Αμετακίνητοι στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες, που κλιμακώνουν τις κινητοποίησεις τους, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργού, Σ. Χατζηγακη, ο οποίος θα έχει σήμερα συνάντηση με τους συνδικαλιστές στα Τέμπη, ενώ αύριο το απόγευμα στις 6 θα συναντηθεί με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή.

Το κλίμα πάντως δεν δείχνει αποκλιμάκωση των κινητοποίησεων, καθως οι αγρότες διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι το «πακέτο» Χατζηγάκη δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, ενώ ο ίδιος ο υπουργός έριξε με νέες του δηλώσεις λάδι στη φωτιά, υπαινισσόμενος ότι οι κινητοποιήσεις έχουν πολιτική καθοδήγηση. Μιλώντας στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο κ. Χατζηγάκης δηλώνει ότι «μέχρι τη στιγμη που ανακοινώθηκαν τα μέτρα οι κινητοποιήσεις δεν ήταν υποκινούμενες. Η παραμονή στα μπλόκα μετά την ανακοίνωση των μέτρων δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το αν οι κινητοποίησεις είναι υποκινούμενες».

Εντω μεταξύ, δυναμικάστις κινητοποιήσεις έχουν μπειαπό χθεςκαι οι αγρότες της Πελοποννήσου, που ανακοίνωσαν ότι αύριο θα αποκλείσουν τον Ισθμό της Κορίνθου καθώς και τις εθνικές οδούς Αθήνας – Πάτρας και Κορίνθου Τριπόλεως – Καλαμάτας.

Ουπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης -που χθες ανακοίνωσε την υπογραφή της διυπουργικής απόφαση για τη δανειοδότηση του ΕΛΓΑ με 423 εκατομμύρια ευρώ- σπεύδει σήμερα στα Τέμπη και στις Μικροθήβες, ενώ θα έχει και συνάντηση με το Συντονιστικό Όργανο των αγροτών. Στη χθεσινή συνάντηση πάντως που είχε ο κ. Χατζηγάκης με συνδικαλιστές στο μπλόκο της Νίκαιας, επιβεβαίωθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των κυβερνητικών παροχών από την πλευρά των αγροτών.

Τα μπλόκα των αγροτών επισκέπτεται σήμερα και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα καθώς και κλιμάκιο του Συνασπισμού.

Νέα οδοφράγματα στήθηκαν χθες στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων και στα σύνορα Αχαΐας – Ηλείας, ενώ αποκλεισμένη είναιαπό το πρωί του Σαββάτου η γέφυρα του Αχελώου από αγρότες του Αγρινίου.

Η ανακοίνωση των κυβερνητικών μέτρων είχε αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφού τα μπλόκα ενισχύθηκαν με περισσότερα τρακτέρ, στήθηκαν νέα, κόπηκαν παρακαμπτήριοι δρόμοι στον άξονα Αθήνας- Θεσσαλονίκης και σε εθνικές οδούς στη Βόρεια Ελλάδα.

Συνολικά τα γεωργικά μηχανήματα έχουν αποκλείσει το εθνικό οδικό δίκτυο σε 32 σημεία, σε όλη τη χώρα, από τη Μακεδονία έως την Κρήτη.

Τα νέα μπλόκα. Νέα μπλόκα στήνουν σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας οι αγρότες. Από χθες παραγωγοί από τον Νομό Κιλκίς κλείνουν κατά διαστήματα τη μεθοριακή διάβαση Ευζώνων στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, ενώ συγκεντρώσεις τρακτέρ παρατηρούνται σε κομβικά σημεία της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Αθηνών, στον Νομό Πιερίας, αλλά και σε πλατείες χωριών. Οι αγρότες με τα τρακτέρ παρέμεναν σε απόσταση αναπνοής από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα στον μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, όπου έχει στηθεί μπλοκ με 700 τρακτέρ, έχουν εγκλωβιστεί από τη Δευτέρα χιλιάδες φορτηγά.

Στο μεταξύ, σε διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση προχώρησε χθες η Βουλγαρία διαμαρτυρόμενη για το γεγονός ότι παραμένει κλειστός ο διασυνοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με συνέπεια να εμποδίζεται η μεταφορά προϊόντων της από και προς την Ελλάδα.

Πάντως, η συντονιστική επιτροπή αγροτών μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις επιτρέπει να περάσουν από τη συνοριακή διάβαση ορισμένα οχήματα.

Μετά τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα με τους αποκλεισμούς δρόμων και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ελλείψεις κηπευτικών στη Βόρ. Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΟΣΕ εφιστά την προσοχή των αγροτών για πιθανό ατύχημα σε περίπτωση κατάληψης σιδηροδρομικής γραμμής με ηλεκτροκίνηση, και ειδικότερα των γραμμών Ειδομένη – Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη -Λάρισα, Λάρισα – Δομοκός και Τιθορέα – Οινόη.