Κάποια μέρα θα διηγούμαστε στα εγγόνια μας τις επίπονες προσπάθειες που καταβάλλαμε για να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο έξω από το σπίτι μας και θα γελάνε. Τον λόγο μπορούμε να τον φανταστούμε από τώρα: έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και λέγεται ΜiFi.


Σχεδόν όλα τα κτίρια στον δυτικό κόσμο έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό και εξαερισμό. Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ το ασύρματο Ίντερνετ στους δρόμους; Η σύνδεση δεν είναι αδύνατη, όμως οι δυσκολίες είναι πολλές. Δυστυχώς, οι μέρες που οι πόλεις ήταν καλυμμένες με δωρεάν ασύρματα δίκτυα τελείωσαν – σήμερα όλα ζητούν κωδικό πρόσβασης. Για την ακρίβεια, εάν θέλεις να συνδεθείς στο Διαδίκτυο από τον φορητό υπολογιστή σου όταν βρίσκεσαι έξω από το σπίτι σου, έχεις μόνο μία επιλογή: να αγοράσεις ένα ασύρματο μόντεμ και να πληρώνεις εξήντα δολάρια τον μήνα για τη σύνδεση. Μια άλλη επιλογή είναι το USΒ, αλλά είναι τόσο φανερό καθώς εξέχει από τον υπολογιστή, ώστε το πιθανότερο είναι ότι κάποιος τρίτος θα «κλέψει» από το δίκτυό σου.

Ασύρματη κάρτα

Ας φανταστούμε, όμως, ότι μπορούμε να συνδεθούμε απ΄ όπου μας αρέσει- σ΄ ένα ταξί, στην παραλία, σε ένα ξενοδοχείο με πανάκριβη χρέωση για τη σύνδεση- χωρίς να τριγυρίζουμε με ένα ασύρματο μόντεμ στα χέρια. Πώς θα ήταν εάν είχαμε μια ασύρματη κάρτα που θα μας ακολουθούσε παντού; Ακούγεται απίστευτο, αλλά κάτι τέτοιο υπάρχει. Λέγεται ΜiFi και κατασκευάστηκε από την Νovatel Wireless, έναν προμηθευτή συστημάτων εξοπλισμού με έδρα το Σαν Ντιέγκο. Από τα μέσα Μαΐου η λύση των απελπισμένων χρηστών του Διαδικτύου θα διατίθεται στην αμερικανική αγορά έναντι 200 δολαρίων, με επιπλέον 60 δολάρια τον μήνα για απεριόριστο σέρφινγκ στο Ίντερνετ.

Στο Χόλιγουντ

Το Μifi έχει το μέγεθος μιας πιστωτικής κάρτας αλλά μεγαλύτερο πάχος- όσο τέσσερις πιστωτικές κάρτες. Έχει ένα κουμπί ενεργοποίησης, μια φωτεινή ένδειξη και επαναφορτιζόμενη μπαταρία που θυμίζει αυτή των κινητών. Όταν θέτεις σε λειτουργία τη συσκευή, περιμένεις 30 δευτερόλεπτα κι έπειτα έχεις έναν προσωπικό, φορητό, ασύρματο διακομιστή με ισχυρό σήμα. Το ΜiFi δέχεται το σήμα ακριβώς όπως το ασύρματο μόντεμ και μετατρέπει το σήμα δικτύου σε μια ομπρέλα ασύρματης κάλυψης. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο: συσκευές με αυτή τη λειτουργία υπάρχουν εδώ και χρόνια. Ο μέσος χρήστης του Διαδικτύου τις αγνοεί, αλλά είναι πολύ δημοφιλείς, για παράδειγμα, στα γυρίσματα των ταινιών του Χόλιγουντ. Στον νεκρό χρόνο των γυρισμάτων ηθοποιοί και μέλη του συνεργείου χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές για να μοιράσουν το σήμα από μια κάρτα μόντεμ και να περάσουν την ώρα τους στο Διαδίκτυο. Υπάρχει, όμως, μια πολύ μεγάλη διαφορά: το ΜiFi δεν χρειάζεται να συνδεθεί με το ηλεκτρικό ρεύμα.

LΙΝΚ:

www.novatelwireless.com/

Πολλοί χρήστες θα συνδέονται ταυτόχρονα


ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕότι μια οικογένεια ταξιδεύει αεροπορικώς. Ο πατέρας διαβάζει τις διαδικτυακές εκδόσεις των εφημερίδων στο netbook του, ο γιος παίζει ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο κινητό του τηλέφωνο και η κόρη κατεβάζει στο iΡod Τouch μερικά τραγούδια για να ακούσει. Όλα αυτά γίνονται συγχρόνως και χωρίς να απαιτούνται καλώδιο πολλών μέτρων και πρίζα ρεύματος για το ασύρματο μόντεμ. Το ΜiFi έχει αυτονομία αρκετών ωρώνπιθανότατα μεγαλύτερη από αυτή των περισσότερων φορητών υπολογιστών. Ο κωδικός πρόσβασης βρίσκεται επάνω στη συσκευή, πράγμα που σημαίνει ότι κανένας δεν θα μπορεί να τον κλέψει αν δεν δει την ίδια τη συσκευή, αλλά αυτό θα ήταν απίθανο να συμβεί, αφού το ΜiFi δεν χρειάζεται να συνδεθεί με τον υπολογιστή- λειτουργεί θαυμάσια από την τσέπη του σακακιού σας. Επιτέλους, κάποια μέρα θα μπορούμε να κοιτάξουμε τα εγγόνια μας με το κεφάλι ψηλά.