ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ να καταρρέει, τους κρατούμενους να μπαινοβγαίνουν στις φυλακές ωσάν σε καφετέριες, την παιδεία να αναζητά στίγμα, την ανεργία και την ακρίβεια να κατατρώει τις πενιχρές αυξήσεις, είναι μάλλον πολυτέλεια να ζητά κανείς από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την καθημερινότητά μας. Αυτήν που προεκλογικά είχε υποσχεθεί να βελτιώσει και αυτό της έδωσε αρκετούς πόντους στη μάχη για την εξουσία. Πέντε χρόνια μετά, η εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με τη Δημόσια Διοίκηση εξακολουθεί να είναι προβληματική έως αδύνατη. Από τα νοσοκομεία και τις συγκοινωνίες μέχρι τις Πολεοδομίες και τις Εφορίες, από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ μέχρι τα υποθυκοφυλακεία και τις υπηρεσίες δήμων και νομαρχιών, εκπέμπεται μήνυμα στον πολίτη ότι είναι απεπιθύμητος.

Ένα τελευταίο δείγμα: σε χιλιάδες κατοίκους της Καισαριανής έφθασαν προχθές, Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, οι λογαριασμοί νερού. Που ανέγραφαν ημερομηνία λήξεως για την πληρωμή τους την ίδια ημέρα!

Προφανώς κανείς, ή έστω πολύ λίγοι, πρόλαβαν να πάνε στα ΕΛΤΑ ή στις τράπεζες να πληρώσουν εγκαίρως. Οι υπόλοιποι πρέπει να πάνε στην Ομόνοια, αφού οι ληγμένοι λογαριασμοί μόνο εκεί μπορούν να πληρωθούν.

Προσέξτε τώρα: η ΕΥΔΑΠ κατηγορεί τα ΕΛΤΑ ως υπεύθυνα για την καθυστέρηση παράδοσης των λογαριασμών και μάλιστα μου είπαν ότι αυτό παρατηρείται συχνά. Και φαίνεται να έχει δίκιο, αφού στους λογαριασμούς αναγράφεται ότι στα Ταχυδρομεία παραδόθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου. Δηλαδή έκαναν 17 ημέρες να έλθουν από το Γαλάτσι στην Καισαριανή! Από τα ΕΛΤΑ, στα πάνω από πέντε τηλεφωνήματα που έκανα, δεν μπόρεσα να βρω άκρη.

Στο Ταχυδρομείο Καισαριανής όπου πήγα χθες πρωί πρωί αρνήθηκαν να δεχθούν να πληρώσω, επειδή ο λογαριασμός είχε λήξει την προηγουμένη. Και όταν τους είπα «μα, εσείς φταίτε», μου απάντησαν να πάω να παραπονεθώ στα κεντρικά! Πάλι πίσω στην ΕΥΔΑΠ: Γιατί πρέπει να ταλαιπωρηθώ αφού δεν έχω καμία ευθύνη; Άλλωστε εσείς επιλέξατε τα ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών. Μπορούσατε να βρείτε πιο αξιόπιστο φορέα. Μια ιδιωτική εταιρεία, για παράδειγμα. Η απάντηση με αποτελείωσε: «Τι να σας πω κύριε. Κι εγώ ένας απλός υπάλληλος είμαι». Κι εγώ ένας απλός ψηφοφόρος…