Μόνο σικ δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν: είναι τετραγωνισμένα, πλατιά, από δέρμα γυαλιστερό, με χοντρή σόλα από πολυουρεθάνιο. Είναι όμως εξαιρετικά ελαφριάζυγίζουν μόλις 300 γραμμάρια το καθένα. Ίσως επειδή κύριο μέλημα του κατασκευαστή τους είναι να είναι πρακτικά. Να φοριούνται εύκολα, χωρίς καν να λύσεις τα κορδόνια, και να βγαίνουν εξίσου γρήγορα.


Όπως βγήκαν σ΄ εκείνη τη συνέντευξη Τύπου στις 14 Δεκεμβρίου, στη Βαγδάτη, και εκτοξεύτηκαν το ένα μετά το άλλο σε χρόνο ρεκόρ κατά του τότε προέδρου των ΗΠΑ. Κάπως έτσι άρχισε η σύγχρονη επανάσταση των… παπουτσιών που έφερε τα πάνω κάτω και στο μικρό εργοστάσιο κατασκευής τους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ραμαζάν Μπαϊντάν σχεδίασε το συγκεκριμένο μοντέλο Νο 271, όπως είναι ο κωδικός του, το 1999. Έκτοτε, δεν έχει βγει από την παραγωγή.

Έπρεπε να περάσει όμως μια δεκαετία για να φτάσει η μεγάλη μέρα για το κακόγουστο αυτό παπούτσι. «Αυτό είναι ένα δώρο από τους Ιρακινούς. Είναι ένα αποχαιρετιστήριο φιλί, σκύλε!». Πριν τελειώσει τη φράση του ο Ιρακινός δημοσιογράφος Μουντάζερ αλ Ζαΐντι, εκτόξευσε αστραπιαία το ένα μετά το άλλο τα παπούτσια που φορούσε κατά του Μπους. Κανένα δεν βρήκε τον στόχο του. Ο στόχος είχε καλά αντανακλαστικά και η εικόνα προβλήθηκε χιλιάδες φορές στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ο Μπαϊντάν αναγνώρισε τα παπούτσια του: «Πώς να μην τα αναγνωρίσω. Είναι παιδιά μου!».

Ήταν η καλύτερη διαφήμιση. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 500% από πέρυσι ενώ, όπως υπολογίζει η εταιρεία του, περίπου 450.000 επιπλέον ζευγάρια θα φοριούνται από τη Βαγδάτη ώς το Μπέρμιγχαμ τους επόμενους μήνες. Ο Μπαϊντάν λέει ότι δεν γνωρίζει από πολιτική αλλά με το επιχειρηματικό του πνεύμα ξέρει να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες. Έτσι, μετονόμασε το μοντέλο 271 σε μοντέλο Μπάι Μπάι Μπους, και έβαλε μια ταμπελίτσα στη γλώσσα του. Και η φήμη του έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ: αμερικανική κινηματογραφική εταιρεία παρήγγειλε 4 ζευγάρια για τις ανάγκες μιας νέας παραγωγής. Περισσότερα δεν έγιναν γνωστά αλλά, καθώς φαίνεται, ο κ. Μπαϊντάν δεν έχει φτάσει ακόμη στο απόγειο της δόξας του.

Προσοχή, παπούτσι!


18 Δεκεμβρίου 2008. Δημοσιογράφος στην Ουκρανία που τάσσεται κατά του ΝΑΤΟ πετάει τα παπούτσια του εναντίον του Όλεγκ Σόσκιν, μέλους του Συντονιστικού Συμβουλίου Κοινωνικής Λίγκας ΝΑΤΟ- Ουκρανίας ● 4 Ιανουαρίου. Πάνω από 1.000 ζευγάρια παπούτσια πετούν διαδηλωτές στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ διαμαρτυρόμενοι κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα ● 10 Ιανουαρίου. Πάνω από 1.000 διαδηλωτές στο Όκλαντ Νέας Ζηλανδίας εκσφενδονίζουν παπούτσια στο αμερικανικό προξενείο διαμαρτυρόμενοι για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ ● 2 Φεβρουαρίου. Ο 27χρονος Γερμανός μεταπτυχιακός φοιτητής Παθολογίας Μάρτιν Γιάνκε συλλαμβάνεται γιατί πέταξε ένα παπούτσι στον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ