«Ελευθέρωσε το μίσος σου. Σταυροφορία στην εποχή της οργής. Η μωρία είναι επικίνδυνη. Εναντιώσου απέναντι στη μοίρα σου, ελευθέρωσε το μίσος σου. Τρόμος μπροστά στη στόχευση του όπλου, το μαρτύριο στο μέγιστο.

Πολέμησε τον εχθρό που εκφράζει μια απειλή, εύκολα και βίαια».


Oι παραπάνω στίχοι είναι από το τραγούδι «Ελευθέρωσε το μίσος σου», του γερμανικού συγκροτήματος ΚΜFDΜ, που διακρίνεται για τον σκληρό ηλεκτρονικό του ήχο. Βίντεο του τραγουδιού είχε ανεβάσει στην προσωπική του ιστοσελίδα, στο Μyspace, ο 19χρονος δράστης του μακελειού στον ΟΑΕΔ και αυτόχειρας Δημήτρης Πατμανίδης. Τα αρχικά των ΚΜFDΜπαραπέμπουν στην πρόταση «Καμιά Πλειονότητα για τον Οίκτο», η οποία με αναγραμματισμό γίνεται «Κανένας Οίκτος για την Πλειονότητα» και έχουν πουλήσει παγκοσμίως περισσότερους από 2 εκατομμύρια δίσκους.

Δεκάδες είναι τα συγκροτήματα- κυρίως στη σκληρή ηλεκτρονική, γκόθικ και μέταλ μουσική σκηνή- που οι στίχοι τους παραπέμπουν σε σκηνές βίας.

Στίχους του συγκεκριμένου συγκροτήματος είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του και ένας εκ των δραστών της σφαγής στο Λύκειο Κολουμπάιν στις 20 Απριλίου 1999 (13 νεκροί και 26 τραυματίες, πριν αυτοκτονήσει), ο 18χρονος Έρικ Χάρις. «Που ήσουν Θεέ, όταν έτρεχαν σε αμόκ. Αιματηρό έγκλημα με όπλα, θάνατος στο Κολουμπάιν», αναφέρει ένα τραγούδι των Γερμανών SΙΤD, που γράφτηκε με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός. «Ήρθαν να σκοτώσουν, ήρθαν να προκαλέσουν, ήρθαν να κάψουν, ήρθαν γεμάτοι πόθο», καταλήγει το ίδιο τραγούδι. Λάτρης των ΚΜFDΜ ήταν και ο 18χρονος Πέκα Έρικ Αουβίνεν, ο οποίος στις 7 Νοεμβρίου 2007 σκότωσε επτά συμμαθητές του και τη διευθύντρια του σχολείου στη πόλη Τουουσούλα της Νότιας Φινλανδίας.

«Σκότωσε όποιον βρεις»

Σε ένα άλλο τραγούδι του συγκροτήματος με τίτλο «Εγώ και το Όπλο μου», κάποιοι στίχοι σοκάρουν. «Χωρίς πρόκληση, σκότωσε όποιον βρεις μπροστά σου. Ετοιμάσου για δράση και ας γίνει ό,τι είναι να γίνει», αναφέρεται. Πάντως, στον επίλογο του τραγουδιού ο στιχουργός προειδοποιεί:

«Τώρα άκου όμως μικρέ. Δεν είναι σωστό να σκοτώσεις στο σχολείο σου». Στα τραγούδια του γκρουπ στο Υoutube, χρήστες του Διαδικτύου αφήνουν σχόλια που προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία. «Υπέροχο τραγούδι για να σκοτώσεις αστυνομικούς και δικηγόρους», σημειώνει κάποιος από αυτούς. Δεκάδες είναι και οι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου που σχολιάζουν το τραγούδι «Ελευθέρωσε το μίσος σου», ενώ οι περισσότεροι από αυτούς επισημαίνουν πως το τραγούδι από μόνο του δεν μπορεί να οδήγησε τον Δημήτρη Πατμανίδη σε αυτήν την ενέργεια.

«Δεν πρέπει να ενοχοποιήσουμε τους στίχους. Το βασικό ζήτημα είναι η διαχείρισή τους από ένα άτομο, το οποίο θα ξεφύγει από τη νόρμα της κοινωνίας και θα κάνει μια αιρετική ανάγνωσή τους.

Αυτό εξαρτάται από την εσωτερικότητα του καθενός, δηλαδή από τον βαθμό της κοινωνικοποίησης που έχει υποστεί από την οικογένεια και το σχολείο», αναφέρει ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει χειρότερο βασανιστήριο για έναν άνθρωπο από το να περνάει απαρατήρητος. Ο μαθητής πηγαίνει στο σχολείο για να τον μάθει και να τον καταλάβει ο καθηγητής του. Σε μια κοινωνία, όμως που βρίσκεται σε κρίση και κατάρρευση, τέτοια γεγονότα δρουν πολλαπλασιαστικά. Ορισμένοι ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα. Το θέμα είναι πώς έχει μάθει ο καθένας να αντιστέκεται. Μπορεί απλές περιέργειες να γίνουν χόμπι, ακόμα και να μεταλλαχθούν σε παθογόνες συμπεριφορές».

Χρήστες του Ίντερνετ απέτρεψαν 4 αυτοκτονίες νέων


ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑχρηστών του Ίντερνετ που ευαισθητοποιήθηκαν απετράπη η αυτοκτονία τεσσάρων νέων- δύο ενηλίκων και δύο ανηλίκων- που είχαν εκφράσει σε διαδικτυακές επικοινωνίες την πρόθεσή τους να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

«Όλα είναι ιστορία δύο λεπτών» φέρεται να έγραψε ένας από τους νεαρούς κατά τη συνομιλία του σε ιστότοπο. Χρήστες του Διαδικτύου που επηρεάστηκαν από την πρόσφατη τραγωδία με τον 19χρονο αντέδρασαν αμέσως, επικοινώνησαν διαδικτυακά με την Αστυνομία και ειδοποίησαν για τις προθέσεις των νεαρών. Η αντίδραση των χρηστών, όπως όλα δείχνουν, ήταν σωτήρια καθώς με την έγκαιρη επέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Αστυνομίας οι νεαροί βρίσκονται ήδη υπό την επίβλεψη και τη φροντίδα ψυχολόγων.

Με κείμενα απελπισίας μία 13χρονη από την Αθήνα, ένας 15χρονος και μία 23χρονη από την περιφέρεια και ένας 26χρονος, επίσης από την Αθήνα, εξέφραζαν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να αυτοκτονήσουν.

Ο 26χρονος αντιμετώπιζε έντονα, όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρόβλημα της ανεργίας και δεν έβλεπε διέξοδο.

Έντονα προβλήματα στις σχέσεις της επικαλείτο η 23χρονη. Μια ερωτική απογοήτευση ήταν ο λόγος που προκάλεσε σύγχυση στη 13χρονη, ενώ ο άλλος ανήλικος χρήστης του Ίντερνετ επικαλείτο οικογενειακά προβλήματα.

Υπολειτουργούσε ο συμβουλευτικός σταθμός όπου παρέπεμψαν τον αυτόχειρα


ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥσχολείου στο οποίο φοιτούσε ο 19χρονος Δ. Πατμανίδης προτού πάει στη Σχολή του ΟΑΕΔ είχαν διαγνώσει την ανάγκη ψυχολογικής του υποστήριξης και τον είχαν παραπέμψει σε ψυχολόγο και στον συμβουλευτικό σταθμό νέων της περιοχής του, ο οποίος όμως υπολειτουργούσε, όπως και όλοι οι υπόλοιποι 15 συμβουλευτικοί σταθμοί της χώρας (ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 58), όπως κατήγγειλε χθες η ΟΛΜΕ. Το νέο αυτό στοιχείο στην υπόθεση προκύπτει από διηγήσεις καθηγητών του Γενικού Λυκείου Ρέντη, από το οποίο είχε αποβληθεί ο νεαρός όταν απείλησε συμμαθητή του με σουγιά. Τότε οι καθηγητές, όπως έλεγαν χθες, εκτός από την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος είχαν παραπέμψει τον νεαρό στις αρμόδιες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.

Βία, σεξ, παρανομία σε βιντεοπαιχνίδια


Η βία, το σεξ και η παρανομία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά δημοφιλών βιντεοπαιχνιδιών. Σε ένα από τα δημοφιλέστερα ο πρωταγωνιστής πρέπει να επιβιώσει οδηγώντας χωρίς κανέναν σεβασμό στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σκοτώνοντας, κλέβοντας και κάνοντας διακίνηση ναρκωτικών. Το παιχνίδι την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του είχε πωλήσεις περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος είναι κάθετος όσον αφορά την πώληση του συγκεκριμένου βιντεοπαιχνιδιού σε παιδιά. «Πρέπει να απαγορευθεί. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τέτοιου είδους παιχνίδια και βγαίνοντας στην κοινωνία αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις χωρίς ηθικές σταθερές».