Ανθρώπινο σπέρμα στο εργαστήριο δημιούργησαν για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες. Η σημαντική αυτή εξέλιξη δημιουργεί ελπίδες πως οι υπογόνιμοι άνδρες θα μπορούν μια μέρα να αποκτούν δικά τους βιολογικά παιδιά.

Παράλληλα, όμως, εγείρει και ένα ερώτημα: μήπως πλησιάζει το τέλος των ανδρών;


Η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων Βορειοανατολικής Αγγλίας δημιούργησαν τα σπερματοζωάρια σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα, με βάση βλαστοκύτταρα που προήλθαν από ένα αρσενικό έμβρυο πέντε ημερών. Εφόσον τα αποτελέσματα της έρευνάς τους επιβεβαιωθούν- διότι κάποιοι συνάδελφοί τους αμφισβητούν ότι τα κύτταρα που παρήγαγαν είναι αυθεντικά σπερματικά κύτταρα-, ένα και μόνο αρσενικό έμβρυο θα μπορούσε, θεωρητικά, να αποδώσει μια γραμμή βλαστοκυττάρων η οποία, εφόσον αποθηκευόταν, θα μπορούσε με τη σειρά της να προσφέρει απεριόριστα αποθέματα σπερματοζωαρίων. Άπαξ και η γραμμή αυτή εδραιωνόταν δεν θα υπήρχε περαιτέρω αναπαραγωγική ανάγκη για άνδρες. Στην πραγματικότητα, σε συνέντευξη που παραχώρησαν μετά τη δημοσίευση της έρευνάς τους στην Επιθεώρηση «Stem Cells and Development», οι επιστήμονες ήγειραν οι ίδιοι το ερώτημα αν η ανακάλυψή τους σημαίνει «το τέλος των ανδρών».

Χρειάζεται ένα αρσενικό

Σημείωσαν δύο πράγματα: κατ΄ αρχάς, πως οι προσπάθειες παραγωγής σπερματοζωαρίων από γυναικεία βλαστοκύτταρα απέτυχαν. Εάν η τεχνική αυτή είχε αποδώσει, τα ζευγάρια των ομοφυλόφιλων γυναικών θα μπορούσαν θεωρητικά μια μέρα να αποκτήσουν δικά τους βιολογικά παιδιά. Όπως επεσήμαναν όμως οι επιστήμονες, τα γονίδια στο ανδρικό χρωμόσωμα Υ είναι απαραίτητα για την ωρίμαση των σπερματοζωαρίων. Με άλλα λόγια, τα βλαστοκύτταρα από τα οποία δημιουργήθηκαν σπερματοζωάρια μόνο από αρσενικό έμβρυο μπορούσαν να εξαχθούν· άρα, λοιπόν, τουλάχιστον ένα αρσενικό παραμένει απαραίτητο.

«Θεωρητικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Καρίμ Ναγέρνια, «θα ήταν δυνατό να κάνουμε χωρίς τους άνδρες, αλλά μόνο αν θέλαμε να παραγάγουμε έναν πανομοιότυπο πληθυσμό (αφού θα είχαν όλοι την ίδια αρσενική γενετική καταγωγή). Προσωπικά δεν μπορώ να δω την ανθρώπινη αναπαραγωγή μόνο ως βιολογική διαδικασία. Έχει και ανθρώπινες, συναισθηματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και ηθικές πλευρές. Πραγματοποιούμε τις έρευνες αυτές για να βοηθήσουμε τους υπογόνιμους άνδρες, όχι για να αντικαταστήσουμε μια αναπαραγωγική διαδικασία».