Aν υπάρχουν κάποιοι ηθοποιοί προορισμένοι για επιστημονική φαντασία, ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Κιάνου Ριβς. Η τριλογία των Μatrix και το απόμακρο, ψυχρό ύφος του εύκολα του χαρίζουν θέση στην ελίτ του science fiction. Τώρα ο Κιάνου πρωταγωνιστεί στο «Τhe Day the Εarth Stood Still» (Τη νύχτα που σταμάτησε η Γη), ριμέικ του κλασικού φιλμ του 1951. Κάνει έναν εξωγήινο επισκέπτη, τον Κλάατου, ο οποίος έρχεται στη Γη με σκοπό να προειδοποιήσει τους κατοίκους της για κάτι τρομερό που πρόκειται να συμβεί.

«Η ιστορία έχει να κάνει με το πώς αλλάζει ο ήρωας, από το να είναι ο εξωγήινος που βλέπει την ανθρωπότητα σαν κάτι ξένο, στο να γίνεται ο ίδιος όλο και περισσότερο ανθρώπινος» εξηγεί ο Ριβς στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για την ταινία στο Λονδίνο. «Έχει να κάνει με τις αποφάσεις και τις θυσίες στο ταξίδι του αυτό, με το πώς παύει να είναι μόνος και αρχίζει να γίνεται μέρος ενός συνόλου».

Η ταινία του Ρόμπερτ Γουάιζ πρωτοβγήκε στις αίθουσες την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και ήταν μια ξεκάθαρη αλληγορία της έντασης που υπήρχε ανάμεσα στις σχέσεις Αμερικής και Ρωσίας. Σήμερα, το ριμέικ παίρνει περισσότερο οικολογικές ερμηνείες.

«Με ενδιέφερε η ιδέα να πω την ίδια ιστορία, αλλά αλλαγμένη έτσι ώστε να αναφέρεται σε σημερινά θέματα» λέει ο Αμερικανός Σκοτ Ντέρικσον, που σκηνοθετεί την καινούργια ταινία.

«Η Γη βρίσκεται σε πολύ κρίσιμο σημείο και αυτό στάθηκε αφετηρία για να πούμε την ιστορία» συμφωνεί ο Κιάνου Ριβς. Ωστόσο και οι δύο καταλήγουν πως δεν πρόκειται για την τυπική ταινία με μήνυμα, «από αυτές δηλαδή που θα μας πουν πώς πρέπει να ζούμε. Εκφράζει περισσότερο το τι βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα».

Ο Κιάνου μιλά με ενθουσιασμό για τον Τζον Κλιζ, τον Βρετανό ηθοποιό και βασικό μέλος των Μonty Ρython. «Όλοι μας ήμασταν ενθουσιασμένοι που είχαμε την τύχη να περάσουμε δυο- τρεις μέρες μαζί με αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο».

Το ίδιο γενναιόδωρος ήταν και για τον μικρό Τζέιντεν, τον δεκάχρονο γιο του Γουίλ Σμιθ που παίζει επίσης στην ταινία. «Ήταν πάρα πολύ καλός στα γυρίσματα, απόλυτα επαγγελματίας, ενώ είχε αρκετά δύσκολες σκηνές, που θα ήταν πρόκληση για κάθε ηθοποιό» είπε ο Ριβς.