Δυόμισι ώρες μέτριας αεροβικής άσκησης την εβδομάδα είναι αρκετές για τους ενηλίκους που θέλουν να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση. Τα παιδιά και οι έφηβοι όμως χρειάζονται περισσότερη γυμναστική: τουλάχιστον μία ώρα ημερησίως. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνονται στις νέες οδηγίες του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, κατόπιν εξέτασης των επιστημονικών ερευνών της τελευταίας δεκαετίας.


Oι οδηγίες του αμερικανικού υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών συντάχθηκαν με βάση το σκεπτικό ότι ενήλικοι, έφηβοι και παιδιά μπορεί εύκολα να τις υιοθετήσουν και να εντάξουν τη γυμναστική στο καθημερινό τους πρόγραμμα.

Βέβαια, το πόση άσκηση χρειάζεται κάποιος ή ποια άσκηση είναι κατάλληλη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του, τη φυσική κατάστασή του αλλά και το ιατρικό ιστορικό του. «Το μήνυμα είναι απλό: Δραστηριοποιηθείτε, όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε.

Ασκηθείτε με τον δικό σας τρόπο», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Υγείας Μάικλ Λίβιτ.

Παιδιά και έφηβοι

Μία ώρα ή περισσότερο μέτριας ή έντονης αεροβικής άσκησης ημερησίως. Στο πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνονται ασκήσεις έντονης σωματικής δραστηριότητας τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Μέτρια άσκηση είναι η πεζοπορία, το σκέιτμπορντ, η ποδηλασία και το ζωηρό βάδισμα. Οι έντονες ασκήσεις περιλαμβάνουν το σκοινάκι, το τρέξιμο, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χόκεϊ στον πάγο ή στο χόρτο. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει ακόμη να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ασκήσεις μυϊκής τόνωσης όπως κοιλιακούς, τρεις φορές εβδομαδιαίως, καθώς και ασκήσεις ενίσχυσης των οστών. Σε αυτές περιλαμβάνεται το σκοινάκι και το τρέξιμο.

Ενήλικοι

Για τη διατήρηση της καλής υγείας των ενηλίκων, οι ειδικοί προτείνουν δυόμισι ώρες αεροβικής άσκησης μέτριας έντασης ή μία ώρα και 15 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Το ζωηρό περπάτημα, η αεροβική στο νερό, η κηπουρική είναι παραδείγματα άσκησης μέτριας έντασης. Για κάτι εντονότερο, οι ενήλικοι πρέπει να επιλέξουν το τζόγκινγκ ή το κολύμπι. Κι αν δεν είναι ευχαριστημένοι ούτε με αυτά, μπορούν να αυξήσουν τις ώρες σε πέντε (μέτριας έντασης γυμναστική) ή σε δυόμισι έντονης εξάσκησης. Θεωρείται απαραίτητο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα οι ενήλικοι να κάνουν και ασκήσεις μυϊκής τόνωσης, όπως βάρη και κοιλιακούς.

Ενήλικοι μεγαλύτερων ηλικιών

Αν τους το επιτρέπει η φυσική τους κατάσταση και η κατάσταση της υγείας τους, μπορούν να ακολουθήσουν το πρόγραμμα των ενηλίκων. Αν όμως μια χρόνια πάθηση δεν το επιτρέπει, μπορούν να εξασκηθούν στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους. Αν κινδυνεύουν από πεσίματα, θα πρέπει να κάνουν ασκήσεις που ενισχύουν την ισορροπία (με τη χρήση μπάλας για παράδειγμα).

Έγκυοι και γυμναστική

Αν δεν συντρέχει ιατρικός λόγος και εφόσον οι γυναίκες είναι υγιείς, μπορούν να κάνουν δυόμισι ώρες εβδομαδιαίως γυμναστική μέτριας έντασης τόσο πριν όσο και μετά τον τοκετό, και βέβαια να μοιράζουν αυτές τις ώρες ανά διαστήματα μέσα στην εβδομάδα. Αν επιθυμούν να εφαρμόσουν πιο έντονο πρόγραμμα, θα πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους και τον προπονητή τους.

Ενήλικοι ειδικών ικανοτήτων

Οι συστάσεις δεν διαφέρουν σε σχέση με τους υπόλοιπους ενηλίκους, για τις περιπτώσεις που τα άτομα μπορούν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα δυόμισι ωρών μέτριας ή μίας ώρας και 15 λεπτών έντονης άσκησης. Θα πρέπει όμως να εντάξουν στο πρόγραμμά τους ασκήσεις μυϊκής τόνωσης που θα γυμνάζουν όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες δύο ή τρεις φορές εβδομαδιαίως. Ο ενήλικος ειδικών ικανοτήτων θα πρέπει να γυμνάζεται ανάλογα με τις δυνατότητές του και σίγουρα να αποφεύγει την αδράνεια. Άτομα με χρόνιες παθήσεις

Οι ενήλικοι με χρόνιες παθήσεις έχουν σημαντικά οφέλη από την τακτική σωματική άσκηση. Θα πρέπει να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με τη βοήθεια του θεραπευτή τους.