 εκατοστών που φορούσε. Τα τακούνια του Σαρκό είχε σχολιάσει και σύσσωμος ο βρετανικός Τύπος όταν επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο με την Κάρλα Μπρούνι. Πρόσφατα ο φωτογραφικός φακός αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί και σκαμπό προκειμένου να φαίνεται ψηλότερος. Η φωτογραφία του από τις φετινές εκδηλώσεις για την 65η επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στην Νορμανδία, όπου εκφώνησε τον λόγο του πάνω στο σκαμπό, έκανε τον γύρο του κόσμου.