ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ για τη νέα γρίπη που κυκλοφορούν από επιτήδειους στο Διαδίκτυο είναι πλαστά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και οι πολίτες θα έπρεπε να τα αποφεύγουν.

Έκκληση προς τους πολίτες της χώρας μας απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, να μην παρασύρονται από τις σχετικές διαδικτυακές διαφημίσεις που εκμεταλλεύονται την παγκόσμια ανησυχία για τον ιό αγοράζοντας αυτά τα φάρμακα. Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα σκευάσματα αυτού του τύπου δεν χορηγούνται για προληπτικούς λόγους προκειμένου να μην αποκτήσει αντοχή ο ιός.

Μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα με τη νέα γρίπη δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα μας, ωστόσο οι επιστήμονες αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, μέχρι χθες το πρωί 42 άτομα είχαν εξεταστεί στο Σισμανόγλειο, δύο στο ΑΧΕΠΑ ενώ έχουν ιχνηλατηθεί συνολικά 2.719

άτομα.

Έκτακτη σύσκεψη

Σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, εξετάστηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις από τη μέχρι τώρα πορεία του ιού της νέας γρίπης. Αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη εισβολή του ιού στην Ελλάδα. Όπως είπε: – Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχουν τοποθετηθεί θερμικοί σαρωτές στα 19 διεθνή αεροδρόμια της χώρας. Και παράλληλα:

●Το απόθεμα των αντιιικών φαρμάκων θα αυξηθεί ώστε να καλύπτεται το 20% του πληθυσμού (από το 12% που είναι σήμερα). Για τον λόγο αυτόν θα διατεθούν 5 εκατ. ευρώ. Επίσης, ●Ο ΕΟΦ άμεσα θα προωθήσει αντιιικά φάρμακα σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές όλης της Ελλάδος αλλά και τις πρεσβείες ώστε να καλύπτονται οι ταξιδιώτες.

Το εμβόλιο

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι το εμβόλιο της εποχικής γρίπης θα κυκλοφορήσει από αρχές Σεπτεμβρίου «προκειμένου να προλάβουμε και να αποφύγουμε τη συνύπαρξη διπλής γρίπης, όπως συνέβη στο Μεξικό. Εποχικής δηλαδή και νέας γρίπης».

«ΜΗΝ ΠΑΡΑΣΥΡΕΣΤΕ»

Έκκληση του υπουργού Υγείας, οι πολίτες να μην παρασύρονται από τις σχετικές διαδικτυακές διαφημίσεις