«Ποιο ντιμπέιτ; Το μπάσκετ περιμένουμε να δούμε». Με αυτήν τη φράση απαντούσαν χθες το βράδυ οι θαμώνες σε καφετέριες και καφενεία στην ερώτηση, εάν θα παρακολουθήσουν την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών.

Στη Λεωφόρο Υμηττού, τον κεντρικό δρόμο του Παγκρατίου, τα καφέ είχαν γεμίσει από νωρίς με κόσμο. Αρκετά ήταν αυτά που διέθεταν γιγαντοοθόνες στους εξωτερικούς χώρους, όπως άλλωστε συνηθίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, οι πελάτες αντί για το ντιμπέιτ παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο, μόδα και μουσικά τηλεοπτικά κανάλια.

Όπως έλεγαν χθες οι καταστηματάρχες, όσοι ήθελαν να δουν την πολιτική… κόντρα θα έμεναν στο σπίτι. «Όσοι πάλι επέλεξαν να βγουν για καφέ, δεν ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην καφετέρια του κ. Λουκά Στιβαχτά, επί της κεντρικής λεωφόρου στο Παγκράτι, η οθόνη έδειχνε ποδόσφαιρο. «Δεν πρόκειται να βάλουμε το ντιμπέιτ. Αυτό που περιμένουμε με αγωνία είναι τον αγώνα μπάσκετ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Μέχρι τότε θα βλέπουμε άλλα προγράμματα», δήλωνε.

«Αν θα δούμε το ντιμπέιτ; Μάλλον όχι. Άλλωστε έχει ήδη αρχίσει. Δεν ξέρουμε αν θα πάμε να ψηφίσουμε καν στις εκλογές. Τώρα μάλιστα συζητάμε για το πού θα πάμε το τριήμερο», έλεγε χθες μία παρέα νέων που απολάμβανε τον καφέ της την ώρα που πολιτικοί αρχηγοί αναμετρούνταν τηλεοπτικά. Αλλά ούτε και οι θαμώνες μεγαλύτερης ηλικίας έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Παρόμοια εικόνα παρουσίαζαν τα περισσότερα καταστήματα στην περιοχή της Καισαριανής. Τηλεοράσεις υπήρχαν, αλλά ελάχιστοι είχαν στραμμένη την προσοχή τους εκεί. Σε καφενείο της περιοχής, οι λιγοστοί πελάτες που έβλεπαν την τηλεμαχία ζητούσαν να πραγματοποιείται με διαφορετικό τρόπο. «Οι πολιτικοί ξέρουν τι θα τους ρωτήσουν. Είναι προετοιμασμένοι. Ας έρθουν εδώ, στο καφενείο, να τους ρωτήσουμε εμείς που έχουμε παιδιά χωρίς δουλειά», έλεγε ο έμπορος κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος.

«Ανούσια διαδικασία»

«Παρακολούθησα τις απαντήσεις όλων των αρχηγών στην πρώτη ερώτηση που τους έκαναν οι δημοσιογράφοι. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι πρόκειται για μία ανούσια διαδικασία. Της λείπει το αλάτι και το πιπέρι.

Μια βόλτα να κάνετε και θα δείτε ότι οι περισσότεροι νέοι κάτω των 35 ετών αδιαφορούν για τη διαδικασία», έλεγε ο κ. Γιάννης Γκουρνέλος, ο οποίος περίμενε την έναρξη του ματς. Δεκάδες ήταν οι τηλεοράσεις στις καφετέριες της Αγίας Παρασκευής, αλλά μόνο σε μία η συχνότητά της ήταν συντονισμένη με το ντιμπέιτ. Οι ελάχιστοι πολίτες όμως που κάθησαν στη συγκεκριμένη καφετέρια μάλλον ξεγελάστηκαν, αφού η φωνή ήταν… χαμηλωμένη. «Το ντιμπέιτ δεν έχει ενδιαφέρον. Ούτε οι πολιτικοί απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αλλά ούτε και οι δημοσιογράφοι κάνουν καίριες ερωτήσεις. Όλα είναι για το θεαθήναι. Χωρίς ουσία», είπε στα «ΝΕΑ» ο 75χρονος Κώστας Φουντουκάκης.

ΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΝΑΛΙ

Στις περισσότερες καφετέριες οι τηλεοπτικοί δέκτες δεν ήταν συντονισμένοι στη μονομαχία των πολιτικών αρχηγών

Φραπέ και μουσική

ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ καφενεία των ηλικιωμένων επικράτησε το χθεσινό ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Αντίθετα, στα νεανικά καφέ της Θεσσαλονίκης «νικητής» βγήκε η μουσική και ο φραπέ.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας Θεσσαλονικείς στήθηκαν από τις 8.00 μπροστά στις τηλεοράσεις των καφενείων, πολλοί απλώς από συνήθεια, για να παρακολουθήσουν την πολιτική συζήτηση.

«Αναγκαστικά θα δω το ντιμπέιτ, γιατί αυτό μεταδίδουν όλα τα κανάλια. Αν είχε ποδοσφαιρικό αγώνα, θα τον προτιμούσα», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Αβέρκιος Τσαχιρίδης.

Κάποιοι ήταν ακόμη πιο αρνητικοί απέναντι στο τηλεοπτικό γεγονός. «Δεν βρίσκω κανένα ενδιαφέρον στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Προτιμώ να παίξω τάβλι με τους φίλους μου, ακόμη και αν η τηλεόραση παίζει ακριβώς δίπλα μου», είπε ο κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος και μαζί του φαίνεται πως συμφώνησαν οι περισσότεροι στο καφενείο.

Την ώρα του ντιμπέιτ, πάντως, το κέντρο της Θεσσαλονίκης κάθε άλλο παρά νέκρωσε λόγω του ντιμπέιτ. Η αγορά ήταν γεμάτη κόσμο, ενώ την ώρα που άρχιζε η διακαναλική προβολή, στους κεντρικούς δρόμους σημειωνόταν κυκλοφοριακό χάος, λόγω πορείας αντιεξουσιαστών για τους συλληφθέντες του περασμένου Δεκεμβρίου.