ΤΡΕΙΣ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23% της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.) μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί στην πώλησή του. Πρόκειται για ένα από τα «ασημικά» που βγάζει στο σφυρί η κυβέρνηση για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, λόγω της μαύρης τρύπας- ρεκόρ και του τεράστιου δημόσιου χρέους.

Όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, οι τρεις κοινοπραξίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 23% της εταιρείας είναι οι Αqualia- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με ποσοστά συμμετοχής 51% και 49% αντίστοιχα), Suez- Ελλάκτωρ (με ποσοστά συμμετοχής 60% και 40% αντίστοιχα) και Veolia- ΜΙG- Ιόνιος (με ποσοστά συμμετοχής 51%, 44% και 5%). Να σημειωθεί ότι το 23,02% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο ΕΥΑΘ που πρόκειται να πωληθεί, θα προέλθει από το 74,5% των μετοχών της εταιρείας που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου. Με βάση την τρέχουσα συνολική κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να εισπράξει από την πώληση του πακέτου μετοχών της ΕΥΑΘ ποσό περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Οι σύμβουλοι του Δημοσίου που ορίστηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα αξιολογήσουν αν οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες πληρούν τα κριτήρια προεπιλογής που τέθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να επιλεγούν εκείνες που θα προκριθούν για το επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.

Υδροδοτεί 500.000 νοικοκυριά

Η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης έχει το μονοπώλιο της υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (500.000 νοικοκυριά) και της συγκέντρωσης και μεταφοράς των αστικών λυμάτων στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων. Η παραγωγική δυναμικότητά της είναι για μέση ημερήσια παροχή νερού 250.000 m3 και μέση ημερήσια επεξεργασία λυμάτων 170.000 m3. Το μήκος των αγωγών δικτύου ύδρευσης είναι 1.800 χλμ. και το μήκος αγωγών δικτύου αποχέτευσης 1.600 χλμ.

Παράλληλα, η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς όπως είναι η παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο στις ΕΕΛ Σίνδου, που μειώνουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησής της.