«Δεν υπάρχει καμία συνταγή για να πετύχεις. Κι αν οι άνδρες πρωταγωνιστούν στον χώρο της κομμωτικής μολονότι οι κομμώτριες υπερτερούν αριθμητικά, είναι γιατί εκείνοι το βλέπουν σαν καριέρα, ακόμη και σαν τέχνη», λέει στα «ΝΕΑ» ο κομμωτής κ. Βαγγέλης Χατζής.
«Δεν μου αρέσει να μιλώ για άλλους, αλλά οι περισσότεροι άνδρες πιστεύω ότι σταδιοδρομούν στον χώρο γιατί δίνονται σε αυτό που κάνουν και εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ενδεχομένως, στο αντίθετο φύλο».
«Δουλεύω τριάντα χρόνια ως κομμώτρια και τα περισσότερα στο δικό μου κομμωτήριο», λέει η κ. Μαίρη Γεωργιτζίκη. «Υπάρχουν άνδρες με ταλέντο, όπως υπάρχουν και γυναίκες, όμως θεωρώ ότι οι άνδρες έχουν περισσότερο επιχειρηματικό μυαλό και το αποδεικνύουν.
ΠΙΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
«Γενικότερα οι άνδρες έχουν μια πιο καλλιτεχνική προσέγγιση στις κουπ από τις γυναίκες και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»
Αυτό έγινε και με γνωστό κομμωτήριο που προχώρησε σε franchise, κάτι πρωτόγνωρο για εμάς, με μεγάλη επιτυχία».
«Οι άνδρες έχουν χρόνο να χτενίσουν και να κουρέψουν σε πλατό, στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και χρόνο για δημόσιες σχέσεις», σημειώνει η κ. Κική Κομνηνού που συμπληρώνει: «Τους κομμωτές, τους στυλίστες και τους μακιγιέρ τούς δείχνουν σχεδόν καθημερινά οι κουτσομπολίστικες εκπομπές της τηλεόρασης, τα πρωινάδικα και τα μεσημεριανά αλλά πολύ αμφιβάλλω εάν οι γυναίκες εμπιστεύονται αυτούς περισσότερο από την κομμώτρια της γειτονιάς τους που τη γνωρίζουν χρόνια. Τη Μαίρη, για παράδειγμα, την ξέρω από παιδί και δεν την αλλάζω. Προτιμώ να επιλέγω εγώ πώς θα γίνουν τα μαλλιά μου παρά οι άλλοι και να τους πληρώνω κιόλας για να αυτοσχεδιάζουν!».
«Οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους άνδρες και προτιμούν να τις κουρέψει άνδρας, παρά γυναίκα», λέει ο κ. Νίκος Σαντοριναίος που ειδικεύεται στις βαφές και το ανδρικό κούρεμα. «Βλέπω την απογοήτευσή τους όταν λέω στις πελάτισσες ότι κουρεύω μόνο άνδρες».
Η διαφορά φύλου
«Πρωταγωνιστούν οι άνδρες επειδή οι γυναίκες έχουν παράλληλα οικογένεια, παιδιά και σπίτι να κοιτάξουν και να φροντίσουν», επισημαίνει η ταμίας του σωματείου Ανατολικής Αττικής κ. Αγγελική Σοφρωνά. «Υπάρχει βέβαια και προτίμηση των γυναικών προς τους άνδρες, λόγω της διαφοράς φύλου».
«Υπάρχουν τέσσερις με πέντε σχολές κομμωτικής στην Αθήνα από τις οποίες μόνο μία ανήκει σε γυναίκα, στην κ. Νίκη Λάκκα», αναφέρει η κομμώτρια κ. Ελένη Μούγκαλη. «Γενικότερα οι άνδρες έχουν μια πιο καλλιτεχνική προσέγγιση στις κουπ από τις γυναίκες και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».
«Είναι γεγονός ότι οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πείθουν ευκολότερα τις γυναίκες να αφεθούν στα χέρια τους», υποστηρίζει και ο κ. Χατζής. «Θυμάμαι την εμπιστοσύνη που έδειχναν οι πελάτισσες στον δάσκαλό μου, τον Τζόνι, στον οποίον άρχισαν πριν από 20 χρόνια και εισπράττω την ίδια εμπιστοσύνη σήμερα από τις δικές μου πελάτισσες, που βλέπω ότι αναπτύσσουν σύντομα προσωπικές σχέσεις και προτιμήσεις μέσα στο κομμωτήριο. Ζητούν συγκεκριμένο άνθρωπο να τις λούσει, άλλον ή άλλη για χτένισμα ή για κούρεμα και βαφή. Δοκιμάζουν και επιλέγουν ανάλογα».
«Τον θαυμάζεις τον άνδρα»
«Τον άνδρα κομμωτή υπάρχουν στιγμές που τον θαυμάζεις για τον τρόπο με τον οποίον δουλεύει και το τελικό αποτέλεσμα που καταφέρνει να σου αλλάξει όλη την εικόνα», λέει η κ. Καίτη Αντωνοπούλου. «Τις κομμώτριες τις αντιμετωπίζουμε αρκετές φορές διεκπεραιωτικά. Δεν είμαστε διατεθειμένες να τις αφήσουμε να πάρουν και πολλές πρωτοβουλίες, ούτε να πληρώσουμε ακριβά για τις υπηρεσίες τους, όπως κάνουμε με τους άνδρες».
Κερδίζουν έδαφος οι γυναίκες σεφ
ΑΝ Η ΔΙΑΦΟΡΑ φύλου είναι ένας από τους κύριους λόγους που φέρνει πιο κοντά τις γυναίκες στους άνδρες κομμωτές, τι είναι αυτό που τις απομάκρυνε από το… βάθρο της κουζίνας; «Κάποτε ήταν θέμα διαθέσιμου χρόνου και βάρους. Του βάρους της κατσαρόλας», λέει στα «ΝΕΑ» ο σεφ κ. Γιάννης Μπαξεβάνης επιθυμώντας να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους οι άνδρες σεφ δεσπόζουν, παγκοσμίως, στον χώρο της κουζίνας μολονότι περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες γνωρίζουν να μαγειρεύουν. «Αναμφίβολα οι γυναίκες σεφ μαγειρεύουν εξίσου καλά εάν όχι καλύτερα από τους άνδρες, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να αφιερώσουν τον ίδιο χρόνο στην καριέρα τους. Τα τελευταία χρόνια πάντως ολοένα και περισσότερο διακρίνονται οι γυναίκες σε αυτόν τον χώρο».
Δυσπιστία
«Κάποτε υπήρχε μεγάλη δυσπιστία όχι μόνο από τους εργοδότες αλλά και μεταξύ των συναδέλφων», λέει η σεφ κ. Κωνσταντίνα Φάκλαρη. «Μας αντιμετώπιζαν με επιφύλαξη και δεν μας άφηναν παρά μόνο να κόψουμε σαλάτες, να φτιάξουμε γαρνιτούρες και να στολίσουμε τον μπουφέ. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχει βελτίωση του κλίματος. Ακόμη και τώρα όμως εμπιστεύονται κυρίως τις επώνυμες σεφ, που έχουν διακριθεί. Κακά τα ψέματα, μία γυναίκα στην κουζίνα πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά την αξία της, ενώ ο άνδρας μπορεί μόνο να αποδείξει ότι δεν αξίζει. Ο κανόνας γι΄ αυτούς είναι ότι αξίζουν».
«Βλέπετε την κουζίνα και καταλαβαίνετε», λέει ο σεφ κ. Νίκος Ζυγούρης την ώρα που τυλίγει στη σούβλα κοκορέτσι και γύρω του είναι αναμμένα 10 τεράστια καζάνια. «Στις ταβέρνες και τα μαγειρεία δύσκολα στέκεται μια γυναίκα. Μόνο εάν έχει δυοτρεις βοηθούς και δίνει εντολές. Τώρα που εκσυγχρονίζεται ο εξοπλισμός θα γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Προς το παρόν όμως τις προτιμούν τα ξενοδοχεία που δουλεύουν α λα καρτ». Το ταλέντο
«Η μητέρα είναι εκείνη που σου μαθαίνει πρώτη την κουζίνα και το φαγητό», επισημαίνει η κ. Μαρία Λόη. «Αυτοί που ξεχωρίζουν έχουν σίγουρα ταλέντο, είτε είναι άνδρες είτε είναι γυναίκες. Απλά, παλαιότερα ήταν πολύ σκληρή αυτή η δουλειά για τις γυναίκες, οι οποίες είχαν και από το περιβάλλον τους λιγότερο διαθέσιμο χρόνο. Γι΄ αυτό έχουμε περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες σεφ. Όμως το ελληνικό σεφ-κλαμπ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα αντίστοιχα του εξωτερικού, βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο».
«Αν σου αρέσει κάτι πάρα πολύ, θα βρεις τον χρόνο να το κάνεις», προσθέτει η κ. Φάκλαρη. «Αρκεί να διαθέτεις εμπειρίες κοντά σε ικανούς ανθρώπους και φαντασία. Ωστόσο δεν θα έβλαπτε να βελτιωνόταν το επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα, που είναι ακόμη πολύ πιο κάτω από το αντίστοιχο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».







