Οι ανεμογεννήτριες έχουν στηθεί στον απέναντι λόφο σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος στα Δερβενοχώρια.

«Από το προαύλιό της φαίνονται τρεις από τις συνολικά σαράντα ανεμογεννήτριες που πρόκειται να τοποθετηθούν και η μισή κορυφή της τέταρτης. Παρ΄ όλα αυτά, η Μονή δεν τις θέλει και έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας», λένε στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας. «Δεν είναι μόνο η αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. Υπάρχουν βυζαντινά μνημεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί», απαντά η αδελφή Βερονίκη από τη μονή.

Στη Σκύρο έχουν μπλοκάρει μια άλλη επένδυση και μοιράζονται φυλλάδια που προειδοποιούν ότι «οι θεόρατοι ανεμόμυλοι θα μουγκρίζουν διαρκώς σκορπίζοντας ανεμοζάλη, τρέλα, σπάσιμο νεύρων, τρίξιμο των δοντιών, σεξουαλική

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μαζί με τη γραφειοκρατία, έχουν μπλοκάρει επενδύσεις σε ΑΠΕ συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ

και ερωτική υποτονικότητα...».

Τέτοιες αντιδράσεις, μαζί με τη γραφειοκρατία, έχουν μπλοκάρει επενδύσεις σε αιολικά πάρκα συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος του ΥΠΕΧΩΔΕ που είναι η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας να φθάσει, από 11% που είναι σήμερα, σε 29% το 2020, μοιάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εξαιτίας των αντιδράσεων που υπάρχουν από τοπικούς φορείς που προσφεύγουν στα δικαστήρια μπλοκάροντας τη διαδικασία εγκατάστασης αιολικών πάρκων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το χαράτσι που θα επιβάλλεται από το 2012 στα τιμολόγια της ΔΕΗ- προβλέπεται αύξηση των λογαριασμών κατά 45%- εξαιτίας τού συστήματος εμπορίας ρύπων, θα μετακυλίεται στους καταναλωτές. «Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καθένας από εμάς ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτεί ολοένα και περισσότερη ενέργεια που παράγεται από την καύση ορυκτών σε άλλες περιοχές- Πτολεμαΐδα, Μεγαλόπολη- στις οποίες επιβαρύνεται το περιβάλλον, να επιζητά καθαρότερο περιβάλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του και, ταυτόχρονα, να αντιδρά σε κάθε προσπάθεια παραγωγής κάθε φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας», υποστηρίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Οι αντιδράσεις
«Δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες αλλά και τα συνοδευτικά έργα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα μεγάλων δρόμων μέσα στα δάση, αλλά και τα νέα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας για τα οποία δεν υπάρχει μέριμνα να γίνουν υπόγεια», επισημαίνει ο Θανάσης Μπινιάρης, μέλος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νοτίου Καρύστου. «Δεν υπάρχει καμία μέριμνα για το περιβάλλον», επισημαίνει.

Από την πλευρά του, ο βιοτεχνολόγος- περιβαλλοντολόγος εκπρόσωπος του δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου Αλέξανδρος Μαβής υποστηρίζει ότι «το να εκφράζει κανείς αντιδράσεις για την εγκατάσταση, για παράδειγμα, 400 ανεμογεννητριών ύψους άνω των 110 μέτρων η καθε μία σε ένα νησί, δεν σημαίνει ότι είναι αρνητής της αιολικής ενέργειας συνολικά». Μάλιστα προτείνει «την προσαρμογή των ΑΠΕ στην κλίμακα και τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τοπίου».

«Περιβαλλοντικός λαϊκισμός»
Όπως υποστηρίζει ο υπεύθυνος εκστρατειών της WWF Αχιλλέας Πληθάρας, «πολλοι δήμοι και πολίτες αντιδρούν στις ΑΠΕ επειδή πιστεύουν ότι οι εκτάσεις γης που διαθέτουν πρέπει να αξιοποιηθούν μόνο για οικιστικούς και τουριστικούς λόγους». Όπως λέει ο υπεύθυνος του τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, «γύρω από τις ανεμογεννήτριες έχει αναπτυχθεί περιβαλλοντικός λαϊκισμός και κανείς από αυτούς που αντιδρούν δεν βλέπει ότι τις χρειαζόμαστε».

Η γραφειοκρατία
«Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν μπλοκαριστεί επενδύσεις συνολικής αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες θα μπορούσε να αποτελέσουν αντίβαρο στην επερχόμενη ύφεση, βοηθώντας στην ενίσχυση της απασχόλησης αλλά και στην επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της χώρας», αναφέρει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ Γιώργος Περιστέρης. «Οι επενδύσεις αυτές μπορεί να υλοποιηθούν άμεσα, ενώ επιπλέον επενδύσεις αξίας 4 δισ. ευρώ μπορεί να υλοποιηθούν σε ορίζοντα πενταετίας».


Θέλουμε να προσευχόμαστε με ησυχία...

ΣΤΑ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΑ η αντίδραση προέρχεται κυρίως από την Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνος. «Η βλάβη, εν προκειμένω, δεν είναι μόνο αισθητική αλλά και ηθική, ανάρμοστη δηλαδή με τη θρησκευτική φύση ιεράς μονής εν ενέργεια», επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στην προσφυγή που έκανε η μονή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες του αιολικού πάρκου. Όπως αναφέρεται στην προσφυγή: «Η Πολιτεία οφείλει έμπρακτο σεβασμό της πνευματικής ασκήσεως των μοναχών με την αποφυγή παντός έργου και δραστηριότητας που δύναται να διαταράξει την αισθητική και ησυχία των τόπων αυτών». Εξαιτίας της προσφυγής, από τις σαράντα ανεμογεννήτριες ισχύος 30 ΜW έχουν τοποθετηθεί μόνο οι είκοσι τρεις.


Το παράδειγμα της Πορτογαλίας

«Είναι μύθος ότι είναι πολύ ακριβές οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Ενέργειας από ΑΠΕ δρ Νίκος Βασιλάκος. «Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Πορτογαλίας που θεωρείται ότι οικονομικά είναι πίσω από εμάς. Τον Ιανουάριο του 2004 στην Πορτογαλία η ισχύς από εναλλακτικές πηγές ενέργειας ήταν 194 ΜW, ενώ στην Ελλάδα ήταν 302 ΜW.

Τέσσερα χρόνια αργότερα η ισχύς στην Πορτογαλία ανέβηκε στα 2.210 ΜW- και στο τέλος του χρόνου αναμένεται να φθάσει τα 3.000 ΜW- ενώ στην Ελλάδα μόλις στα 704 ΜW». Από το ΥΠΕΧΩΔΕ πάντως σχεδιάζουν την εγκατάσταση 2.587 ανεμογεννητριών, ευελπιστώντας να τετραπλασιαστεί η παραγωγή ρεύματος από αιολική ενέργεια έως το 2010.


Το αλογάκι της Σκύρου

ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μπλοκάρει μια επένδυση 500 εκατ. ευρώ, η οποία προβλέπει την εγκατάσταση εκατόν δέκα ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 330 ΜW. «Προσωπικά θεωρώ ότι για το νησί είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των ανεμογεννητριών, αφού από αυτές θα καλύπτεται το 2010 το 14% της συνολικά παραγόμενης αιολικής ενέργειας», λέει ο δήμαρχος Σκύρου Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα εξαφανιστεί το αλογάκι της Σκύρου, θα καταστραφεί η κτηνοτροφία και θα τρίζουν τα δόντια των ανθρώπων, όπως αναφέρουν τα σχετικά φυλλάδια», επισημαίνει. «Οι ανεμογεννήτριες θα αναπτυχθούν σε έκταση 38.000 στρεμμάτων στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, που φέρεται ότι ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Και εδώ υπάρχουν προβλήματα», σημειώνει ο δήμαρχος.


Απομακρύνουν τις βροχές...

ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΥΝΘΟ το αιολικό πάρκο πρόκειται να στηθεί σε απόσταση 1,2 χλμ. από την παλιά χωματερή και 5,6 χλμ. από την πόλη. Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής έριξαν τους ιστούς- πρόκειται για μετρητές του αιολικού δυναμικού- με συνέπεια η εταιρεία να προσλάβει σεκιούριτι. Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες κουκουλοφόροι έδειραν και στη συνέχεια έδεσαν έναν από τους σεκιουριτάδες...

«Αυτοί που είναι πίσω από αυτές τις αντιδράσεις ισχυρίζονται, μεταξύ των άλλων, ότι δεν θα έχουμε βροχές εξαιτίας των ανεμογεννητριών», λέει ο δήμαρχος Αμαρύνθου Παναγιώτης Μιχαήλ. «Η χωματερή δεν τους ενοχλεί; Είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να υπάρχουν αυτές οι απόψεις. Στόχος όλων πρέπει να είναι πώς θα μειώσουμε τους ρύπους. Αν έχουν μια διαφορετική πρόταση ας την καταθέσουν. Η άποψη που λέει απλώς “δεν μπορώ να τις βλέπω”, δεν μπορεί πλέον να σταθεί».


Μύθοι και πραγματικότητες για τις ανεμογεννήτριες

● ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ Το 99% των θανάτων των πουλιών οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες ● ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΠΤΙΚΗ ΟΧΛΗΣΗ Το θέμα ειναι καθαρά υποκειμενικό
● ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΟΠΟΥ ΕΓΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Μια ανεμογεννήτρια δεν καταλαμβάνει πάνω απο 300 τετραγωνικά μέτρα ● τσιμεντένια βάση ● και η υπόλοιπη έκταση ειναι ελεύθερη ● ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Μια ανεμογεννήτρια παράγει ετησίως 6 εκατομμύρια κιλοβατώρες αποσοβώντας την έκλυση 6.000

τόνων διοξειδίου του άνθρακα ● ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Οποιοδήποτε κατασκευαστικό έργο επιφέρει κάποια επιβάρυνση στο φυσικό περιβάλλον. Μια σωστή περιβαλλοντική μελέτη μπορεί να εκμηδενίσει τα όποια περιβαλλοντικά προβλήματα ● ΕΙΝΑΙ ΘΟΡΥΒΩΔΕΙΣ
Οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες έχουν πρακτικά εκμηδενίσει τον μηχανικό τους θόρυβο ενώ ο αεροδυναμικός θόρυβος σχετίζεται με παράγοντες όπως η ταχύτητα του αέρα ή η ύπαρξη φυσικών εμποδίων ΠΗΓΗ: Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος Ενέργειας στην Greenpeace
Οι ανησυχίες

● ΟΙ ΥΠΟΗΧΟΙ από τις ανεμογεννήτριες θα μειώσουν τη σεξουαλική διάθεση των τράγων και θα καταστραφεί η κτηνοτροφία ● ΟΙ ΔΟΝΗΣΕΙΣ της βάσης θα βγάλουν στην επιφάνεια τα σκουλήκια ● ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ και θα φύγουν οι μέλισσες ● ΟΙ ΑΓΕΛΑΔΕΣ δεν θα κατεβάζουν γάλα ΠΗΓΗ: Αχιλλέας Πληθάρας υπεύθυνος εκστρατειών στη WWF