Η ΑΕΚ «5 αστέρων» ήταν αυτή που χθες πέρασε σαν σίφουνας από τις Σέρρες, θριαμβεύοντας επί του Πανσερραϊκού με 5-1.

Ήταν η τρίτη εκτός έδρας νίκη φέτος για την Ένωση, η οποία ίσως κοστίσει ακριβά στον Πανσερραϊκό, αφού η εκτός έδρας επιτυχία τού Λεβαδειακού τον φέρνει σε δύσκολη θέση.

Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγιεβιτς καθάρισε νωρίς τον αντίπαλό της. Έχοντας σε εξαιρετική ημέρα τους «εκτελεστές» Μπλάνκο, Τζιμπούρ και τους Ταχτσίδη και Σκόκο να φτιάχνουν παιχνίδι, η Ένωση παρέδωσε μαθήματα απλού και σύγχρονου ποδοσφαίρου σημειώνοντας πέντε γκολ σε 45΄.

Ο θριαμβευτής πριν από τέσσερις ημέρες επί του Παναθηναϊκού στο Κύπελλο Πανσερραϊκός, σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να δικαιολογήσει εκείνη την επιτυχία. Κάτι ήξερε ο Μπρος που είπε: «Θα προτιμούσα νίκη επί της ΑΕΚ και ας αποκλειόμασταν στο Κύπελλο». Οι γηπεδούχοι φάνηκαν να έχουν άγχος, δεν έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο και το πιο μεγάλο μειονέκτημα ήταν ότι είχαν τους περισσότερους παίκτες τους σε κακή ημέρα.

Η διοίκηση του Πανσερραϊκού είχε φροντίσει να πληρώσει πριν από τρεις ημέρες μισθούς και δόσεις πριμ και όφειλε μόνο το πριμ για την επιτυχία στο Κύπελλο. Ήθελε να είναι οι παίκτες τής ομάδας ικανοποιημένοι. Όμως αυτοί δεν πάλεψαν, δεν έπαιξαν καλά, έπεσαν αμαχητί και σε καμία περίπτωση δεν θύμισαν την ομάδα που είδαμε τον τελευταίο καιρό. Έτσι, δεν είχαν καμία τύχη στο συγκεκριμένο ματς, στο οποίο η ΑΕΚ έκανε ό,τι ήθελε.

Ο Ταχτσίδης συνεχίζει να αποδεικνύει ότι άξιζε των ευκαιριών που του έδωσε ο προπονητής του. Απλός, σίγουρος με κάθετες πάσες, έγινε και δημιουργός δύο γκολ. Οι Μπλάνκο και ο Τζιμπούρ (χθες είχε γενέθλια) έκαναν ό,τι ήθελαν στην αντίπαλη περιοχή, ενώ και ο Σκόκο έπαιξε πολύ καλά ύστερα από αρκετό καιρό.

Παρ΄ ότι η ΑΕΚ δέχτηκε την ισοφάριση νωρίς, κατάφερε να σημειώσει πέντε γκολ σε ένα 45λεπτο, κάτι που είχε να κάνει πάλι από τις 6 Δεκεμβρίου 1987, στο εκτός έδρας ματς με τη Βέροια (είχε νικήσει τελικά 7-1).

Στο δεύτερο μέρος, παρ΄ ότι φάνηκε καθαρά ότι η ΑΕΚ έκοψε τον ρυθμό της, είχε ευκαιρίες για να σημειώσει περισσότερα γκολ. Οι γηπεδούχοι ήταν σοκαρισμένοι στο ίδιο διάστημα και παρά τις αλλαγές που έκανε ο προπονητής τους δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο από το να μην αυξηθεί ο δείκτης του σκορ.

Ο Καλόπουλος ήταν πολύ καλός στο χθεσινό ματς. ΦΑΣΕΙΣ

Ο Τζιμπούρ σούταρε έξω από τη μεγάλη περιοχή, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 6΄ ο Μπλάνκο άνοιξε το σκορ. Ο Ταχτσίδης έβγαλε σέντρα, η μπάλα πέρασε, ο Αργεντίνος κοντρολάρισε μέσα στην περιοχή, γύρισε και με σουτ την έστειλε στα δίχτυα (0-1).

Στο 19΄ ο Καλόπουλος έδειξε πέναλτι. Ο Αμπουμπακάρι σούταρε, ο Αλεξόπουλος, που έπεφτε για να κάνει προβολή, έδιωξε την μπάλα με το χέρι και ο διαιτητής έδειξε το σημείο τού πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Τσεχ και ισοφάρισε (1-1).

Ο Αμπουμπακάρι, που κέρδισε το πέναλτι πριν, αυτή τη φορά έκανε ένα στο 28΄. Ο Σκόκο πραγματοποίησε σέντρα και ο παίκτης των Σερρών προσπάθησε να διώξει με απλωμένο χέρι. Σωστά ο Καλόπουλος σφύριξε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε ο Τζιμπούρ και πραγματοποίησε το 1-2.

Ο Τζιμπούρ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 35΄. Ο Ταχτσίδης σέντραρε από αριστερά και ο Γαλλοαλγερινός με κεφαλιά πέτυχε το 1-3.

Ο Ίσμαελ Μπλάνκο σημείωσε το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο 43΄. Ο Σκόκο του έβγαλε κάθετη πάσα, ο Αργεντίνος έφυγε στην πλάτη της άμυνας, μπήκε από δεξιά και «κεραυνοβόλησε» τον Κηπουρό που φέρει ευθύνη για το γκολ (1-4).

Στις καθυστερήσεις (45+) του πρώτου μέρους, η ΑΕΚ πέτυχε και πέμπτο γκολ. Ο Γεωργέας έβγαλε σέντρα και ο Σκόκο με πλασέ στην κίνηση πέτυχε το 1-5.

Στο 56΄ ο Σκόκο άλλαξε την μπάλα με τον Μπλάνκο, μπήκε ωραία μέσα στην περιοχή, πλάσαρε, η μπάλα χτύπησε στο αριστερό δοκάρι και απομακρύνθηκε. Στο 61΄ ο Μπλάνκο έδωσε στον Τζιμπούρ και αυτός νικήθηκε στο τετ α τετ από τον Κηπουρό.

«Παίξαμε απλά, γρήγορα, αποτελεσματικά»


«Απλότητα, γρηγοράδα, αποτελεσματικότητα». Αυτά ήταν τα τρία χαρακτηριστικά της ΑΕΚ, κατά τον Ντούσαν Μπάγιεβιτς, που οδήγησαν την ομάδα του στον θρίαμβο.

Ο τεχνικός της Ένωσης δήλωσε: «Η ΑΕΚ σήμερα ήταν πραγματικά πάρα πολύ καλή. Θεωρώ ότι έκανε το καλύτερο ματς, αν και είχαμε έναν αντίπαλο που περίμενα να ήταν πολύ πιο δυνατός και πιστεύω ότι θα είναι σίγουρα καλύτερος στα δύο παιχνίδια του Κυπέλλου Ελλάδος. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες μου για την προσπάθειά τους αλλά και τους φιλάθλους μας για τη συμπαράστασή τους που ήταν πολύ σημαντική. Θέλω επίσης να ευχηθώ να πετύχει ο Πανσερραϊκός τους στόχους του».

Όταν ρωτήθηκε αν εξέπληξε και τον ίδιο η απόδοση της ΑΕΚ στο α΄ ημίχρονο, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς απάντησε: «Όχι, δεν με εξέπληξε τόσο η ομάδα μου όσο ο Πανσερραϊκός, που τον περίμενα καλύτερο. Σε όσα παιχνίδια τον έχω παρακολουθήσει είχε δείξει πολύ καλά στοιχεία. Κι εμείς βέβαια παίξαμε για πρώτη φορά τόσο απλά, τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά».

Στην ερώτηση αν αφυπνίστηκε η ΑΕΚ με την πρόκριση του Πανσερραϊκού στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδος με αποτέλεσμα να εμφανιστεί χθες στο γήπεδο πάρα πολύ σοβαρή και προσεχτική, ο Σερβοέλληνας τεχνικός είπε: «Ναι αυτό ισχύει, είναι αλήθεια». Αναφορικά με το τι λειτούργησε καλύτερα κατά την άποψη του Μπάγιεβιτς σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια και κληθείς να σχολιάσει την εμφάνιση του Ταχτσίδη, ο 60χρονος κόουτς τόνισε: «Ο Ταχτσίδης όντως πήγε πολύ καλά, γενικότερα όμως όλοι οι παίκτες πήγαν καλά. Η ομάδα μας ήταν δεμένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είχαμε μυαλό σε όλες τις φάσεις και όλες τις στιγμές κι επίσης οι παίκτες μου ήταν απλοί και γρήγοροι στην τελευταία πάσα».

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Ο Ούγκο Μπρος τόνισε ότι η παραμονή στην κατηγορία είναι πλέον πολύ δύσκολη, ενώ δήλωσε απογοητευμένος από αρκετούς παίκτες του.

Ο τεχνικός των «λιονταριών» επισήμανε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δηλώσω ότι δεν ήμουν ποτέ τόσο απογοητευμένος όσο σήμερα (χθες). Θα μπορούσα να αποδεχτώ μια κακή εμφάνιση, όχι όμως κι έτσι. Δεν κερδίσαμε καμία μονομαχία, δεν είχαμε ιδιοσυγκρασία και βεβαίως δεν είχαμε και την ατομική ποιότητα των παικτών. Κάναμε το χειρότερό μας παιχνίδι. Δεν είδα καμία αντίδραση από τους παίκτες μου. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι κάναμε κάτι καλό στο σημερινό παιχνίδι. Δεν το καταλαβαίνω γιατί για εμάς ήταν πάρα πολύ σημαντικό ματς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η σωτηρία να είναι πλέον πάρα πολύ μακριά». Όταν ρωτήθηκε για τη νίκη του Λεβαδειακού επί του ΟΦΗ μέσα στο Ηράκλειο και το αν αυτή τον πληγώνει ακόμα περισσότερο κι από την ήττα από την ΑΕΚ, απάντησε: «Όταν κάνω μια αναφορά και λέω ότι η υπόθεση παραμονή δυσκολεύει πολύ, εννοώ και αυτό το αποτέλεσμα που ήρθε στην Κρήτη. Γενικότερα, είναι μια δύσκολη βραδιά».

Για τα ματς του Κυπέλλου, σχολίασε:

«Δεν πιστεύω ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι τόσο μεγάλη όσο φάνηκε στο σημερινό παιχνίδι. Και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός είναι μεγάλες ομάδες σαν την ΑΕΚ αλλά στα συγκεκριμένα παιχνίδια παλέψαμε και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το κάναμε σήμερα».

Ο ΜΠΡΟΣ

Δεν ήμουν ποτέ τόσο απογοητευμένος όσο σήμερα (χθες). Θα μπορούσα να αποδεχτώ μια κακή εμφάνιση, όχι όμως κι έτσι

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Πρώτος σκόρερ ο Μπλάν-γκολ

Ο Αργεντίνος επιθετικός ήταν ο ένας από τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χθεσινής ΑΕΚ. Ο Μπλάνκο σημείωσε δύο γκολ, στα οποία έδειξε δείγματα της κλάσης του. Με αυτά μάλιστα κατάφερε να ανέβει στην πρώτη θέση (μαζί με τον Γκαλέτι) των σκόρερ του πρωταθλήματος. Στο πρώτο γκολ έκανε εκπληκτικό σταμάτημα και γύρισμα μέσα στην περιοχή και τελείωσε τη φάση όπως λίγοι παίκτες μπορούν να καταφέρουν. Στο δεύτερο έκανε αυτό που σε πολλούς αγώνες έχει συνηθίσει: να παίζει στο όριο του οφσάιντ. Έφυγε ταχύτατα και τελείωσε τη φάση με δυνατό σουτ. Παράλληλα σε όλο το ματς έπαιξε πάρα πολύ καλά με παρτενέρ τον Τζιμπούρ, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συνυπάρξει στην επίθεση με τον Γαλλοαλγερινό.

Και χρόνια πολλά Ράφικ

Χθες ο Τζιμπούρ έκλεισε τα 25 χρόνια του (γεννήθηκε 8/3/1984). Σε πείσμα όλων εκείνων που έλεγαν ότι η απόδοσή του έχει πέσει και δεν μπορεί να παίξει μαζί με τον Μπλάνκο, έδειξε ακριβώς το αντίθετο. Ήταν κινητικός, δραστήριος, μέσα στις φάσεις και φυσικά εκτέλεσε άψογα το πέναλτι που κέρδισε ο Σκόκο.

Σημείωσε δύο γκολ, φθάνοντας τα έξι στο πρωτάθλημα και ήταν πολύ ευδιάθετος, ενώ προσπαθούσε να συνεργαστεί τόσο με τον Μπλάνκο, όσο και με τον Σκόκο. Τα κατάφερε και δίκαια είναι ο ένας από τους δύο καλύτερους ποδοσφαιριστές του χθεσινού αγώνα.