Στο νοσοκομείο Σίφα της Πόλης της Γάζας, ένοπλοι άνδρες της Χαμάς περιφέρονται στους διαδρόμους. Όταν τους ρωτούν ποιος είναι ο ρόλος τους, απαντούν ότι παρέχουν προστασία.


Στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται να ξεκαθαρίσουν λογαριασμούς. Στη Γάζα αυτές τις ημέρες χύνεται και αίμα από παλαιστινιακά χέρια.

Στο ορθοπεδικό τμήμα του τετάρτου ορόφου στο νοσοκομείο Σίφα, τη Δευτέρα, μια Παλαιστίνια γύρω στα 30 ζητούσε από μαχητή της Χαμάς να την αφήσει να δει τον Σαλέχ Χατζόι, τον 32χρονο σύζυγό της. Εκείνος την έδιωξε και η γυναίκα έφυγε. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, νεαροί έβγαλαν τον Χατζόι από το δωμάτιό του προφασιζόμενοι πως θα τον μεταφέρουν σε άλλη πτέρυγα. Στη συνέχεια πάνω στο φορείο τον πυροβόλησαν στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού, η σφαίρα διαπέρασε το κρανίο. Ο Χατζόι, όπως και πέντε ακόμα Παλαιστίνιοι που εκτελέστηκαν στο ίδιο νοσοκομείο μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, κατηγορούνταν ως συνεργάτης του Ισραήλ. Κρατούνταν στις κεντρικές φυλακές για να κριθεί από δικαστές της Χαμάς αλλά όταν το Ισραήλ κατέστρεψε σε μια αεροπορική επίθεση το κτίριο την Κυριακή μεταφέρθηκε μαζί με άλλους στο νοσοκομείο. Ορισμένοι δραπέτευσαν- τη Δευτέρα, ένοπλος με μοτοποδήλατο πυροβόλησε και σκότωσε έναν από αυτούς μέσα στον δρόμο, ήταν ακόμα ένας «συνεργάτης». Στο νοσοκομείο Σίφα, η εκτέλεση του Χατζόι έγινε μπροστά σε κόσμο, αλλά λίγοι έδειξαν να ταράζονται. Όταν μια γυναίκα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της, ένας 30χρονος έσπευσε να τη βάλει στη θέση της: «Αυτό σου προκάλεσε φρίκη;», ούρλιαξε. «Ένας συνεργάτης υπεύθυνος για τον θάνατο πολλών αθώων και μαχητών της αντίστασης;». «Ο αδελφός του τον σκότωσε για να ξεπλύνει από την ντροπή το όνομα της οικογένειας», εξήγησε ένας άλλος.

Οι ύποπτοι

Σύμφωνα με τη Σομπνάια Τζομάα, δικηγόρο της Ανεξάρτητης Παλαιστινιακής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συνολικά 115 ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ κρατούνταν στις κεντρικές φυλακές. Κανείς δεν είχε εκτελεστεί από τότε που η Χαμάς είχε αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας και οι περιπτώσεις τους παρακολουθούνταν: «Όμως η φυλακή τούς εξασφάλιζε τη μοναδική προστασία.

Όταν βομβαρδίστηκε, πολλοί θέλησαν να πάρουν εκδίκηση». Από την πλευρά του, ο διευθυντής του νοσοκομείου Σίφα, δρ. Χουσεΐν Ασχούρ, εξήγησε πως οι τραυματίες είναι τόσο πολλοί, τα μέσα τόσο λιγοστά και οι ελλείψεις τόσο πολλές, που οι γιατροί απλώς παλεύουν να κρατήσουν ζωντανούς όσους μπορούν.

Χαμάς, ο κυρίαρχος της Λωρίδας της Γάζας


● ΧΑΜΑΣ είναι το αρκτικόλεξο του Κινήματος Ισλαμικής Αντίστασης, παράλληλα όμως σημαίνει στα αραβικά «ζήλος».

● Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ιδρύθηκε το 1987, κατά την έναρξη της πρώτης παλαιστινιακής Ιντιφάντα και επιζητεί επισήμως την καταστροφή του Ισραήλ και την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στη θέση του.

● «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ άλλη λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα πέραν του τζιχάντ (του ιερού πολέμου)», αναφέρει ρητά ο καταστατικός της χάρτης.

● ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, πάντως, είχε δηλώσει πως θα δεχόταν να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος στα εδάφη που κατέκτησαν οι ισραηλινές δυνάμεις το 1967, σε αντάλλαγμα για μια μακροχρόνια εκεχειρία.

● ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ότι μεταξύ 2000 και 2004 η Χαμάς πραγματοποίησε τουλάχιστον 425 επιθέσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας, σκοτώνοντας 377 Ισραηλινούς πολίτες και στρατιώτες.

● ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΙΤΙΑ της νίκης-έκπληξης, που πέτυχε στις παλαιστινιακές εκλογές του 2006 επί της Φατάχ, του κινήματος του Μαχμούντ Αμπάς ήταν και η υπόσχεση να «καθαρίσει» από τη διαφθορά την Παλαιστινιακή Αρχή· πόντους δημοτικότητας στη Χαμάς εξασφαλίζει όμως και το δίκτυο φιλανθρωπικών οργανώσεων που διατηρεί.

● ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ του 2007, οπότε εκδίωξε τις δυνάμεις της Φατάχ και ανέλαβε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, το κύριο σώμα ασφαλείας της έχει τριπλασιαστεί σε δύναμη ξεπερνώντας τους 13.000 άνδρες, αφού η Χαμάς, αντίθετα με τον απλό λαό της Λωρίδας της Γάζας που έφτασε να λιμοκτονεί, είχε χρήματα να πληρώνει μισθούς.

● Η ΧΑΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τον Καναδά και την Ιαπωνία. Ισραήλ και ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι της παρέχει χρηματοδότηση και εκπαίδευση.