Μία κρεμαστή γέφυρα α λα Καλατράβα θα κοσμεί την παραλία του Αγιόκαμπου στη Λάρισα. Η ύψους 22 μέτρων γέφυρα θα δοθεί στην κυκλοφορία αύριο.


Η γέφυρα που θα συνδέει τον Αγιόκαμπο με τον παραλιακό οικισμό Βελίκα είναι «ετεροθαλές αδερφάκι» της πεζογέφυρας Καλατράβα στη Λεωφόρο Κατεχάκη στην Αθήνα αλλά και της αντίστοιχης καλωδιωτής γέφυρας στη Σεβίλλη της Ισπανίας που σχεδίασε ο γνωστός αρχιτέκτονας.

«Πριν από χρόνια είχα βρεθεί στη Σεβίλλη. Στο κέντρο της πόλης μού τράβηξε την προσοχή η ανηρτημένη καλωδιωτή γέφυρα του παγκοσμίως γνωστού αρχιτέκτονα Καλατράβα. Η μορφή της γέφυρας είναι σε σχήμα άρπας. Κάθησα αρκετή ώρα και την περιεργάστηκα ιδίως σε ό,τι αφορά τα τεχνικά της στοιχεία», λέει στα «ΝΕΑ» ο εμπνευστής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Οι κάτοικοι του Αγιόκαμπου πιστεύουν ότι η γέφυρα θα βοηθήσει στην προβολή και την αναβάθμιση των παραλιών του Νομού Λάρισας

του έργου, διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Λάρισας, κ. Πέτρος Ηλιάδης.

Όταν αργότερα τέθηκε θέμα κατασκευής νέας γέφυρας στον Αγιόκαμπο «το μυαλό μου πήγε σ΄ εκείνη που είχα δει στην Ισπανία. Βέβαια η δική μας γέφυρα έχει μικρότερο άνοιγμα, περίπου 33 μέτρα, ενώ της Σεβίλλης φτάνει τα 50. Σε μια συζήτηση που είχα με τον πολιτικό μηχανικό και μελετητή γεφυρών από τα Τρίκαλα κ. Βασίλη Παπαϊωάννου τον ρώτησα αν θα μπορούσε να μου κάνει κάποια σχετικά προσχέδια», σημειώνει ο κ. Ηλιάδης. Συμπληρώνει δε πως όταν τα προσχέδια έφτασαν στο γραφείο του νομάρχη, η έκπληξη ήταν μεγάλη. «Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόσο άμεση και ανεπιφύλακτη αποδοχή της ιδέας, καθώς το εγχείρημα είχε κάποιο ρίσκο. Η απάντησή του ήταν “προχωρήστε, αν είναι να γίνει κάτι καλό ας πάρουμε κι ένα ρίσκο”». Με το πράσινο φως από τον νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρό, οι μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών οριστικοποίησαν τη μελέτη και δημοπρατήθηκε το έργο. «Άλλωστε για να αναβαθμιστεί η περιοχή χρειάζεται εκτός από έργα υποδομής να αποκτήσει επωνυμία, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η γέφυρα αυτή είναι ένα σημείο αναφοράς και βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή». Ήδη επισκέπτες της περιοχής άρχισαν να σταματούν για να φωτογραφηθούν με φόντο το μοντέρνο γεφύρι- άλλο παρόμοιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει, παρά μόνο η πεζογέφυρα στην οδό Κατεχάκη, στην Αθήνα, που είχε σχεδιάσει ο Καλατράβα στο πλαίσιο των ολυμπιακών έργων και μπορεί να θεωρηθεί ότι μοιάζει σχεδιαστικά.

Εντυπωσιακή κατασκευή


ΣΗΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ θα αποτελέσει, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η λεγόμενη γέφυρα «Καλατράβα» στον Αγιόκαμπο. Η κατασκευή της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή καθώς πρόκειται για γέφυρα κρεμαστή, καλωδιωτή, που το σχήμα της παραπέμπει σε άρπα ή σε ιστίο πλοίου. Ο δίδυμος πυλώνας υψώνεται στον ουρανό κι οι αναρτήρες, τα χοντρά καλώδια, συγκρατούν το κατάστρωμα που στηρίζεται σε έξι ζεύγη τσιμεντένιων πασσάλων διαμέτρου 1,5 μέτρου ο καθένας, οι οποίοι φτάνουν σε βάθος 28 μέτρων. Παρ΄ ότι η γέφυρα βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την παραλία της περιοχής, δεν είναι χτισμένη στην άμμο. Οι κάτοικοι του Αγιόκαμπου πιστεύουν ότι πράγματι η γέφυρα θα βοηθήσει στην προβολή και την αναβάθμιση των παραλιών του Νομού Λάρισας, οι οποίες κατέχουν την πρωτιά σε μήκος στην Ελλάδα με περίπου 12 χιλιόμετρα συνεχόμενης παραλίας.

Από την πλευρά του ο κατασκευαστής της γέφυρας κ. Ηλίας Γιαννούκας τόνισε ότι «το εγχείρημα είχε τις δυσκολίες του εφόσον για πρώτη φορά προχωρούσαμε σε τέτοια κατασκευή. Δουλεύαμε ένα χρόνο τώρα εντατικά και τελικά το αποτέλεσμα είναι άριστο. Πιστεύω ότι θα αποτελέσει αφορμή για κατασκευή και άλλων γεφυρών στην Ελλάδα με τέτοια σχεδιαστική άποψη». Με την ολοκλήρωση των εργασιών πάντως θα απομακρυνθούν τα υποστυλώματα κάτω από το κατάστρωμα της γέφυρας και θα γκρεμιστεί το παλιό γεφύρι που εξυπηρετεί σήμερα την κυκλοφορία.